Zomertijd

Opdrachtgever:
Cooler Media

Onderwerp:
Zomertijd

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands

Verhaal:
Iedere laatste zondag van maart zetten we de klok weer een uurtje vooruit. Maar hoe is dit tot stand gekomen en is het nog wel relevant? Bekijk het allemaal in de uitlegvideo!

De uitvoering.

Gaat de klok nou vooruit of achteruit tijdens de zomertijd? De zomertijd betekent een uurtje korter slapen. We zetten de klok dan een uur vooruit, maar waarom is dat eigenlijk zo?

In deze informatieve AnyStory wordt uitgelegd waar de zomertijd vandaan komt en wat het nut ervan is, of was. De discussie om de de wintertijd permanent in te laten gaan is je vast niet ontgaan. Wat vind jij fijner? Zomer- of wintertijd?

Tijdens de productie van deze animatie is er gekozen voor een stijl met rustige kleuren. Dit is de perfecte combi om alles rondom de zomertijd begrijpelijk uit te leggen.

IEDERE MAAND ALS EERSTE DE NIEUWE ANYSTORY? SCHRIJF JE IN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script.

Zomertijd: Zondag 25 maart zetten we de klok weer een uurtje vooruit. Hoe is dit begonnen? En waarom doen we het eigenlijk?

Op een zomerochtend in 1784 keek Benjamin Franklin uit z’n raam. De zon was al op, terwijl de wereld nog op één oor lag. “Verspilling van het licht!” riep hij. Iedereen zou kaarsen en geld kunnen besparen als ze “een uur eerder zouden opstaan”.

Het waren echter de Duitsers die in 1916 voor het eerst de zomertijd in lieten gaan. Oorlog  voeren was duur en er moest bespaard worden op kolen. Na de oorlog werd de zomertijd verschillende keren afgeschaft, en weer ingevoerd. Het ritme van de mens zou worden verstoord. Of er moest olie bespaard worden.

Een ingewikkelde wiskundige formule en tal van uitzonderingen maken het onmogelijk om als leek zelf te berekenen wanneer de klok vooruit moet.

De discussie om de zomertijd af te schaffen laait ook nu weer op. De effecten van de zomertijd op ons energieverbruik worden in twijfel getrokken. Lampen blijven langer uit, maar airconditioners gaan eerder aan. En er zijn zelfs mensen die lichamelijke klachten ondervinden van een uur tijdsverschil.

Het Europese Parlement beraad zich sinds 2018 over het afschaffen van de zomertijd. Dat gaat nog zeker tot 2020 duren. Vergeet tot die tijd niet je klok een uurtje vooruit te zetten, want dat is verspilling van het licht!

Heb je iets geleerd? Kijk voor meer uitleg op coolermedia.nl/anystory en subscribe op ons YouTube kanaal.