Waarom weten we zo weinig van onze oceaan?

Aboneer op ons YouTube kanaal Meer AnyStories

Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
Royal Netherlands Institute for Sea Research

Onderwerp:
Waarom weten we zo weinig van onze oceaan?

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands
Engels

Verhaal:
Mensen zijn nieuwsgierige wezens, continu op onderzoek uit naar nieuwe informatie over de aarde en ruimte. Toch is meer dan 80% van de oceaan nog niet onderzocht of zelfs gezien door mensen. Waarom dit zo is? Je ziet het in deze AnyStory!

De uitvoering

Bij Cooler Media besteden we een groot deel van onze tijd aan vrij werk in de vorm van de AnyStories. Het enige vereiste: ‘Maak het vet!

De eer was aan Robin om de nieuwe Anystory Short over de Oceaan te maken. Onze diepe zeeën zijn indrukwekkend en mysterieus en dat heeft hij zo goed mogelijk geprobeerd te vertalen naar het design van de animatie. In de animatie is er voornamelijk gebruik gemaakt van 2D-vectoren, geplaatst in een 3D-ruimte. Om zo een parallax-effect neer te zetten die de kijker de enorme schaal van de diepzee enigszins laat beleven.

Aan het begin van de video zitten twee low-poly 3D-modellen verwerkt, iets waar Robin vaker mee wil gaan experimenteren. Hij is uiteindelijk het meest trots op het feit dat de video aanvoelt als één geheel door de kleurstelling in het design.

Cooler Media 2023 - Robin

“Ik kon er echt mijn hart in kwijt. Dat is voor de mensen die mij kennen terug te zien in de uitgesproken neonkleuren, composities en geometrie.”
– Creative Animator Robin

Block "c2a-footer-nieuwsbrief-blogs" not found

Het script

De mensheid reisde naar de maan en terug, heeft 90% van de oppervlakte van Mars in kaart gebracht en beklimt de Mount Everest alsof het een toeristenattractie is. De ruimte en bergen verkennen? Dat kunnen we wel! Maar hoe zit het met onze diepste oceanen? Dat is een heel ander verhaal!

Meer dan 80% van onze oceanen is nog nooit onderzocht of bezocht door de mens.

De Marianentrog, het diepste punt op aarde. Een plek waar geen enkele zonnestraal komt. Waar de stroming enorm sterk kan zijn en het zoute water apparatuur aantast. De hoge druk voelt als vijftig jumbo jets die op je lichaam drukken. In tegenstelling tot de ruimte kunnen in deze diepte geen radiosignalen verzonden worden.

Toch proberen onderzoekers deze barre omstandigheden te overwinnen. Om de opmerkelijke inwoners van de oceanen te observeren of vanwege de groeiende interesse in diepzeemijnbouw. Maar misschien nog wel belangrijker: om meer te leren over het vermogen van de oceaan om 97% van de extra warmte door CO2-uitstoot op te nemen. Een plek waardig om te begrijpen en onderzoeken.

Onze AnyStory kennispartners