Zwarte Piet

Opdrachtgever:
Cooler Media

Onderwerp:
Zwarte Piet

Wat doet de zwartepietendiscussie met het imago van Nederland? Hoe leggen wij uit aan de wereld dat we mensen zwart schmincken rond de feestdagen? Als Explanation Company voelen wij ons geroepen hier antwoord op te geven. Bekijk hier de Sinterklaas AnyStory!

Stijl:
AnyStory

De uitvoering.

Sinterklaas is een Nederlandse traditie die tegenwoordig niet langer alleen een feest met zich meebrengt. In het buitenland snappen ze deze traditie niet zo. Vaak vergelijken ze het met de kerstman, maar dan met een andere kledingkast en een ander soort elfjes.

Die elfjes, noemden we massaal Zwarte Piet. Tot een paar jaar geleden. Want anno nu, is die naam precies waar het probleem begint; racisme. Veel Nederlanders houden van de traditie en houden er stug aan vast, maar Zwarte Piet brengt bij een grote groep Nederlanders gevoelens van discriminatie naar boven.

Daarom is het tegenwoordig moeilijk uit te leggen waarom we in Nederland überhaupt zo’n traditie hebben. Wij deden daarom een poging met een AnyStory. Want zoals alle tradities kent onze Piet een geschiedenis. Wij nemen je mee terug in de tijd naar de oorsprong van Sints beste vriend.

Heb je iets nieuws geleerd? Abonneer op ons YouTube kanaal of ga naar coolermedia.nl/anystory voor meer video’s!