Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Bekijk meer animaties

Opdrachtgever:
VRZHZ

Onderwerp:
Kijfhoek

Stijl:
Standaard Animatie

Taal:
Nederlands

Opdracht:
Hoewel vervoer per spoor een van de veiligste manieren is om goederen te transporteren, blijven er altijd risico’s. Deze animatie legt precies uit hoe veilig vervoer wordt gewaarborgd.

De reeks uitleganimaties voor VRZHZ

De animatie over Kijfhoek van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid omvat een uitgebreide uitleg over hoe goederenvervoer per spoor veilig en effectief wordt uitgevoerd. Deze samenwerking van VRZHZ, ProRail, de Brandweer, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Gemeente Zwijndrecht, haalde zelfs het nieuws!

Met trots mogen wij zeggen dat dit niet onze enige samenwerking is met VRZHZ. We maakten nog veel meer video’s om zo bij te dragen aan de veiligheid van VRZHZ, zowel voor medewerkers als voor inwoners van de veiligheidsregio.

Hoe weet je als medewerker bijvoorbeeld hoe je moet handelen bij extreem weer? En wat doet de COPI precies? Dat en meer leggen we uit met behulp van animatie. Door te kiezen voor dezelfde stijl en hetzelfde kleurenpallet in alle video’s krijgen kijkers meteen een vertrouwd gevoel. Dat is natuurlijk wat je wil als veiligheidsregio!

Extreem weer

Veiligheidspaspoort

COPI

Dekkingsplan

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Op emplacement Kijfhoek in Zwijndrecht worden goederentreinen gesorteerd en opnieuw samengesteld voor verder transport naar de Rotterdamse haven of andere grote industriële gebieden in Nederland en Europa. Goederentreinen kunnen van alles vervoeren, zo zitten er bijvoorbeeld wasmachines in containers, en worden auto’s, staal, hout, kolen en ertsen per spoor vervoerd. Ook  wagens met gevaarlijke stoffen vinden hun eindbestemming via het spoor. Daarom gelden strenge veiligheidseisen voor het emplacement. De gemeente Zwijndrecht, de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en ProRail zijn alert op de risico’s en de veiligheid op Kijfhoek en spreken daar regelmatig over.

Hoewel het vervoer per spoor één van de veiligste manieren is om goederen te transporteren, blijft er altijd een risico op incidenten. Zo brak er op het emplacement in 2011 brand uit in een goederenwagen gevuld met ethanol.

ProRail heeft in 2012 op aanwijzing van de gemeente Zwijndrecht een bedrijfsbrandweer op Kijfhoek geïnstalleerd. Deze bestaat uit zeven personen en is 24 uur per dag beschikbaar op het emplacement. Zo kan er sneller worden opgetreden.  Maar, wanneer er midden op het emplacement een incident is kan de brandweer er echter lastig bij komen.

Alle betrokken partijen willen de bereikbaarheid en dus de bestrijdbaarheid van incidenten op het emplacement verbeteren.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Zwijndrecht, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en ProRail hebben gesproken over hoe ze de veiligheid op zowel Kijfhoek als in de Spoorzone in Zwijndrecht en Dordrecht kunnen verbeteren.

ProRail en Ministerie investeren op Kijfhoek door extra calamiteitenwegen aan te leggen op het emplacement en extra bluswatervoorzieningen te treffen. Daardoor kunnen incidenten sneller en effectiever worden bestreden; de brandweer kan de incidenten beter bereiken. Zo kunnen de bedrijfsbrandweer en de brandweer Zuid-Holland Zuid samen sneller en gerichter eventuele incidenten bestrijden. ProRail voert deze taken uit met een bedrijfsbrandweer van vier personen, die 24 uur per dag beschikbaar is op het emplacement.

Verder investeren ProRail en de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in drie uitwisselbare schuimblusvoertuigen. Met deze voertuigen kan snel schuim worden ingezet op de brand of de lekkende stof. De voertuigen zijn identiek, zodat beide korpsen de wagens kunnen bedienen. Deze drie voertuigen worden ingezet in de Spoorzone van Dordrecht en Zwijndrecht en op emplacement Kijfhoek. Daardoor kunnen ze elkaars reserve-voertuig zijn.

ProRail beschikt over een gaspakteam om lekkages in goederenwagens te bestrijden. Dat team bestaat uit 6 mensen. ProRail heeft hiervoor twee specialisten 24 uur per dag paraat. ProRail roept vier mensen extra op, in aanvulling op de bedrijfsbrandweer. En als er lekkages zijn bij een groot incident, dan moeten het schuimblusvoertuig en het gaspakteam tegelijk worden ingezet. Als ProRail de opgeroepen mensen dan niet snel genoeg kan inzetten, neemt de brandweer Zuid-Holland Zuid de inzet van het schuimblusvoertuig over. Hierdoor kunnen de vier mensen van de bedrijfsbrandweer in gaspak met hun twee collega’s het lek dichten.

Daarnaast gaan de beide korpsen gezamenlijk de voertuigen kopen, mensen opleiden, oefenen en kennis uitwisselen over spoorincidenten.

Zo versterken we samen de veiligheid op Kijfhoek en in de Spoorzone.