Brandweer Nederland – Loze Meldingen

Opdrachtgever:
Brandweer Nederland

Onderwerp:
Loze Meldingen

Stijl:
Business Animatie

Opdracht:
Bijna 95% van de automatische brandmeldingen blijken loos alarm. In deze animatie wordt uitgelegd hoe je kunt meehelpen om loze brandmeldingen te voorkomen, zodat straks alleen échte meldingen binnen komen.

De uitvoering.

Brandweer Nederland koos voor een Businessstijl Animatievideo voor de uitleg over loze brandmeldingen. Op deze wijze wordt op een begrijpelijke manier gecommuniceerd hoe loze meldingen voorkomen kunnen worden met verschillende technische oplossingen.

Het design is afgestemd op de huisstijl van de Brandweer, hierdoor wordt merkherkenning bij de kijker gestimuleerd. Een animatie kan gebruikt worden voor diverse doeleinden; binnen een video campagne op YouTube, tijdens een bedrijfspresentatie, op social media en op de website. In dit geval is de video gericht aan adviseurs en toezichthouders bij de Brandweer en zal de animatie gebruikt worden voor interne communicatie en trainingen.

Blijf op de hoogte van video marketing ontwikkelingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script.

Weet jij hoe je kunt meehelpen om loze meldingen terug te dringen?  Jaarlijks ontvangt de brandweer zo’n 50.000 automatische brandmeldingen. 95% hiervan blijkt loos alarm.

Een volgende stap om loze meldingen terug te dringen, is het stimuleren van het gebruik van technische verificatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe moderne technieken, zoals slimme melders of slimme software die bijvoorbeeld rook, warmte, temperatuur en koolmonoxide afzonderlijk detecteren, maar ook camera’s die bij een melding direct de situatie in het gebouw kunnen bekijken.

Hoe kun jij hieraan bijdragen?

Als adviseur of toezichthouder van de brandweer is het van belang dat je direct herkent in welke ruimtes rook-, stoom- of stofvorming kan ontstaan. Met techniek wordt dan de betreffende oorzaak in de melder geverifieerd.

Ga als adviseur al tijdens het ontwerpproces in gesprek met de gebruiker en installateur. Welke verstorende activiteiten vinden plaats in welke ruimte? Bij bestaande gebouwen zoekt de toezichthouder samen met de gebruiker en installateur naar de oorzaak van de loze brandmelding. Vervolgens adviseer je de beste, technische oplossing.

Een handige tool hiervoor vind je op de website van VEBON NOVB.  Meer informatie over loze brandmeldingen vind je ook op de website brandweer.nl/toom

De brandweer heeft een doel: de betrouwbaarheid van meldingen van brandmeldinstallaties vergroten. Wat zou het mooi zijn als straks alleen echte meldingen binnenkomen bij de alarmcentrale. de juiste melder op de juiste plaats.’ Help jij daarbij?