Een grappige foto of een lief berichtje om te vertellen dat je van haar houdt. De hele dag door delen we informatie op het internet en slaan we deze op. Soms is het iets onschuldigs, maar het kan ook iets belangrijks zijn dat je liever voor jezelf houdt.
Gelukkig bestaat daar encryptie voor! Maar wat is encryptie precies?
Het principe ‘encryptie’ is niet nieuw. Julius Caesar gebruikte een simpele vorm om belangrijke, militaire berichten te versleutelen. Hij verving iedere letter in de originele tekst door een letter drie posities verder in het alfabet. Zo schreef hij een onleesbare tekst, niet te ontcijferen door de vijand.
In moderne encryptie worden je originele gegevens versleuteld met complexe algoritmen. Alleen personen met de juiste sleutel kunnen de gegevens ontsleutelen en het origineel bekijken. Naarmate de sleutel langer wordt neemt het aantal mogelijkheden exponentieel toe waardoor je gegevens veiliger zijn tegen een “bruteforce” aanval. Hiermee probeert een hacker vele verschillende wachtwoorden uit tot de juiste gevonden is.
Of je nu op het internet aan het surfen bent, geld opneemt, of een berichtje verstuurd. Net als in het geval van Caesar, houdt versleuteling je persoonlijke en waardevolle gegevens veilig.