ROI Blog

Effectief je video ROI meten met twee methodes

Wordt jou ook vaak gevraagd hoe je je video campagne presteert?  Antwoord geven op deze vraag kan nog wel eens lastig zijn. Focus je je als markteer op de meer directe KPI’s of op de meer moeilijkere meetbare KPI’s? In dit artikel belichten we deze twee manieren om de video ROI te meten.

Kwantitatieve manier | Wat je vandaag nog kunt meten

Video ROI kan op een kwantitatieve en kwalitatieve manier worden benaderd. De kwantitatieve methode is een manier waarmee je vandaag nog je gegevens kunt meten. Hiervoor worden harde statistieken gebruikt waar gemakkelijk variabelen aan gehangen kunnen worden.

Videogegevens

Het begrijpen van videostatistieken is een must om je video ROI te kunnen meten. Zo kun je erachter komen welke video het meest wordt afgekeken en welke video de meeste klikken heeft gegenereerd. Statistieken zoals vertoningen, kijkersbetrokkenheid en afspeelfrequentie worden vaak gebruikt binnen videoplatformen. Een fijne tool die hier voor gebruikt kan worden is Google Analytics. Deze geeft inzichten in bovenstaande statistieken en nog veel meer.ab test

Tip: houdt een videoanalyse door a/b testen uit te voeren. Maak twee verschillende versies van je video en pas één variabele aan. Zo kun je video A maken waarbij je een vrouw in beeld laat komen en bij video B een man. Je kunt hieruit verschillende conclusies trekken en je video content beter aan laten sluiten op je doelgroep.

Gegenereerde leads

Niet elke video marketing campagne is gericht op het genereren van leads. Heeft jouw video campagne wel een lead generatie component? Maak er dan gebruik van. Het is zonde als je het niet doet. Het succes van je video content kun je hierdoor makkelijker begrijpen en meten. Door de data die hieruit komt kun je de cijfers gebruiken voor in de toekomst.

Op de volgende twee manieren kun je je leads genereren en analyseren:

  • Het toevoegen van video aan je landingspagina: Dit kan zorgen voor een verhoging van 80% aan conversie. Test hier wel mee! Voor iedere bedrijf en branche kan dit percentage verschillen. Maak verschillende versies van landingspagina’s met video aan om deze pagina’s te optimaliseren.
  • Voeg een formulier toe aan je video: Houdt bij hoeveel leads hieruit voortkomen. Wistia heeft een speciale tool genaamd Turnstile die dit voor je bijhoudt. Zo kun je op het begin van de video vragen naar het e-mail adres van de kijker. Ook kun je een formulier toevoegen aan het eind van de video. Deze tool kan je makkelijk koppelen aan een mailbox waar je de mails in wilt ontvangen. Dit is een mooie aanzet voor sales om nieuwe leads op te pakken. Ook hier: experimenteer wat voor jou het beste is.

Call-to-action klikken

Het toevoegen van klikbare calls-to-action is een goede manier om de video ROI te beoordelen. Door het toevoegen van een Google UTM code wordt dit gemakkelijk zichtbaar. Deze code volgt het aantal mensen dat de video heeft bekeken en daarna heeft doorgeklikt naar de opgegeven bestemming. Vanuit hier kun je weer meten welke doelgroep het meest converteert.

money

Tijd en geld besparend

Uiteindelijk heb je door het inzetten van video meer tijd die je kunt besteden aan je klanten. En dat is net wat je wilt toch?

Kwalitatieve methode | Wat moeilijker te meten is

De kwalitatieve methode is de lastigste van de twee. Er worden namelijk voor deze methode geen harde statistieken gebruikt. Wel heeft deze methode het voordeel dat het bijdraagt aan de video ROI op de lange termijn. De volgende zaken helpen je bij de juiste kwalitatieve benadering.

Brand influence

Je kunt de invloed op je merk tot op zekere hoogte goed meten. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door:

  • Het monitoren van je social media accounts met speciale tools, zodat je data inzichtelijk wordt;
  • De opmerkingen van je blog/video lezen en analyseren, verbeter op basis van de comments.
  • Is er een stijging te zien in de brandname? Niet direct relateerbaar aan een video, maar heeft wel invloed.

Uiteindelijk is mond-tot-mond reclame de droom van iedere marketeer. We bedoelen maar, het is gratis, dat wil natuurlijk iedereen. Hoogwaardige video content die aansluit bij je doelgroep zorgt hiervoor. Hoe meer positieve mond-tot-mond reclame hoe beter de brand influence wordt.

Klantbegripanalyse

Er zijn verschillende manieren om het klantbegrip te kunnen analyseren. Bijvoorbeeld het aantal nieuwe klanten dat afkomstig is van mond-tot-mondreclame, of het aantal support verzoeken per klant. Alsnog kan het soms erg lastig zijn om te meten hoe video de eerste ervaring van een nieuwe klant verbetert. Wat we wel weten is dat een video die een complexe boodschap duidelijk uitlegt de klantenervaring verbetert. Geef antwoord op vragen die je doelgroep heeft en licht lastige onderwerpen toe! Hierdoor zal de video beter scoren en dus je ROI verhogen. Zie hieronder een voorbeeld van Benu Direct. Zij introduceren een online herhaalservice. Zo komt er niemand zonder medische hulpmiddelen te zitten en weet Benu Direct precies wanneer zij een herhaalrecept moeten uitzetten of afleveren.

Vertrouw op je bedrijf

Je bedrijf zal meer sympathie en vertrouwen ontvangen wanneer je doelgroep vriendelijke gezichten en stemmen te zien en te horen krijgt. Vertrouwen in het bedrijf zorgt op de lange termijn weer voor een betere video ROI. Testimonials kunnen helpen om deze menselijke verbinding te maken en daarbij uitleg te geven over je product. Hieronder een van onze testimonials. Floor Bökkerink licht toe waarom Prinses Beatrix Spierfonds voor Cooler Media heeft gekozen.

Gebruik een video dashboard

Nu je weet waar je op kunt letten, kun je je video ROI op een goede manier beoordelen. Door de gegevens van de kwalitatieve- en kwantitatieve methode vast te leggen in een dashboard, gaat dat nog veel gemakkelijker. Een dashboard geeft een overzichtelijke weergave van alle belangrijke statistieken die voor jou relevant zijn. Zo kun je in enkele seconden zien hoe je video ROI ervoor staat. Op basis van deze statistieken kun je je video weer optimaliseren.

Laptop

Als het goed is weet je nu wat de methodes zijn om je video ROI te kunnen meten. Wij kunnen jou helpen om opvallende video’s te maken en maximaal resultaat te behalen. Neem geheel vrijblijvend contact op met onze video marketing experts voor meer informatie.

Tags: