video in de online marketing funnel

Zo gebruik je video in de online marketing funnel

Dat video’s een grote impact hebben, is je vast niet ontgaan. Video is namelijk hét middel van nu om klanten mee aan te trekken en conversies te genereren. Maar hoe doe je dat dan? Wij vertellen je stap voor stap hoe je video in de online marketing funnel inzet. Ideaal voor je online video strategie. Lees snel verder!

Video in de online marketing funnel

De online marketing funnel, ook wel marketingtrechter, waar jij je (potentiële) klant doorheen beweegt. Deze funnel laat precies zien welke klantreis (customer journey) wordt doorlopen tijdens het verkoopproces van jouw product of dienst. De funnel bestaat uit 5 fases:

 

Hieronder leggen we per fase uit hoe je video in de online marketing funnel inzet. Hiervoor gebruiken we voorbeelden van de VVV cadeaukaart.

Fase 1: Unaware

In de unaware fase zijn potentiële klanten zich nog niet bewust van jouw product of dienst. Maar er is een oplossing! Jouw product of dienst lost namelijk een probleem op. Zo zorgt een Uber ervoor dat je snel, betrouwbaar vervoer tot je beschikking hebt. Droog haar? Een voedende shampoo is de oplossing. Maak je klanten bewust van een probleem en maak kort duidelijk dat jouw bedrijf de oplossing biedt. Let op: laat het grootste gedeelte van de video inspelen op het probleem. In deze fase is de oplossing nog van minder belang.

Zorg dat jouw video zichtbaar is op de plekken waar jouw doelgroep zich online bevindt. Schets in deze video duidelijk het probleem én de oplossing. Over het algemeen zijn social media een goed middel om in deze fase de aandacht te trekken.

Bumpers zijn een goed voorbeeld van video’s voor deze fase. Dit zijn korte video’s van maximaal 6 seconden die zich afspelen alvorens een andere video begint. Hieronder is een goed voorbeeld te zien van een bumper voor de Unaware fase.

Fase 2: Problem Aware

In deze fase weten potentiële klanten dat ze een ‘probleem’ hebben. Ze zoeken gericht naar een oplossing. Let op: klanten zijn in deze fase nog niet klaar voor je product. Klanten willen antwoord op de vraag: hoe los ik dit probleem op? Hiervoor kun je een uitlegvideo gebruiken die veel gestelde vragen beantwoordt of waarin je oplossing bespreekt voor het probleem.

Een advertentievorm voor een video is een pre-roll. Dit een een video-advertentie die voorafgaand aan een video wordt afgespeeld.

Fase 3: Solution Aware

In dit stadium weten potentiële klanten welke oplossingen er beschikbaar zijn. Video is op dit moment een sterk hulpmiddel om hen te betrekken en vertrouwen te creëren. Ook hier kun je met een uitlegvideo duidelijk maken dat jij de oplossing hebt voor hun probleem. Wil je nog meer vertrouwen opbouwen bij je potentiële klant? Gebruik dan een gepersonaliseerde video. In deze video geef je informatie die je (potentiële) klant graag wilt horen en zien.

Tip: welke woorden gebruikt men bij het zoeken naar jouw product op Google? Verwerk deze woorden in de metadata van je video. Bepaal zo welke zoekwoorden van belang zijn. Google en andere zoekmachines ranken namelijk je video op basis van deze data. En hoe hoger je in de zoekresultaten komt des te meer jij opvalt!

Fase 4: Product Aware

Dit is het beslissingsmoment voor je potentiële klanten. Gebruik hier overtuigende video content over je product, bedrijf en tevreden klanten. Emotie is een sterke factor in de besluitvorming. Daarom is het goed om in je video mensen te laten zien. Daarnaast raden we je het volgende aan:

  • Toon echte klanten die gelijkwaardig zijn aan je doelgroep
  • Presenteer een specifiek probleem dat je product kan oplossen
  • Laat bewijs zien van de goede resultaten
  • Toon de belangrijkste voordelen

Ook voor de Product Aware fase is voor VVV cadeaukaart een Bumper advertentie gemaakt.

Fase 5: Most Aware

Dit is het moment om in je handen te klappen, de bubbels te ontpoppen en een confettikanon in de hand te nemen. Je hebt nu van je potentiële klant een échte klant gemaakt! Pinokkio zou jaloers zijn dat een veranderproces zo snel kan gaan. Maar vergis je niet: het maken en delen van video’s stopt hier niet. In deze fase gebruik je video bijvoorbeeld voor:

  • Ondersteuning van je klantenservice. Gebruik video om antwoord te geven op veelgestelde vragen. Zo kun je een productdemonstratie geven of een bepaald proces uitleggen.
  • Versterken van vertrouwen. Met goede video’s versterk je het vertrouwen. Post bijvoorbeeld op vaste momenten een video op social media en betrek je klanten hierbij. Stel een vraag.  Je klanten zien dan dat je actief bezig bent met interactie. Ook ben je top of mind, omdat je regelmatig van jezelf laat horen.

Aan de slag met video in de online marketing funnel!

Video is dus een supertoffe én waardevolle manier om je (potentiële) klanten door de marketing trechter te begeleiden. Wil je ook aan de slag met video? Laat ons je helpen om toffe videocontent te maken én online te verspreiden. Neem vandaag nog contact op met een van onze video experts.

Tags:
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang één keer per maand de beste blogs en tips in je inbox!