Anystory short – Kunnen we ouderdom overleven?

Opdrachtgever:
Cooler Media

Onderwerp:
Jellyfish

Stijl:
AnyStory Short

Taal:
Nederlands
Engels

Verhaal:
Kwallen lijken op het eerste zicht niet zo bijzonder, maar toch heeft de Turritopsis Dohrnii een hele bijzondere skill: onsterfelijkheid. Of eigenlijk de kracht om terug te gaan naar een eerdere fase in zijn levenscyclus. Hoe dat precies zit, leer je hier in 1 minuut!

De uitvoering.

Bij Cooler Media besteden we een groot deel van onze tijd aan vrij werk in de vorm van de AnyStories. De enige vereiste: ‘Maak het vet!’ En dat is gelukt met deze animatie over het mysterieuze zeedier de Turritopsis Dohrnii en de vraag ‘Kunnen we ouderdom overleven?’

Voor deze AnyStory zijn er technieken gebruikt die we nog niet veel vaker hebben toegepast. Doordat het verhaal zich grotendeels in de donkere onderwaterwereld afspeelt, is er gebruik gemaakt van zogenoemde ‘glows’ en lichteffecten. Door hier mee te spelen konden we objecten in het water belichten en mysterieuze sfeer creëren.

technical animator jamie

“Wat mij zal bijblijven van deze animatie, is het animeren van de kwal. Het was een coole uitdaging om de bewegingen van dit mysterieuze beestje zo natuurlijk mogelijk na te maken!”
– Technical Animator Jamie

IEDERE MAAND ALS EERSTE DE NIEUWE ANYSTORY? SCHRIJF JE IN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script.

Wanneer mensen ouder worden raken cellen beschadigd. Na verloop van tijd neemt de kans op het ontstaan van een ouderdomsziekte toe en eindigt het leven.

Een kwallensoort genaamd Turritopsis Dohrnii heeft een manier gevonden om dit proces te doorbreken.

Wanneer dit fantastische bijna onsterfelijke wezen beschadigd raakt, kan hij gedifferentieerde cellen veranderen in een ander celtype. Hij keert terug naar een eerder stadium in zijn levenscyclus: een poliep. Tijdens dit proces wordt zijn DNA gerepareerd.

Het menselijk lichaam is niet in staat om gedifferentieerde cellen te veranderen of om DNA te repareren op een dusdanig geavanceerde manier. Door mutatie aangetaste cellen in onze genen kunnen daarom nog niet gered worden! Wetenschappers hopen dat de kennis over deze kwal en zijn vermogens kan helpen bij het creëren van een remedie voor ouderdomsziekten.