Hoe informeer je laaggeletterden over hun gezondheid?

Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
ICT&Health

Onderwerp:
Laaggeletterdheid

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands

Verhaal:
In samenwerking met ICT&Health produceerden wij deze AnyStory. Binnen de zorgsector wordt er momenteel veel gedaan om iedereen zorg op maat te bieden. Maar hoe doe je dit bij bijvoorbeeld laaggeletterden? Bekijk het in de video!

De uitvoering.

IEDERE MAAND ALS EERSTE DE NIEUWE ANYSTORY? SCHRIJF JE IN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script.

Lezen, schrijven én teksten begrijpen: voor ruim 2,5 miljoen Nederlanders is dit nog steeds een dagelijkse uitdaging.

Laaggeletterden zijn daardoor vaak afhankelijk van familie of vrienden, die helaas niet altijd beschikbaar zijn. En dat heeft invloed op de volksgezondheid. Hoe zorg je goed voor jezelf, als je het advies van de dokter of medicijn instructie niet goed begrijpt?

Een voorbeeld: uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen deze instructie wél kan lezen, maar niet goed begrijpt. Hierdoor neemt slechts 35% het juiste aantal tabletten in. Zorgorganisaties zijn wettelijk verplicht om begrijpelijke informatie te verschaffen voor iedereen. Maar hoe doen we dat voor laaggeletterden, zonder al die geschreven brieven, bijsluiters en folders?

Gelukkig beschikken de meeste laaggeletterden over een internetverbinding. De gezondheidszorg maakt daarom steeds vaker gebruik van E-Health: digitale toepassingen die de zorg ondersteunen en verbeteren.

Denk hierbij aan een consult via de webcam, waarin de zorgverlener advies geeft en de patiënt vragen kan stellen. En video’s of online games, die de gebruiksinstructies van een medicijn laat zien.

Het draagt allemaal bij aan meer begrip in de gezondheidszorg. Zo worden laaggeletterden beter geïnformeerd en krijgen zij zélf de regie over hun gezondheid!

Hoe verschaft jouw zorgorganisatie informatie aan deze groep mensen? Ga naar icthealth.nl voor meer informatie.

Kijk voor meer toepassingen van E-Health op coolermedia.nl/zorg.