Opdrachtgever:
Cooler Media

Onderwerp:
Zomertijd

Stijl:
Anytory

Taal:
Nederlands

Verhaal:
Iedere laatste zondag van maart zetten we de klok weer een uurtje vooruit. Maar hoe is dit tot stand gekomen en is het nog wel relevant? Bekijk het allemaal in de uitlegvideo!

De uitvoering

Bij Cooler Media besteden we een groot deel van onze tijd aan vrij werk in de vorm van de AnyStories. De enige vereiste: ‘Maak het vet!’. Met deze keer de vraag over de zomertijd. We zetten de klok iedere zomer een uur vooruit, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Voordat we deze animatie gingen maken, zijn er 3 verschillende stijlen uitgewerkt. Deze zijn goed onder loep genomen en vervolgens is er een keuze gemaakt. De animatie is geproduceerd met weinig kleur, waardoor er ruimte was om te spelen met verschillende kleurtinten. Dit geeft de dynamische video een rustige uitstraling, waardoor het vraagstuk duidelijk uitgelegd kan worden.

Cooler Media 2023 - Jamie

“Dit is de ‘vader van de AnyStories’. De allereerste ooit! Al met al een mooie animatie, die de start is geweest van een reeks aan informatieve uitlegvideo’s.”

– Technical Animator Jamie

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Zomertijd: Zondag 25 maart zetten we de klok weer een uurtje vooruit. Hoe is dit begonnen? En waarom doen we het eigenlijk?

Op een zomerochtend in 1784 keek Benjamin Franklin uit z’n raam. De zon was al op, terwijl de wereld nog op één oor lag. “Verspilling van het licht!” riep hij. Iedereen zou kaarsen en geld kunnen besparen als ze “een uur eerder zouden opstaan”.

Het waren echter de Duitsers die in 1916 voor het eerst de zomertijd in lieten gaan. Oorlog  voeren was duur en er moest bespaard worden op kolen. Na de oorlog werd de zomertijd verschillende keren afgeschaft, en weer ingevoerd. Het ritme van de mens zou worden verstoord. Of er moest olie bespaard worden.

Een ingewikkelde wiskundige formule en tal van uitzonderingen maken het onmogelijk om als leek zelf te berekenen wanneer de klok vooruit moet.

De discussie om de zomertijd af te schaffen laait ook nu weer op. De effecten van de zomertijd op ons energieverbruik worden in twijfel getrokken. Lampen blijven langer uit, maar airconditioners gaan eerder aan. En er zijn zelfs mensen die lichamelijke klachten ondervinden van een uur tijdsverschil.

Het Europese Parlement beraad zich sinds 2018 over het afschaffen van de zomertijd. Dat gaat nog zeker tot 2020 duren. Vergeet tot die tijd niet je klok een uurtje vooruit te zetten, want dat is verspilling van het licht!

Heb je iets geleerd? Kijk voor meer uitleg op coolermedia.nl/anystory en subscribe op ons YouTube kanaal.

Onze AnyStory kennispartners