facebook video advertentie strategie

In 3 stappen een succesvolle Facebook video advertentie strategie 

Op je tijdlijn op Facebook zie je dagelijks behoorlijk wat video’s voorbijkomen waarvan een deel uit Facebook video advertenties bestaat. Het gebruik van een Facebook advertentie op social media groeit dan ook enorm. Ook profiteren van deze hype binnen Facebook marketing? Dat snappen we! Lees hieronder hoe je in 3 stappen een succesvolle Facebook video advertentie maakt.

Facebook adverteren met video

Een succesvolle Facebook video advertentie is goed vooruit gepland. Veel marketeers maken de fout dat ze zich enkel focussen op de inhoud van advertenties, maar de vorm van je content is minstens zo belangrijk. Daarom weet jij na het lezen van de komende 3 stappen hoe je het beste een facebook video advertentie kan maken.

1. Bepaal je doelen en doelgroep

Voordat je gaat adverteren op Facebook, is het noodzakelijk om je doelen en doelgroep te bepalen. Zo weet je wie en wat je wilt bereiken.

Doelen 

Facebook verdeelt de doelen van een campagne op in 3 categorieën op basis van de marketingtrechter:

 1. Bewustzijn: mensen helpen je merknaam te herkennen en te onthouden.
 2. Overweging: mensen die geïnteresseerd zijn in je merk betrekken bij onderwerpen die ze belangrijk vinden.
 3. Conversie: mensen ertoe zetten een actie uit te voeren op je website/app, bijvoorbeeld het aanmelden op je nieuwsbrief.

 

facebook video advertentie strategie

 

Doelgroep 

Hoe meer je weet over je doelgroep, hoe beter je jouw Facebook video advertentie en andere content gericht kunt optimaliseren. Lok bijvoorbeeld de juiste acties en emoties uit bij jouw doelgroep met een ontroerende video.

Tip: met de Facebook Ads Manager kun je heel specifiek je doelgroep targeten. Zo kun je je bijvoorbeeld richten op single vrouwen die net verhuisd zijn en in de gezondheidszorg werken. Wanneer je dit hebt gedaan, is het tijd om je doelgroep te voorzien van de juiste Facebook video advertenties.

2. Test je organische content

Mensen vinden het niet prettig als ze sterk het gevoel hebben dat er iets aan hen wordt verkocht op social media. Ze zijn daarentegen wel nieuwsgierig naar nieuwe producten en (video) content. Als jouw favoriete merk nooit meer het assortiment of hun campagnes zou vernieuwen, blijft het dan wel je favoriete merk? We reageren dan ook het beste op sterke organische berichten. Deze creëer je als volgt:

 1. Maak met een laag budget en korte tijdsinvestering een aantal video’s;
 2. Produceer daarna meerdere varianten van de beschrijving;
 3. Deel de video’s op je Facebook-pagina.

Beoordeel de prestaties van je advertentie door de verschillende posts te vergelijken met de doelen die je bij stap 1 hebt opgesteld. Dit heet ook wel A/B testen. De volgende stap is om Facebook video advertenties te maken die lijken op de geslaagde post. Een A/B test kun je ook uitvoeren met diverse contentvormen, zoals een afbeelding vs. een video.

facebook video advertentie ab test

3. Lanceer, analyseer, herhaal

Zodra je Facebook video advertentie is getest en je zeker bent van het succes, ga je écht van start. De Facebook Ads Manager ziet er misschien complex uit, maar schijn bedriegt. Aangezien je de Facebook video advertentie, doelgroep en het doel eerder hebt bepaald, gaat dit proces vrij snel. Houd wel rekening met de volgende variabelen:

 • Wanneer je de Facebook video advertentie plaatst;
 • Hoeveel advertenties je plaatst per set. We raden aan om één advertentie per advertentie set te plaatsen;
 • Het aantal calls to action dat je gebruikt. Gebruik één link als call to action.

Herhaal de stappen iedere keer dat je gebruikmaakt van video op Facebook. Wist je dat je ook andere video’s prima kunt hergebruiken voor Facebook video advertenties?

Advertentievormen en specificaties

Facebook Ads biedt verschillende advertentievormen aan en hebben een enorm bereik. Voor iedere gebruiker – of het nu via een mobiele telefoon, tablet of laptop is – kunnen de video advertenties aangepast worden. Daarnaast kun je advertenties handmatig of automatisch laten plaatsen. Wanneer je kiest voor automatisch plaatsen kiest Facebook voor jou waar ze geplaatst worden. Hieronder worden 4 vormen toegelicht met voorbeelden:

1. Facebook-overzicht

Je scrolt lekker door je tijdlijn en ziet opeens een gesponsord bericht voorbijkomen. Advertenties in het nieuwsoverzicht zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het voordeel is dat je ad blockers omzeilt en dat daarnaast de advertenties zowel op laptop, desktop als mobiele telefoon worden getoond. Win-win!

Specs

 • Beeldverhouding: 9:16 tot 16:9.
 • Tijdsduur: minimaal 1 seconde, maximaal 240 minuten.
 • Videogeluid en -bijschriften: zijn niet verplicht maar is wel aan te raden.
 • Primaire tekst: maximaal 125 tekens. Meer tekens kan maar deze worden afgebroken.

2. Facebook Marketplace

Het welbekende Marktplaats is zo’n twee jaar geleden geïntroduceerd op Facebook. Wanneer je weet dat jouw doelgroep op zoek gaat naar bijvoorbeeld een nieuw interieur via de Marktplaats van Facebook, kun je hierop gaan video adverteren. Videoadvertenties worden tussen de aangeboden producten getoond.

whitepaper social media video guide

DE ULTIEME SOCIAL MEDIA GUIDE.

Leer alles over het effect van video op social media en de specificaties per platform.

3. Facebook in-stream video

Je bent een grappig filmpje op Facebook aan het kijken en opeens komt er een video advertentie voorbij die je verplicht moet afkijken voordat het grappige filmpje verder afspeelt. Met een in-stream video kun je gericht je doelgroep bepalen en complexere marketingboodschappen weergeven.

Specs

 • Beeldverhouding: 9:16 tot 16:9, 16:9 wordt aangeraden.
 • Tijdsduur: 5 tot en met 120 seconden.
 • Videogeluid en -bijschriften: beide optioneel, videogeluid wordt aangeraden.

4. Facebook-verslagen

Naast de organische stories van je Facebookvrienden staan er ook gesponsorde video advertenties tussen, ook wel bekend als de Facebook stories. In tegenstelling tot de andere vormen van adverteren scrolt een gebruiker niet van onder naar boven, maar van links naar rechts. Zorg ervoor dat je advertentie een verticaal formaat heeft. Hiermee voorkom je dat (potentiële) klanten doorklikken naar een volgend verhaal.

Specs

 • Beeldverhouding: 1,91 tot 9:16. Let op! Voor dynamische advertenties wordt 9:16 niet goedgekeurd.
 • Tijdsduur: maximaal 15 seconden. De kijker kan de advertentie eventueel eerder beëindigen.
 • Videogeluid en -bijschriften: bijschriften moeten onderdeel zijn van het videobestand, je kunt deze er niet los bijzetten. Videogeluid is optioneel.

Tip: dezelfde video advertentie kan voor verschillende ads gebruikt worden. Door middel van de functie ‘Aanpassing van middelen’ kun je de beeldverhoudingen aanpassen.

Wil je voor dé ultieme beleving gaan? Zet dan een 360 graden video advertentie in. Kijkers kunnen met hun vingers of door de telefoon te draaien de video verslepen. De video advertentie kan dan vanuit elke hoek worden bekeken. Het inzetten van een 360 graden advertentie video is enkel mogelijk op je Facebook-overzicht.

Tags: