Hoogheemraadschap van Delfland

Bekijk meer animaties

Opdrachtgever:
Hoogheemraadschap van Delfland

Onderwerp:
PFAS

Stijl:
Standaard animatie – Casual stijl

Taal:
Nederlands

Opdracht:
PFAS zijn enorm schadelijk voor mens en milieu. Daarom pleit Hoogheemraadschap van Delfland voor een Europees verbod én meer kennis over deze stoffen. Aan ons de taak om hen te helpen met een duidelijke uitleg over wat PFAS precies zijn, hoe schadelijk ze zijn en hoe we ze samen de wereld uit krijgen.

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Je hebt er vast al wel eens over gehoord; PFAS. Het zit in veel producten die je dagelijks gebruikt. PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen, die niet goed is voor mensen, dieren en de natuur. Want als PFAS er eenmaal is, gaat het helaas nooit meer weg.

Want PFAS is een niet-afbreekbare stof. En je komt er op allerlei manieren mee in aanraking. Bijvoorbeeld door vervuilde lucht in te ademen, door met PFAS vervuilde vis, groenten of fruit te eten, zelfs door met PFAS vervuild water te drinken.

Daarom nemen de Nederlandse waterschappen de verspreiding van PFAS heel serieus. We leren steeds meer over PFAS en welke schadelijke sporen het nalaat. Hierdoor wordt de noodzaak om te stoppen met PFAS produceren en te gebruiken steeds groter!

De waterschappen pleiten daarom voor een algemeen Europees verbod. Want als er geen PFAS meer in het milieu komt, hoeft het er ook niet uitgehaald te worden. Bovendien zijn de waterschappen voor een betere voorlichting wat PFAS is en waar het zich bevindt. Om dit voor elkaar te krijgen is samenwerking tussen verschillende partijen hard nodig. 

Maar jij kan zelf ook een bijdrage leveren, door een PFAS-vrije pan te kopen: daar zijn er al veel van. Voor waterafstotende regenjassen, tenten, schoenen zonder PFAS moet je veel langer zoeken.

Wil je meer weten over PFAS? Bekijk dan de website.