Wat is encryptie en waarom hebben we het nodig?

Aboneer op ons YouTube kanaal Meer AnyStories

Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
Hoffmann

Onderwerp:
Encryptie

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands
Engels

Verhaal:
Het versleutelen van informatie, oftewel encryptie, is in een digitaal tijdperk als dit belangrijker dan ooit. Zo blijven jouw data en gegevens altijd veilig (of geheim), maar hoe werkt dit precies? Dat leggen we je uit in 1.5 minuut! Bekijk de AnyStory.

De uitvoering

Bij Cooler Media besteden we een groot deel van onze tijd aan vrij werk in de vorm van de AnyStories. De enige vereiste: ‘Maak het vet!’

Technical Animator Jamie kreeg de eer gekregen om te werken aan deze AnyStory. Hierbij maakte hij gebruik van veel strakke-lijn-illustraties op een digitale achtergrond. De lijn-illustraties zijn geanimeerd, waardoor je het gevoel krijgt alsof ze voor je ogen worden getekend. Aan deze lijnen is een subtiele glow toegevoegd. Hierdoor lichten ze wat meer op in de digitale matrix-omgeving.

Daarnaast zitten er in deze AnyStory veel details verstopt. Zoals de cypher disk waarmee het woord ‘attack’ ge-encrypt wordt en ook de andere codes die in de animatie zijn verwerkt. Kun jij deze codes ontcijferen en erachterkomen wat ze betekenen?

Cooler Media 2023 - Jamie

“Ik heb veel plezier gehaald uit het maken van de cypher disk en het encrypten van het woord ‘attack’. Dit was voor mij ook nieuw. Ik kan zeggen dat ik door het maken van deze Anystory een hoop heb geleerd over encryptie, hoe het werkt en waar het vandaan komt.”
– Technical Animator Jamie

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Een grappige foto of een lief berichtje om te vertellen dat je van haar houdt. De hele dag door delen we informatie op het internet en slaan we deze op. Soms is het iets onschuldigs, maar het kan ook iets belangrijks zijn dat je liever voor jezelf houdt.

Gelukkig bestaat daar encryptie voor! Maar wat is encryptie precies?

Het principe ‘encryptie’ is niet nieuw. Julius Caesar gebruikte een simpele vorm om belangrijke, militaire berichten te versleutelen. Hij verving iedere letter in de originele tekst door een letter drie posities verder in het alfabet. Zo schreef hij een onleesbare tekst, niet te ontcijferen door de vijand.

In moderne encryptie worden je originele gegevens versleuteld met complexe algoritmen. Alleen personen met de juiste sleutel kunnen de gegevens ontsleutelen en het origineel bekijken. Naarmate de sleutel langer wordt neemt het aantal mogelijkheden exponentieel toe waardoor je gegevens veiliger zijn tegen een “bruteforce” aanval. Hiermee probeert een hacker vele verschillende wachtwoorden uit tot de juiste gevonden is.

Of je nu op het internet aan het surfen bent, geld opneemt, of een berichtje verstuurd. Net als in het geval van Caesar, houdt versleuteling je persoonlijke en waardevolle gegevens veilig.

Onze AnyStory kennispartners