Wat is het nut van insecten?

Aboneer op ons YouTube kanaal Meer AnyStories

Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
Naturalis Biodiversity Center

Onderwerp:
Wat is het nut van insecten en wat gebeurt er als ze er niet meer zijn?

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands
Engels

Verhaal:
De meeste mensen krijgen er de kriebels van: insecten! Toch kun je deze krioelende beestjes beter niet plat slaan. Ze hebben meer impact op ons mensen dan dat we denken… Maar wat gebeurt er eigenlijk als insecten zouden uitsterven? Bekijk de AnyStory en ontdek het nut van insecten!

De uitvoering

Bij Cooler Media besteden we een groot deel van onze tijd aan vrij werk in de vorm van de AnyStories. De enige vereiste: ‘Maak het vet!’

Deze AnyStory over het nut van insecten is een tof project geweest om aan te werken. Samen met mijn collega Robin en stagair Björn hebben we het visual design gerealiseerd.

De volgende stap: het animeren van alle gemaakte designs. We verwerkten veel kleine details in deze vrolijke video. Bijvoorbeeld in de gezichtjes van de insecten. Daarnaast maakte ik voor deze animatie heb meerdere malen gebruik van een camera-functie binnen de animatiesoftware. Zo kunnen losse scènes mooi uitgewerkt worden en komt er geen overbodig animatiewerk aan te pas. Hierdoor ontstaan mooie omgevingen waarmee we door het oog van de camera meekijken wat er afspeelt.

Cooler Media 2023 - Jamie

“Het is daarbij ook gewoon erg leuk om insecten te animeren. Ik kan me niet herinneren dat ik dit eerder heb gedaan, dus dat maakte het een extra tof project!”

– Technical Animator Jamie

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Voor elk mens op aarde zijn er grofweg 1.4 miljard insecten. Gezamenlijk is hun totale biomassa zelfs 70 keer zwaarder dan die van de complete menselijk populatie. Er zijn dus enorm veel insecten op aarde. Helaas, gaat het niet goed met ze. In de afgelopen 27 jaar is de biomassa van vliegende insecten in noordwest-Europa met meer dan 70% afgenomen.

Niet alleen soorten verdwijnen, er zijn ook steeds minder insecten. Het grote gevaar dat ze bedreigt, dat zijn wij. Vervuiling door stikstof, voedselproductie op industriële schaal en de afname van leefgebieden zijn de grootste boosdoeners.

Al het leven is afhankelijk van ander leven. Valt er een klein deel weg? Dan heeft dat grote effecten op de voedselketen. Insecten zorgen voor bestuiving, maar ook voor een voedzame grond, het opruimen van dood materiaal en zelfs het voorkomen van plagen! En dat heeft effect op hoe jouw pizza er uitziet…

Paprika, ui, artisjok, tomaten: allemaal planten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Salami zonder knoflook… het wordt er niet lekkerder op. Dus wat kunnen we doen? Eet voedsel dat is geproduceerd met oog voor mens en milieu en voorkom verspilling.

Help insecten hun belangrijke werk te doen. Maak je tuin insectenvriendelijk: vervang tegels voor groen en bloem. Zo geef je insecten weer een plekje om te wonen en geniet je zelf ook nog een beetje.

Onze AnyStory kennispartners