Video content marketing: alles wat je wil weten in 2024

Video content marketing: alles wat je wil weten in 2024


In het huidige digitale tijdperk is een succesvolle marketing strategie niet compleet zonder video content. Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, dan vertelt een video je een heel verhaal. Een verhaal over je merk, een nieuw gelanceerd product, de uitleg van een complex proces, de ervaringen met jouw bedrijf of iets heel anders dat jij jouw doelgroep wil vertellen.

Ga je dit jaar voor het eerst aan de slag met video marketing? Of ben je al bezig met video, maar wil je er graag meer uit halen? Dat is deze blog geschreven voor jou! Wij delen alles wat je moet weten over video content marketing in 2024. Lees de blog rustig door of klik hieronder op het onderwerp waar je meer over wil weten. Let’s go!

Wat is video content?

Laten we beginnen bij het begin: wat is video content? Video content is elke vorm van content die visuele en auditieve elementen gebruikt om een verhaal of boodschap te vertellen. Video is een krachtig middel variërend van korte social media video’s tot educatieve tutorials en van professionele bedrijfsfilms tot entertainende online vlogs. Met de opkomst van digitale platforms is video content een essentieel onderdeel geworden van digital marketing strategiën van bedrijven. In een marketing context kan video namelijk gebruikt worden om merkbewustzijn te verhogen, klantbetrokkenheid te stimuleren of complexe ideeën op een eenvoudige manier te presenteren.

15 verschillende typen video content uitgelegd

Er bestaan tegenwoordig zó ontzettend veel verschillende typen video’s. Bij iedere doelstelling, iedere doelgroep en ieder kanaal is er wel een ander type video dat het beste past. Om je op weg te helpen geven we een korte uitleg van de 15 meest populaire typen video content.

  • Aftermovie: dit is een korte, dynamische video waarin de hoogtepunten en sfeer van een evenement zijn vastgelegd.
  • Animatievideo: een video waarbij gebruikgemaakt wordt van animatietechnieke om verhalen of concepten te illustreren. Prefect voor de uitleg van complexe of abstracte informatie.
  • Banner video: een korte video die gebruikt wordt als banner advertentie op bijvoorbeeld Google of een andere website om jouw boodschap onder de aandacht te brengen.
  • Bedrijfsfilm of brand movie: dit is een korte, persoonlijke film waarin je de kernwaarden en bedrijfscultuur van jouw organisatie presenteert.
  • Commercial of reclamespot: een opvallende video van hoge kwaliteit waarin je jouw product, dienst of merk promoot. Een commercial kan uitgezonden worden op televisie, in de bioscoop, op een billboard of een online platform zoals YouTube.
  • Explainer of explanimation: in deze video wordt een product, service, proces of andere complexe informatie uitgelegd. Dit kan zowel een live-action film of een animatie zijn.
  • Logoanimatie: een video van enkele seconden die het logo van jouw organisatie tot leven brengt. Zeer geschikt voor de intro of outro van langere video’s.
  • Pre-roll video: een pre-roll is een korte advertentie die wordt vertoond vóór het afspelen van een andere video, bijvoorbeeld op YouTube. Met dit type video bereik je je doelgroep het snelste.
  • Productvideo: dit is een educatieve video met uitleg over een specifiek product of reeks producten. Hierin laat je bijvoorbeeld de functies of toepassingen van een product zien.
  • Short form video: wanneer gesproken wordt over dit type video gaat het over korte, verticale video’s op bijvoorbeeld TikTok, Instagram Reels of YouTube Shorts. Het zijn vaak creatieve video’s gemaakt met een mobiele telefoon om kijkers te laten lachen of om hen te inspireren.
  • Social media video: dit is een video speciaal geproduceerd voor social media. Hoe dit type video er precies uit ziet is afhankelijk van het kanaal waarop deze geplaatst zal worden.
  • Testimonial of video review: in dit type video breng je klanten of partners om te vertellen over een succesvolle samenwerking met jouw bedrijf of organisatie.
  • Tutorial, instructievideo of how-to video: dit is een educatieve video met een stapsgewijze uitleg over hoe een bepaald product of dienst gebruikt wordt.
  • Vlog: in een vlog leg je de dagelijkse gang van zaken vast op film. Dit wordt vaak gefilmd vanuit het persoonlijke perspectief van één persoon.
  • Webinar: dit is een lange, informatieve video die kijkers live kunnen volgen met interactie of achteraf terug kunnen kijken. Je deelt je kennis over een specifiek onderwerp binnen je industrie.

Wat is video content marketing?

Video content marketing, ofwel videomarketing, beschrijft de strategische inzet van video’s om een boodschap te verspreiden aan een publiek. Het draait allemaal om het creëren en delen van waardevolle videocontent die past bij je doelstellingen en doelgroep. Hoe dit precies werkt leggen we eenvoudig uit in deze animatievideo 👇

Waarom is video content marketing belangrijk?

Dat we bij Cooler Media als video marketing bureau fan zijn van video is wel duidelijk. Dus om antwoord te geven op de vraag waarom video zo belangrijk is laten we de data liever voor zich spreken!

Video content marketing is belangrijk omdat…

  • meer dan 80% van het wereldwijde internetverkeer uit video bestaat;
  • 89% van de mensen aangeeft dat het bekijken van een video hen heeft overtuigd tot aankoop over te gaan;
  • consumenten aangeven meer online video content van merken te willen zien;

en om te zorgen dat jouw video opvalt tussen alle andere, gebruik je video marketing!

Waarom is video content marketing belangrijk?

Hoe zet je video content succesvol in?

Tip #1 – Focus je op storytelling

Storytelling gaat over het vertellen van een verhaal, ofwel de inhoud van je video. Mensen onthouden een boodschap beter wanneer deze verpakt zit in een boeiend, ontroerend of entertainend verhaal. Voordat je aan de slag gaat met videoproductie is het daarom belangrijk dat je goed nadenkt over het verpakken van je boodschap. Doe onderzoek naar de interesses van je doelgroep en ontdek met welk verhaal je hen het beste bereikt.

Tip #2 – Kies voor het juiste kwaliteitsniveau per kanaal

In tegenstelling tot enkele jaren geleden hoeft niet iedere video die je deelt van super hoge kwaliteit te zijn. Voor veel online video’s geldt dat de inhoud belangrijker is dan de filmkwaliteit. Wanneer je regelmatig korte video’s post op bijvoorbeeld TikTok of Instagram Reels is de filmkwaliteit van je mobiele telefoon prima. Deze video content blijft slechts een korte periode relevant en zolang de inhoud past bij het doel dat de kijker ermee wil bereiken zit je goed. Wil je een video echter voor langere tijd gebruiken, bijvoorbeeld ter promotie van je product, dienst of merk, dan adviseren we een professionele commercial of bedrijfsfilm met een hoog kwaliteitsniveau. Onthoud deze vuistregel: hoe langer de video relevant moet blijven, hoe hoger de kwaliteit van de video content mag zijn.

Tip #3 – Meet en analyseer de prestaties van je video’s

Het meten en analyseren van je video’s is een cruciale stap om het succes van je marketing strategie te beoordelen en te optimaliseren. Je weet pas wat de waarde is als je het in cijfers uit kan drukken. Enkele belangrijke metrics die je in de gaten kunt houden zijn: de kijkduur, de click-through-rate, het conversie ratio en de engagement. Deze gegevens kun je vervolgens gebruiken om de Return on Investment (ROI) van je investering te berekenen.

Wil je meten hoe succesvol je video content daadwerkelijk is? Lees dan onze blog How to: het effectief meten van video content.

Meet en analyseer de prestaties van je video content

Optimaliseer je content met video SEO

Video SEO gaat over het optimaliseren van je video content zodat deze beter gevonden wordt door zoekmachines als Google, Bing of YouTube. Zoekmachines hebben meer moeite met het begrijpen van bewegende beelden dan met tekst. Maar geen zorgen! Als jij ze een handje helpt zal jouw video hoger ranken en wordt deze beter zichtbaar voor je beoogde doelgroep

Stap 1: Gebruik relevante zoekwoorden

Allereerst is het belangrijk dat je tijdens het uploaden van de video relevante zoekwoorden gebruikt in de videotitel, beschrijvingen en tags. Net als bij SEO voor webteksten helpt dit zoekmachines om de inhoud van de video beter te begrijpen en deze te koppelen aan relevante zoekopdrachten.

Stap 2: Kies een boeiende thumbnail-afbeelding

De thumbnail is het eerste dat een kijker ziet voordat diegene de video aanklikt. Zorg voor een aantrekkelijke afbeelding die interesse bij de kijker wekt. Wanneer de kijker de thumbnail interessant vindt, is de kans groter dat diegene de video ook daadwerkelijk aanklikt. Kies wel voor een thumbnail die past bij de inhoud van de video. Het misleiden van kijkers met onjuiste informatie zorgt uiteindelijk voor negatieve resultaten.

Stap 3: Voeg ondertiteling toe

Het bekijken van video’s zonder geluid is één van de video marketing trends van 2024. Het toevoegen van ondertiteling aan de video kan helpen om kijkers toch de hele boodschap mee te geven zonder dat daar geluid voor nodig is. Daarnaast maakt ondertiteling de video toegankelijker voor doven en slechthorenden. Behalve het verhogen van de toegankelijkheid heeft ondertiteling toevoegen nóg een voordeel: het geeft zoekmachines textuele content om de video te indexeren. Zo wordt jouw video beter vindbaar.

Wil je meer weten over video SEO? Lees dan ook onze blog 7 video SEO tips voor zoekmachine optimalisatie.

Optimaliseer je video content met video SEO

Video content marteking is een belangrijk onderdeel van je marketing strategie. Het is een krachtig middel dat kan bijdragen aan het overbrengen van je boodschap, het zorgen voor engagement met je doelgroep en het versterken van jouw merkidentiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos! Met de juiste strategie, inhoud en optimalisatie kan video content helpen om jouw doelen voor 2024 te behalen. Ben je klaar om jouw video content marketing naar een hoger niveau te tillen? Neem contact op met onze video consultants voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Of leer meer over video content marketing met een van onze andere blogs:

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan