Video staat aan de top in de marketingwereld. Dat betekent dat de concurrentie moordend is en het lastig is om op te vallen en een plekje bovenaan in de zoekresultaten te bemachtigen. Het liefst wil je natuurlijk dat jouw video’s zo vaak mogelijk worden bekeken. En in het beste geval ook op je eigen website. Hoe je dat doet? Gebruik onze 7 tactische tips voor video SEO.
7 video SEO tips
Zoekmachines begrijpen bewegende beelden nog niet zo goed. Daarom is het belangrijk dat je de zoekmachines een handje helpt als het gaat om je video’s.
1. Geef je video een juiste titel
De naam van je video wordt opgenomen in de gestructureerde . Dit zijn data die worden opgeslagen in een database. Zorg er dus voor dat je je video’s een andere naam geeft zodra ze zijn geüpload.
Onthoud dat de titel de specifieke content van de video moet weergeven. Kies bij voorkeur iets eenvoudigs, relevants en meeslepends. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over het opnemen van doelzoekwoorden, het doen van zoekwoordenonderzoek of iets in die geest. Bedenk wel dat een titel als ‘Sequence-1.mov’ niet erg aantrekkelijk is voor zoekmachine optimalisatie. Daarom geldt ook als algemene regel: voorzie je video van een nieuwe titel zodra deze is geüpload. Lees in deze blog hoe je ondertitels gebruikt als SEO tool.
2. Upload een overtuigende thumbnail
De thumbnail van je video trekt de aandacht van je publiek als ze door de zoekresultaten scrollen. Dat is tenminste de bedoeling.
Zie je thumbnail als een poster. Het is een statische advertentie voor de video zelf. Zo moedig je mensen aan om door te klikken en op play te drukken. Het hoeft niet per se een frame uit de video zelf te zijn, het moet gewoon een spannende en eerlijke weerspiegeling van de content zijn. Wil je wel een frame uit de video gebruiken? Gebruik dan een shot die aan het einde van de video voorkomt. Mensen die jouw video bekijken vanwege de thumbnail kijken vaak totdat ze het tegenkomen in de video om te weten welke informatie daarbij hoort.
Er zijn geen vaste richtlijnen voor het creëren van een thumbnail. Wel kunnen de volgende vuistregels je een handje helpen:
- Pixels: zorg ervoor dat alles wat je laat zien zichtbaar is op 116 x 65 pixels.
- Screenshots zijn niet origineel: kom met iets creatiefs en interessants om de waarde van je video aan te tonen.
- Gezichten zijn goed: mensen hebben de neiging om goed te reageren op andere menselijke gezichten.
3. Maak een video sitemap
Een sitemap is een bestand of een pagina dat geüpload wordt naar je website en zoekmachines voorziet van specifieke informatie (metadata) over de pagina’s, video’s, afbeeldingen en andere bestanden op je site. Een video sitemap is de beste manier om Google en andere zoekmachines te helpen bij het vinden en begrijpen van de video-content op je website en andere informatie te verschaffen. Denk hierbij aan de videotitel, beschrijving, looptijd, en het beoogde publiek.
Zodra je je video sitemap hebt, ga je naar Google Search Console en dien je je sitemap in. Nadat je bent ingelogd, zie je dit aan de linkerkant van de navigatie onder ‘index’. Dit helpt je om te controleren of je sitemaps goed zijn. Ze waarschuwen je als er problemen opduiken in de toekomst.
4. Laat geïndexeerde video’s als eerste op de pagina verschijnen
Google indexeert doorgaans slechts één video per pagina. Als je meerdere video’s op een pagina plaatst, is het onwaarschijnlijk dat de crawlers van zoekmachines meer dan de eerste video zullen herkennen en analyseren. Dit verandert je online video marketing strategie niet drastisch. Het is wel iets om in gedachten te houden bij het ontwerpen en plannen van de pagina’s waar je video’s op komen te staan.
5. Vermijd JavaScript (tenzij je echt weet wat je doet)
De meest voorkomende reden waarom video-optimalisatie niet werkt, is dat Google de video’s op je pagina niet kan vinden of lezen. Als je je hele pagina bouwt met JavaScript, in plaats van met HTML of CSS, dan raakt je video snel bedolven onder meerdere lagen van JavaScript. Het gevolg? Google vindt je video’s niet. Wees je ervan bewust dat het meer technisch werk vereist om de video SEO goed te laten functioneren.
6. Gebruik videotranscripties
Transcriptie is het proces waarbij spraak of audio wordt omgezet in een geschreven, duidelijk tekstdocument (een transcript). Er zijn twee belangrijke transcriptiemethoden: woordelijk en zuiver voorgelezen.
- Woordelijke transcriptie: de audio wordt woordelijk getranscribeerd, inclusief alle uitspraken en geluidseffecten. Dit is zeer geschikt voor gescripte toespraken. Zoals een TV-show, film of sketch.
- Zuivere transcriptie: de tekst wordt bewerkt zodat deze vloeiender wordt voorgelezen, perfect voor niet-gescripte content. Zoals interviews of opgenomen toespraken.
Transcripts staan op dezelfde pagina als je video content en worden meestal direct onder de video zelf geplaatst. Dit verbetert niet alleen je video SEO, maar biedt ook alternatieve manieren voor bezoekers om van je content te genieten. Win-Win!
7. Gebruik videobijschriften
Videobijschriften zijn essentieel voor video- en zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines hebben namelijk geen ‘ogen’ om een video te bekijken. In plaats daarvan ‘crawlen’ bots je site. Deze bots lezen de tekst en code van je pagina’s voor informatie en signalen over waar elke pagina over gaat. Op die manier kunnen Google (en andere zoekmachines) de meest relevante informatie bij zoekopdrachten weergeven.
Naast de SEO maken bijschriften je video’s ook toegankelijker. De betrokkenheid op andere sociale media kanalen, waar bezoekers meestal een video met geluid niet bekijken, verhogen.
Bonus tip: video kwaliteit
Het algoritme van Google houdt ook rekening met andere factoren. Denk hierbij aan de video content zelf en de algehele kwaliteit van je video. Het hebben van hoge kwaliteit video is essentieel voor het groeien van je organische aanwezigheid in zoekmachines – en dat is logisch. Als zoekers slechts een paar seconden van je video bekijken – en dan vertrekken – communiceert dit dat je video niet interessant en relevant is. Oftewel, de kwaliteit van de video is niet hoog genoeg.
Richt je op het bieden van waarde voor je doelgroep en neem de tijd om je video van tevoren te plannen. Hulp nodig hierbij? Onze video experts geven vrijblijvend advies op het gebied van videoproductie en -strategie.
Julie van Rooij
Online Marketer
Lars Weijers
Accountmanager
Helen Berger
Creative Producer
Daniël Visscher
Art Director
Hoe kunnen wij jou helpen?
Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.
"*" geeft vereiste velden aan