datavisualisatie

Datavisualisatie: niet altijd een infographic

Datavisualisatie: je ziet het bij wiskunde, in het nieuws of op LinkedIn. Het visualiseren van data zorgt niet alleen voor een begrijpelijker plaatje van een complex onderwerp, het is ook veel leuker om te consumeren. Hiermee heb je dan ook gelijk de kracht van infographics te pakken. Alleen is datavisualisatie niet altijd ene infographic, en dat wordt vaak wel gedacht. Daarom duiken wij de diepte in betreft dit verschil.

Datavisualisatie & infographic: wat is het?

Wat is datavisualisatie?

‘Data says it all’ hoor je steeds vaker. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste bedrijfsbeslissingen op data worden gebaseerd. Om het voor de data-analisten een stuk makkelijker te maken en hun werk te optimaliseren, wordt data gevisualiseerd. Dit noemen we datavisualisatie.

Je herkent ze vast wel! De meest voorkomende datavisualisaties worden in de volgende vormen weergegeven:

datavisualisatie

 • Staafdiagrammen
 • Tabellen
 • Cirkels
 • Grafieken

Wat is een infographic?

Een infographic vertelt een verhaal. Een van de meest belangrijke kenmerken van een infographic is dat het een visueel verhaal laat zien. Doordat deze een kop-midden-staartstructuur bevat, is een infographic super overzichtelijk voor de doelgroep. De lezer wordt als het ware door het verhaal heen gedragen. Bijvoorbeeld bij de infographic van Poredo, waarin het proces van afvalverwerking visueel wordt weergegeven.

Onthoud: hoewel infographics gebruikmaken van datavisualisatie, is datavisualisatie niet altijd een infographic!

Poredo_VerwerkingEPS_Statinfographic_MAIL5.0

Zoek de verschillen

Oké, hoe datavisualisaties en infographics eruitzien: check! Dat weten we nu. Maar wat is dan het verschil tussen deze twee?

Infographics hebben een begin, midden en een eind. Er wordt een vooropgezet verhaal verteld waarbij zowel van grafieken, iconen en korte teksten gebruik wordt gemaakt. Datavisualisatie vertelt daarentegen geen opgezet verhaal. Een dataset wordt aan de hand van cirkels, staafdiagrammen en lijnen visueel gemaakt. De lezer ontdekt zelf het verhaal. Het is daarom vaak ook lastiger te lezen dan een infographic.

 Wanneer gebruik je wat?

Zelf ook data visueel inzetten? Vergeet dan niet dat infographics en datavisualisatie inspelen op verschillende specifieke behoeftes. Hierdoor kunnen ze op verschillende manieren worden verspreid.

Datavisualisatie

Heb je geen vooropgezet plan en wil je grote en complexe informatie uit een dataset begrijpelijk maken? Kies dan voor datavisualisatie! Hier wat voorbeelden:

 • Nieuwsbrieven: geef je klanten een update over hoe het er met je bedrijf aan toe gaat. Gebruik datavisualisatie in de vorm van statistieken en laat de belangrijke cijfers van het bedrijf zien. Zo wordt je nieuwsbrief opeens een stuk aantrekkelijker.
 • White Papers & eBooks: beïnvloed de lezer van whitepapers & eBooks met visuele data. Zo overtuig jij je lezers!
 • Jaarverslagen: niet alleen bij je klanten, maar ook bij je interne teams kun jij data visualisatie gebruiken. Deel de belangrijke cijfers van de afgelopen periode om te kunnen schakelen. Gegarandeerd een succes!
 • Onderzoeksrapporten: onderzoeken zijn vaak erg specifiek en bevatten veel vakkennis. Op een creatieve manier kan je de belangrijkste uitkomsten visualiseren om (potentiële) klanten te overtuigen.
 • Bedrijfspresentaties: een eerste indruk is doorslaggevend. Vaak krijg je geen tweede kans om een nieuwe eerste indruk te maken. Datavisualisatie laat een presentatie tot leven komen en laat een indrukwekkende eerste indruk achter.

Infographic

Heb je een bepaalde boodschap of een idee dat je wilt overbrengen? Dan ga je waarschijnlijk eerder voor een infographic.datavisualisatie

 • Blogs: infographics vullen blogartikelen erg goed aan. Door het visuele aspect en het duidelijke verhaal wordt de blog superoverzichtelijk.
 • Casestudy’s: wanneer casestudy’s infographics gebruiken, komen waardevolle inzichten opeens tot leven. Het – vaak complexe – verhaal is in één oogopslag duidelijk.
 • Marketing: gebruik een infographic om je bedrijf of merk onder de aandacht te brengen. Visuele content valt veel meer op dan platte tekst. Deel je infographic daarom op social media en op je website om meer klanten te genereren.
 • Websites: een infographic zorgt voor meer links naar jouw website en uiteindelijk voor een betere online vindbaarheid. Ook zorgt het voor meer naamsbekendheid en blijven (potentiële) klanten langer op jouw website.
Tags: