visuele content voor veiligheidscampagnes

Zo zet je visuele content in voor je veiligheidscampagne

(Q)HSE, oftewel (Quality), Health, Safety & Environment. Een belangrijk thema binnen organisaties gericht op de industrie, bouw, techniek en vastgoed. Via veiligheidscampagnes stimuleren QHSE-teams veiligheid op de werkvloer. Ieder jaar spenderen zij dan ook veel aandacht aan veiligheidscampagnes. Sterker nog, duidelijke regelgeving en communicatie hieromheen is verplicht. In veel gevallen wordt hier zowel offline als online content crossmediaal ingezet. Zo benader je alle belanghebbenden, van de bouwkeet tot op kantoor. En om veiligheid écht te benadrukken, maak je het natuurlijk visueel duidelijk!

Het belang van visuele veiligheid

Hoewel het logisch klinkt dat je niet zonder bouwveiligheidsplan werkt op de bouwkeet, is het noodzaak om veiligheidsmaatregelen te blijven communiceren. Niet door het simpelweg te zeggen, maar door het te visualiseren. Zo leert men veel sneller gevaren, omheiningen of andere situaties herkennen. Het visualiseren van deze situaties helpt ook bij de stimulatie van bepaalde associaties van mensen. Wanneer iemand een gevaarlijke situatie herkent van een visuele uiting uit de campagne, is de kans groot dat dit de associatie bij ze oproept hoe ze goed omgaan met deze situatie. Maar wat maakt visuele content nou écht effectief voor een veiligheidscampagne?

Crossmediale inzet van je veiligheidscommunicatie

Veiligheidscommunicatie werkt het best als je het op meerdere wijzen doet. Je hebt vaak te maken met een breed publiek, zoals een groot scala aan medewerkers. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met dezelfde boodschap, zet je meerdere middelen en kanalen in. Denk aan het volgende:

  • Een poster in de kantine van de bouwkeet;
  • Een animatie die wordt getoond tijdens de start van een bouwproject;
  • Een instructiefilm die iedereen moet bekijken bij het doen van specifieke werkzaamheden, zoals het bedienen van machines of het werken met gevaarlijke stoffen.

Meerdere customer journey touchpoints

In wezen hebben we het niet over een echte klantreis, zoals bij de aankoop van een fiets, maar het principe dat je de doelgroep benadert met meerdere contactmomenten blijft hetzelfde. Dit sluit ook nauw aan bij het principe van een crossmediale campagne. Je communiceert met mensen op verschillende manieren, op verschillende plekken en op verschillende tijden om maximaal resultaat te behalen. Denk weer aan de kantine op kantoor of de bouwkeet. De medewerker die net zijn koffietje heeft gedronken loopt even naar de wc, komt wederom poster tegen en wordt herinnerd aan de veiligheidsregels. Daarna vervolgd hij zijn werkzaamheden. Hij kijkt eerst de instructievideo voor het gebruik van een drillboor. Vervolgens loopt hij langs de omheiningen met iconen op waarschuwingsborden die hij herkent uit de video’s en de poster.

Beeldvorming door middel van mascottes

Een grote reden waarom veiligheidscampagnes van Hollandia en Ballast Nedam Industriebouw zo’n succes zijn, is dat ze worden geleid door een mascotte. Geen persoon in een leeuwenpak, maar eerder een figuur dat altijd in elke uiting het goede voorbeeld geeft. Zo heb je Buddy van Hollandia. Een medewerker op de bouw die goed weet hoe hij met de veiligheidsregels omgaat. Of Bas Ballast van Ballast Nedam Industriebouw.

Wat is het effect hiervan? De campagne gaat leven, omdat je er een menselijk figuur aan hangt. Iedereen binnen Hollandia kent Buddy. Door de luchtigheid en het humoristische karakter worden de uitingen niet alleen effectief, maar ook leuk om te zien. Daardoor worden ze ook beter onthouden.

Bovendien kan het ook voldoende zijn om de mascotte als losstaande afbeelding te gebruiken naarmate de campagne vordert. Iedereen die een Buddy of Bas Ballast herkent, linkt dit direct aan veilig werken. Ondersteunende teksten zijn daardoor in bepaalde situaties niet nodig.

Bas ballastbuddy

Animatie of film voor je veiligheidscampagne?

De keuze in het type content hangt af van de situatie en/of het onderwerp. We adviseren hierin over de meest passende vorm bij jouw vraagstuk. Zo biedt animatie uitkomst om ongewenste situaties visueel te verduidelijken, zonder dat er daadwerkelijke gevaarlijke situaties in scène gezet worden, zoals bij de keuze voor film. Daarbij is het ook een luchtigere vorm van communicatie.

Maar dat betekent niet dat film niet werkt binnen veiligheidscampagnes. Live action beelden adviseren we wanneer het persoonlijke aspect rondom veiligheid aan bod komt. Je werkt immers niet enkel voor jezelf op een veilige manier, maar ook voor je collega’s. Om deze boodschap krachtig over te brengen betrekken we dan ook graag de collega’s zelf voor de persoonlijkere invalshoek. Een goed voorbeeld hiervan is de filmproductie van Hollandia over veilig werken:

Hulp nodig bij de inzet van visuele middelen voor je veiligheidscampagne? Of heb je een ander vraagstuk waar je visuele content voor wil inzetten? Laat je vrijblijvend adviseren door een van onze experts.