Video Marketing trends 2020

Video Strategie 2020: Film, Animatie en Strategie Trends

2019 is al sterk naar de achtergrond verdwenen nu we de eerste maand van 2020 getrotseerd hebben. Een periode van nieuwe plannen, doelen en uitdagingen, maar natuurlijk ook van trends. Nu we de spits van het nieuwe jaar hebben afgebeten, is het tijd om deze kansen om te zetten in succes. Wat staat je precies te wachten op het gebied van video en strategie? Lees het hieronder.

Video + video strategie trends 2020

Een solide video str­­­ategie gaat verder dan een strategische aanpak van hoe jouw video’s worden ingezet. Om je kansen optimaal te benutten en om maximaal succes na te streven is het belangrijk om up-to-date te blijven en mee te gaan met populaire ­­stromen die digitale marketing voortdurend met zich meebrengt.

1.     Geluid aan of uit?

De laatste jaren is ondertiteling een must voor social video’s, omdat kijkers ze eerder zonder dan met geluid kijken. De voice-over lijkt hierdoor minder cruciaal, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat 80% van Instagram’s populaire Stories beter presteren met geluid en een voice-over dan zonder geluid. En aangezien dagelijks zo’n 500 miljoen Instagrammers Stories gebruiken, is dit toch een flink aandeel. Dus heb je een video strategie met een sterke focus op Instagram? Dan is geluidloos misschien niet de way to go. Veel dank aan de oortjes-dragende-generatie hiervoor.

2.      Join the crowd: groepen & communities

Groepen en communities maken al een tijdje deel uit van het socialmedialeven. Ieder kanaal biedt daarin zijn eigen variant. Van marketingspecialisten op LinkedIn, tot de buurtpreventiegroep op Facebook. En in 2020 komen zowel LinkedIn als Facebook met nieuwe features waardoor groepen nog belangrijker worden en jij als bedrijf hier ook aan kunt deelnemen. Hierdoor wordt targeting via deze kanalen ook interessanter. Richt je je op de b2b-markt? Dan zijn online communities op LinkedIn de perfecte plek om discussies te starten en kennis te delen over specifieke onderwerpen, die zowel jou als je doelgroep aangaan. Dit werkt zeker te weten als een flinke engagement-boost voor jouw content.

3.      Meer user generated content

Mensen vinden andere mensen betrouwbaar. Ervaringen van anderen met een merk of product zien mensen als relevante informatiebronnen binnen hun eigen aankoopproces. Daarom zetten bedrijven steeds vaker content in die wordt gecreëerd door hun volgers of klanten. Een bekende vorm van user generated content (UGC) zijn klantreviews. E-commerce imperium Amazon maakt hier gretig gebruik van en is de afgelopen tijd flink bezig geweest met het stimuleren van video reviews. Uit eigen onderzoek blijkt dat video reviews op Amazon steeds meer worden geüpload door klanten en flink groeien in populariteit. En nu Amazon in 2020 Nederland onveilig komt maken, is het de moeite waard om de ontwikkelingen rondom video reviews in de gaten te houden.

Bovendien is UGC ontzettend shareable. Naast dat je vertrouwen wint van je prospects, vergroot je hun betrokkenheid en de zichtbaarheid van je merk. UGC wordt daarom steeds vaker bewust ingezet door bedrijven en mag zeker niet ontbreken in 2020. Zelf kun je makkelijk user generated content toevoegen aan je video strategie. Hiervoor zijn de volgende video’s perfect:

  • Klantreviews ­­
  • Unboxing video’s
  • Vlogs
  • Live video streams

Voorbeeldje nodig? Bekijk dan deze client review over Cooler Media van H2O Marine!

4.      Social video marketing voor snellere verkoop

Afgelopen jaar deed 79.4% van de Nederlanders boven de 12 jaar online aankopen. Stiekem (of niet) zwichten we hier bijna allemaal voor. Het internet maakt het ons natuurlijk ook steeds makkelijker. Social media nemen tegenwoordig naast hun bekende rol als sociale netwerken ook steeds meer de rol aan van e-commerce platforms. Social media worden niet alleen gebruikt als hulpmiddel om product- en merkinformatie te vinden, maar ook als online marktplaatsen waarbij het steeds makkelijker wordt om via één klik op de knop je winkelmandje te vullen. Zo zag je in de Instagram-feed in 2019 veel foto’s met interactieve knoppen erin verwerkt, waardoor je direct je gewenste producten kunt aanschaffen. Na het succes van deze shoppable foto’s wordt het nóg beter: ook video is shoppable. Zo kun je als kijker klikken op een hyperlink in de video en start gelijk het aankoopproces. Gegarandeerd dat menig social media gebruiker hier in 2020 gebruik van maakt. Instagram is voor deze shoppable video’s de place to be.

5.      De grote spelers gaan steeds meer inspelen op video

En met grote spelers bedoelen we advertentiegiganten Google en Facebook, die qua groei in gebruikers wellicht een punt bereikt hebben waarop geen grote inhaalslagen meer te maken vallen. Daarom focussen zij zich steeds meer op het inzetten van video advertenties. Door adverteerders het steeds eenvoudiger te maken om gericht te targeten, uitgebreide campagnes te creëren en de effecten van video te meten, wordt de impact van video alleen nog maar groter. De sterke focus van Google en Facebook op video biedt in de toekomst veel nieuwe kansen en updates waar jij als online marketeer gebruik van wilt maken. Gegarandeerd dat je hiervan meer gaat zien in 2020 en lang daarna.

 

video wereldwijd

 

Filmtrends voor 2020

Een video strategie zonder video is als een auto zonder wielen. Hoewel het vrij logisch is dat je je video’s strategisch inzet, is het ook logisch dat je je video’s binnen je marketingstrategie passen. Afhankelijk van de KPI’s die je wenst te behalen, gebruik het videotype dat jou de meeste kans van slagen geeft. Met kijk op 2020 ga je de volgende typen video steeds meer tegenkomen:

1.     Video Podcasts

We zijn bekend met podcasts of radioprogramma’s. Hoewel deze klassieke vorm menig filerijder nog steeds iedere ochtend vermaakt, worden hier tegenwoordig ook varianten op bedacht. Met name om nog meer betrokkenheid en connecties te genereren vanuit en met de luisteraars. Zo kun je tegenwoordig ook podcasts luisteren – en zelf uploaden – op Spotify. Spotify podcasts zijn erg populair onder influencers en luisteraars in de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar oud. En of je er nu fan van bent of niet, het werkt wel om connecties te onderhouden en te versterken met je luisteraars. Naast podcasts groeit ook het aanzien van video podcasts (ofwel videocasts). In een video podcast wordt in feite een radioprogramma opgenomen op beeld. Zo kun je als kijker een gezicht plaatsen bij de persoon achter de microfoon en zien je wat er precies gebeurt in een studio. Op deze manier voelen kijkers zich nog meer verbonden met jouw merk en de mensen die erachter schuilgaan. Perfect om meer loyale volgers te krijgen en in te zetten in je social video strategie. Daarbij zijn podcasts enorm populair in Nederland. Ruim 2.2 miljoen mensen luisteren maandelijks naar een podcast. De verwachting is dat deze populariteit voor videocasts ook niet uitblijft.

2.     1:1 video

Eén-op-één video’s, oftewel persoonlijke videoboodschappen, waren het afgelopen jaar al flink aanwezig, maar spelen komend jaar een nog prominentere rol. Zakelijke video’s die specifiek gericht zijn op één persoon versterken de band tussen jou en je kijker en generen veel betrokkenheid. Dit is vooral te danken aan het persoonlijke tintje. Het mooie ervan? Het mag simpel. Een korte bedankboodschap naar je klant toe, of een video als reminder voor genodigden voorafgaand aan je event, verricht wonderen.

3.     Live video

Facebook en Instagram hebben de functie om live video te streamen al enige tijd eigen gemaakt. Niet gek, als je bedenkt dat 82% van de mensen die regelmatig video’s kijkt de voorkeur geeft aan live video. Daarom gaat in 2020 ook LinkedIn hieraan geloven. Wederom kansen om jou als expert binnen je branche te profileren en direct interactie en discussie aan te gaan met je publiek. Het grote voordeel van live video is dat je veelvoorkomende vragen en miscommunicatie tackelt en direct kunt reageren op kijkers. Daarom wordt het streamen van live video de komende tijd vooral ingezet om persoonlijke connecties met je doelgroep te stimuleren. Ideaal om in combinatie met 1:1 video’s te gebruiken binnen je strategie.

4.     Educatieve video’s

Organisaties ontdekken steeds meer mogelijkheden met video, zoals de kracht van educatieve video’s. Sommige experts suggereren dat DIY video’s en tutorials de grondslag zijn voor de immense populariteit die video vandaag de dag heeft. Hoe dan ook: online leren is hot. En met e-learning video’s en uitlegfilms profileer jij je bedrijf als de nummer 1 in thought leadership binnen jouw branche. Daarbij maak je het je kijkers ook gemakkelijk; e-learning video’s zijn namelijk te allen tijde te bekijken en kunnen teruggespoeld of gepauzeerd worden wanneer de concentratie wegebt. Bovendien kun je ze ook meerdere keren bekijken. Zo weet je zeker dat je doelgroep, zoals je eigen medewerkers of social media volgers, de mogelijkheid heeft écht te begrijpen wat je te zeggen hebt.

Check bijvoorbeeld onze videoanimatie AnyStory over GMO’s ter inspiratie!

Animatietrends voor 2020

Geanimeerde graphics zijn steeds meer een ding en het gebruik ervan voor marketingdoeleinden stopt niet bij 2020. Sterker nog, animatie wordt steeds populairder binnen online marketing, waardoor belangrijke animatietrends kunnen dienen als hét uitgangspunt voor de beste video’s in jouw video strategie.

1.     Micro-animatie

Micro-animaties of micro-interacties zijn kleine animaties die subtiel de visuele beleving van de kijker versterken. Hetgeen wat een micro-animatie interactief maakt, zijn de verborgen opties die men tevoorschijn tovert wanneer er over de animatie heen wordt bewogen of wanneer je erop klikt. Een heuse verbetering op de huidige interface van je website en de gebruikerservaring van je websitebezoekers met kijk op de volgende voordelen:

  • Micro-animaties geven bevestiging. Ze voelen aan als ‘afgeronde taak’;
  • Ze leiden en verleiden; je kijker weet beter waar te kijken en bewaart zo het overzicht op je site;
  • Ze triggeren emoties wat op den duur voor meer betrokkenheid zorgt vanuit je doelgroep;
  • Je versterkt de merkbeleving. Micro-animaties zijn perfect om je kernwaarden kort, krachtig en visueel te communiceren en herkenning hiervoor te stimuleren. Daarbij zijn ze ideaal om authenticiteit uit te stralen.

Logoanimatie Google

Tip: micro-animaties in logodesign komen steeds vaker voor om nog sneller en makkelijker de aandacht naar je merk toe te trekken. Hoewel logoanimaties in populariteit nog niet uitbreken, spreken we over een jaar daar anders over. Dus wees de kudde voor.

2.     3D Depth & Realism

In 2019 piekte de 3D design trend in statische illustraties. Dit zal in 2020 niet veel anders zijn. Deze trend kan het best omschreven worden als een boegbeeld voor moderne technologie en softwaremogelijkheden in de animatiewereld. In 2020 zul je dan ook meer 3D graphic designs zien die gecombineerd worden met foto’s, video’s en 2D-elementen. Dit laatste brengt ons bij de volgende animatietrend: isometrie.

3D Depth & Realism

3.     Isometrie

Isometrische illustraties zijn een terugkomende trend die telkens in een nieuw jasje worden gestoken. Ook in 2020 maken isometrische vormen naar weer een opmars. In 2019 was isometrische animatie vooral geliefd in de cryptocurrency wereld, maar verspreidde zich langzaam over andere branches. Dit ontwikkelt zich door in 2020. Deze designtrend is een mix van 2D en 3D motion design. Dit kom je veel tegen in infographics, op websites en in presentatiemateriaal. Isometrische vormen zijn perfect om dynamiek te geven aan je content, die zorgen voor de ultieme beleving voor de kijker.

Isometrie

4.     Dark mode design

IOS en Android introduceerden eind vorig jaar de ‘Dark Mode’, ofwel donkere modus. Hierbij kunnen smartphone gebruikers de de kleurmodus van de interface van hun smartphones omzetten naar donkere kleuren. Een merkwaardige update die veel wordt gebruikt door smartphonegebruikers en waardoor Dark Mode ook een begrip is geworden onder designers. Designwerk dat wordt gebruikt voor mobiele ervaringen worden daarom eerder ontworpen in donkere kleurpaletten om de content in balans te maken met deze Dark Mode. Een trend die in 2020 flink zal groeien en waar marketeers rekening mee moeten houden omtrent het designen van hun content.

Staat jouw 2020 ook volledig in het teken van video? Maak gebruik van deze kennis en haal het maximale uit je video marketing.

Tags: