Case study – De Unie

Bekijk meer animaties

Opdrachtgever:

Onderwerp:
Arbeidsrecht

Stijl:
Maatwerk Animatie

Taal:
Nederlands

De Unie casestudy

Ieder verhaal is uniek, zo ook het verhaal van de Unie. Gewapend met laptop, tekenblok en taart (*) betraden het gebouw van de Unie. In het kantoor heerst een bepaald soort rust die meteen voelbaar is. Dit terwijl de mensen van de Unie zich dagelijks met veel passie en energie inzetten voor werknemers in Nederland. Gedurende de scriptsessie werd er gesproken over juridische dienstverlening en werden er baarden en glijbanen getekend. Na twee uur liepen we tevreden naar buiten met een conceptscript én schetsen op zak voor de eerste animatie van de Unie

(*) Ook een taart bij een scriptsessie? Dat kan vanaf 3 maatwerk animaties!

Stap 1. Script en concept

Een paar dagen later werd er hard geschuurd en geschaafd aan het script. Waar hebben mensen behoefte aan bij een conflict met hun werkgever? En hoe kan De Unie daarbij helpen? Na veel typen, back-spacen en opnieuw typen begonnen de woorden op het scherm inhoud te krijgen. Zo kon het script binnen een paar uur al naar de klant!

Stap 2. Visual Design

Alle animaties voor De Unie zijn gemaakt in één unieke “Unie” stijl. Waar de uitdaging voor nieuwe klanten ligt bij het maken van drie uiteenlopende stijlkeuzes, was het tijd om het originele idee van de twee vorige video’s uit te breiden met nieuwe ideeën.
In het storyboard wordt geschreven tekst vertaalt naar tekeningen van scenes. In dit stadium komen de producer, designer en animator samen om plannen te smeden voor een unieke animatie. Hier wordt het verhaal opgebouwd, worden rake grappen bedacht en wordt de merkidentiteit van de klant doorgevoerd in het verhaal. Bij De Unie vertaalden we de rust in het gebouw naar de rust waarin De Unie werknemers helpt op momenten dat deze niet het hoofd koel kunnen houden door bijvoorbeeld een conflict met de werkgever.

Stap 3. Animatie

Wanneer alle scènes van het storyboard op papier staan, gaan ze door naar de animator. Hij zorgt ervoor dat de statische plaatjes in beweging komen. De animator brengt de getekende wereld tot leven! Dit magische proces is het meest tijdrovend maar de uitkomst is na de eerste versie al indrukwekkend. De versie gaat naar de klant zodat deze de ingeslagen koers kan goedkeuren. Daarna zetten we de puntjes op de ‘i’ en gaat de animatie door naar een volgend, niet minder indrukwekkend stadium.

Stap 4. Sounddesign

Een animatie zonder sound design is als friet zonder mayonaise of ketchup. Je denkt dat je het niet mist, maar het is een wereld van verschil. De sounddesigner zet de muziek, stemmen en effecten onder de animatie. Tijdens het overleg met een sounddesigner praat je al snel in vaktaal: graag een “pling” op 23 seconden en daarna een “woosh” met wat meer “delay”. Het duurt even om de taal te spreken.

Stap 5. De Film

Na vele koppen koffie, tosti’s, creatieve sessies en een paar overlegmomenten met de klant, is de animatie klaar. De kwaliteit van de animatie is mede te danken aan De Unie die ons het vertrouwen hebben gegeven om een mooi product te maken, zonder dat beide partijen het uiteindelijke doel uit het oog verliezen: een korte animatie die uitleg geeft op een leuke manier over de juridische dienstverlening van De Unie!

Heb jij een communicatievraagstuk? Neem contact met ons op en leg je case aan ons voor, we komen binnen een uurtje bij je terug.

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.