Sinterklaas en de Zwarte Pietendiscussie

Abonneer op ons YouTube kanaal Meer AnyStories

Opdrachtgever:
Cooler Media

Onderwerp:
Zwarte Pietendiscussie

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands

Onderwerp:
Sinterklaas is een Nederlandse traditie die tegenwoordig niet langer alleen een feest met zich meebrengt. Voor veel Nederlanders is er niets mis met deze traditie, andere zien een sterke link met ons koloniale verleden en de slavernij. Wij nemen je mee terug in de tijd naar de oorsprong van Sints beste vriend.

De uitvoering

Sinterklaas is een Nederlandse traditie die tegenwoordig niet langer alleen een feest met zich meebrengt. In het buitenland snappen ze deze traditie niet zo. Vaak vergelijken ze het met de kerstman, maar dan met een andere kledingkast en een ander soort elfjes.

Die elfjes noemen wij Zwarte Piet. Voor veel Nederlanders is er niets mis met deze traditie, andere zien een sterke link met ons koloniale verleden en de slavernij.

Met deze AnyStory doen we een poging de Zwarte Pietendiscussie op een objectieve manier te belichten en vooral de wereld uit te leggen waarom we hier zo`n discussie over hebben. Want zoals alle tradities kent onze Piet een geschiedenis. Wij nemen je mee terug in de tijd naar de oorsprong van Sints beste vriend.

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Nederlanders. We staan bekend om onze tulpen, kaas en liberaal denken. Ieder jaar, zo rond December, is het weer zo ver. Een traditie die in zowel binnen- als buitenland, niet altijd in goede aarde valt: Sinterklaas.

Sinterklaas lijkt op de kerstman, maar met een nét iets andere garderobe. Hij reist per boot vanuit Spanje. Die hij vervolgens inruilt voor een wit paard dat op daken kan lopen. Hij heeft geen elfjes, zoals de Kerstman. Hij heeft zijn eigen hulpjes die door de schoorsteen glijden en cadeautjes in de schoenen van kinderen stoppen, die het hele jaar lief zijn geweest.

We kennen hem als “Piet”. En hij staat steeds vaker ter discussie…

Volgens sommige is Piet’s gezicht zwart vanwege het roet in de schoorsteen. Voor veel Nederlandse kinderen van verschillende afkomst, draagt de zwarte schmink bij aan het mysterie rondom het personage. De vermomming doet ze afvragen of Piet echt is of een verkleedde buurman. Ze houden van de traditie: een Nederlandse versie van Kerstmis.

Anderen associëren Piet met discriminatie. Volgens hen is zijn donkere huid, rode lippen en kroeshaar een racistisch karikatuur, dat teruggrijpt naar het Nederlandse koloniale tijdperk. Vergelijkbaar met de “Black Face” make-up uit het 19e eeuws Amerikaanse theater. Zij zeggen dat Nederlands blind zijn geworden voor de indruk die het achterlaat. Door globalisatie is een geïsoleerde traditie ineens zichtbaar voor de hele wereld.

Tradities en geschiedenis zijn een belangrijk onderdeel van elke cultuur. Ze definiëren ons verleden vormen ons tot wie we vandaag de dag zijn en wie we waarschijnlijk gaan worden. Daarom zijn beide partijen zo gepassioneerd over hun eigen mening.

Hoe kan de Sinterklaas traditie deze eeuw overleven?

Eigenlijk heel simpel. Onze geschiedenis kunnen we niet veranderen, onze tradities wel! Liberaal als we zijn, veranderde we als eerste in de wereld het traditionele beeld van het huwelijk door de introductie van het homohuwelijk.

Is het nu zo belangrijk dat Piet’s gezicht zwart is? Of moeten we ons welbekende, liberale denken gebruiken om van Sinterklaas een feest te maken voor iedereen? Wat is jouw oplossing? Laat een comment achter onder de video.

Heb je iets geleerd? Subscribe op ons YouTube kanaal of kijk op coolermedia.nl/anystory.

Onze AnyStory kennispartners