Uitleganimatie voor kinderen van 7-13 jaar (VGCt)

Uitleganimatie laten maken? Portfolio

Opdrachtgever:
Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën

Onderwerp:
PTSS bij kinderen

Doelgroep:
Kinderen van 7 tot en met 13 jaar

Stijl:
Maatwerk animatie

Opdracht:
Kinderen met PTSS vinden het soms moeilijk om met hun klachten om te gaan. Met deze animatie leggen we aan kinderen uit wat PTSS precies is en hoe VGCt hen hierbij kan helpen.

Het creatieve productieproces voor deze animatie

Samen met Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) creërden we een uitleganimatie over PTSS speciaal voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar. Onderzoek wijst namelijk uit dat animatie een ontzettend krachtig hulpmiddel kan zijn om kinderen uitleg te geven over trauma. Gedurende het hele proces stond de belevingswereld van het kind centraal: van taalgebruik in het script tot de visuele stijl en van tone-of-voice tot emotionele herkenning. Lees hier alles over het productieproces en de creatieve keuzes die we gemaakt hebben!

De visuele stijl

Onze designer Mark is aan de slag gegaan met een unieke stijl voor deze video’s van VGCt. Na veel schetsen en experimenteren heeft hij deze illustratieve stijl ontwikkeld die doet denken aan kinderboeken. De scenes zijn warm en herkenbaar, maar tegelijkertijd niet te druk. Er is gekozen voor neutrale achtergronden zodat de aandacht volledig uitgaat naar de personages en hun emoties. De animatie start met donkere kleuren die de zwaarte van PTSS weerspiegelen.

Naarmate het verhaal vordert en de therapie in beeld komt worden de scenes lichter en kleurrijker. Uiteindelijk verdwijnt de donkere wolk volledig, als visuele metafoor voor het herstel.

VGCt - uitleganimatie PTSS
VGCt uitleganimatie over PTSS - Visual design
VGCt uitleganimatie over PTSS - Visual design
VGCt uitleganimatie over PTSS - Visual design

De wolk als symbool voor PTSS

Om PTSS tastbaar te maken voor kinderen, ontwierpen we een wolk die symbool staat voor de emotionele last van PTSS. De wolk visualiseert gevoelens van benauwdheid – alsof er een hand op je mond ligt – en beweegt onvoorspelbaar om hyperarousal te illustreren. Door de wolk ook achter meubels te laten schieten, bootsen we het constante gevoel van alertheid na dat veel kinderen met PTSS ervaren. Hoewel de wolk symbool staat voor negatieve emoties, hebben we er in het design rekening mee gehouden dat deze niet té eng mag zijn voor jonge kinderen. Bekijk hier rechts bijvoorbeeld drie verschillende varianten van de wolk. 

Icon - Voice over

Kinderstem als voice-over voor maximale impact

Voor het inspreken van het script hebben we geexperimenteerd met verschillende voice-overs. Zo ontdekten we dat een kinderstem deze boodschap het beste over kon brengen. Kinderen herkennen zichzelf namelijk meer in de stem van een leeftijdsgenoot dan in die van een volwassenen.

Een project om trots op te zijn!

Gedurende het hele proces werkten de creatieven van Cooler Media nauw samen met de professionals van VGCt. Hun expertise over de impact van PTSS op kinderen was essentieel om de animatie zowel informatief als visueel kloppend te maken. Naast de animatie hebben we alle visuele elementen als losse afbeeldingen opgeleverd, zodat VGCt deze flexibel in kan zetten voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld op webpagina’s, in presentaties of op drukwerk en flyers. Zo bieden we VGCt de mogeljkheid om consistent en herkenbaar te communiceren over dit onderwerp. Dit versterkt niet alleen de boodschap, maar zorgt ook voor een uniforme visuele identiteit.

Cooler Media - Daniel Visscher

“Deze animatie is zonder twijfel een van onze favoriete projecten van 2025. Het is een mooi voorbeeld van hoe visuele storytelling en inhoudelijke expertise samenkomen om een complex onderwerp toegankelijk te maken voor jonge kijkers.” – Daniël Visscher, Art Director bij Cooler Media

Op de hoogte blijven van ons nieuwste werk?

Schrijf je in voor de Spotlight en ontvang één keer per maand een e-mail met tips, trends, cases, blogs en onze nieuwste creaties.

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.