long form video content

Tips voor long form video content

Vaak wordt er over video content gezegd: “hoe korter, hoe beter”. Hoewel dit een goede basisregel is, zijn langere video’s soms meer geschikt om een bepaalde boodschap over te brengen. Maar hoe bepaal je wat de ideale lengte is voor jouw video? Wij geven je wat handige tips voor long form video content!

Hoe bepaal je de ideale lengte?

Over het algemeen raden wij aan om je video’s onder de 75 seconden te houden. Hierdoor breng je je boodschap namelijk in een korte tijd zo helder en duidelijk mogelijk over. Maar hoe zit het met long form video content? Is dit soort content dan per definitie minder aantrekkelijk voor kijkers? Zeker niet! De ideale lengte van een video is namelijk afhankelijk van drie factoren:

1. Welke doelgroep wil je aanspreken?

Als je doelgroep vooral bestaat uit nieuwe klanten, dan wordt short form video content aangeraden. Maar wanneer je video content gericht is op bestaande klanten, dan zijn langere video’s juist een goed idee. In een langere video kun je jouw loyale klanten namelijk voorzien van achtergrond informatie over jouw bedrijf, producten of diensten.

2. Waar staat de video binnen de customer journey?

Waar je je video wilt gebruiken binnen de customer journey bepaalt niet alleen het doel van je video, maar ook de ideale lengte. In de beginfase van de customer journey zou je een langere video, zoals een commercial of uitlegvideo in kunnen zetten om de aandacht trekken van de klant. Toch raden wij je aan dit pas op een later moment te doen. Long form video content blijkt effectiever naarmate de (potentiële) klant dichter bij de aankoop komt. Er is dan namelijk een grotere aandachtspanne.

3. Op welk platform wil je je video verspreiden?

Het platform waarop je je video uiteindelijk verspreid bepaalt ook de lengte. YouTube is bijvoorbeeld een platform dat is ingesteld op long form video content, alle video’s onder de 10 minuten worden hier gezien als ‘short form’ video content. Op dit platform kun je dus makkelijk video’s van 10 minuten of langer delen. Dit terwijl we bij een langere video op Instagram, in de vorm van een IGTV, een video van maximaal 5 minuten aanraden. Sommige platformen zijn dus beter geschikt voor long form video content dan andere.

Voorbeelden long form video content

Langere video content is in sommige gevallen erg effectief. Vooral als het voorkomt in dit soort video’s:

1. Educatieve video’s

Dit zijn video’s waarin je mensen iets probeert bij te brengen. Je kunt mensen inspireren, iets leren, of iets onder de aandacht brengen. Een organisatie die erg goed is in long form video content is TED. De gemiddelde lengte van deze TED Talks ligt rond de 20 minuten. Iedere video zit vol met waardevolle informatie waar professionals maar ook jij in het dagelijks leven baad bij hebt. De video’s van TED doen het daarom erg goed op YouTube en LinkedIn.

Bekijk de onderstaande long-form video van TED Talk waar Amy Cuddy vertelt over lichaamstaal.

2.     Productdemonstraties

Bij demonstratie video’s focus je op één of twee functies van je product. Door maximaal twee functies uit te lichten zorg je ervoor dat je meer in detail kunt treden. Zo overspoel je de kijker niet met te veel informatie. Heeft jouw product nog meer functies die belangrijk zijn voor de kijker om te weten? Verwerk deze dan in een serie van productvideo’s. Op deze manier kan de kijker zelf bepalen welke bestanden voor hem of haar van belang zijn. Bijvoorbeeld de uitleganimatie voor Oribi waarin zij hun nieuwste applicatie met bijbehorende features uitleggen.

3. Trainingsvideo’s

Trainingsvideo’s zijn ideaal voor klanten die verdieping nodig hebben in jouw product of dienst. Leer ze hoe het werkt! Hiermee breng jij gericht jouw product, dienst of kennis over aan jouw klanten. Je kunt ze ook intern gebruiken. Denk aan een uitlegvideo over de werking van een nieuw software programma, een instructievideo voor nieuwe werknemers, of een video waarmee je je bedrijfsresultaten deelt met zakelijke partners. Check hier het voorbeeld van Royal Cosun waarin zij de bedrijfsresultaten presenteren.

4. Best practices

Dit zijn video’s waarin je huidige klanten aan het woord zijn. Ze vertellen bepaalde tips en tricks over het gebruik van jouw product of dienst uit eigen ervaring. Dit soort video’s straalt authenticiteit uit en wekken vaak veel interesse op bij kijkers.

De onderstaande video van Patagonia is een goed voorbeeld van long-form video content. In deze 30 minuten durende video spreken ze hun klanten aan om meer duurzaam om te gaan met kleding:

Long form video content kan dus zeer effectief zijn. Het aller belangrijkste hierbij is dat je ze correct inricht, inzet bij het juiste publiek en in de correcte fase van de customer journey gebruikt.

Tags: