Veiligheidsfilmpjes: inspiratie voor effectieve video’s over veiligheid

blog header veiligheidsfilmpjes

Veilig werken begint met bewustwording. Want hoe zorg je ervoor dat medewerkers niet alleen de veiligheidsregels kennen, maar deze ook naleven? Een effectief veiligheidsfilmpje kan hier het verschil maken. Met krachtige beelden, heldere instructies en realistische scenario’s blijft de boodschap beter hangen en wordt veilig werken gestimuleerd. In deze blog laten we je zien welke soorten veiligheidsfilmpjes er zijn, waarom ze werken en welk type video het beste past bij jouw organisatie.

Veilig werken - illustratie van twee collega's met helmen op die praten over werkveiligheid

Cooler Media is jouw partner in veiligheidscommunicatie

Veilig werken begint met duidelijke en effectieve communicatie. Cooler Media vertaalt jouw veiligheidsprogramma naar visuele content die begrijpelijk is voor iedere laag van de organisatie, van veiligheidsvideo's en posters tot aan kaartspellen of een veiligheidsapp. Bekijk de veiligheidscampagnes voor HelloFresh, Ballast Nedam en Hollandia of laat je inspireren door deze blog.

Meer informatie over veiligheidscampagnes

Soorten filmpjes veiligheid op het werk

Poortinstructievideo

Met een poortinstructievideo zorg je ervoor dat medewerkers, onderaannemers én bezoekers bekend raken met de veiligheidsrichtlijnen binnen jouw organisatie. In de poortinstructievideo leg je bijvoorbeeld uit welke veiligheids- en gedragsregels er gelden op een locatie, zodat bezoekers de werkvloer of bouwplaats op een veilige manier kunnen betreden. Bezoekers bekijken de video voorafgaand aan hun bezoek, zodat ze precies weten welke veiligheidsregels gelden, welke gevaren en risico’s er zijn en hoe ze veilig kunnen handelen op locatie.

Waarom het werkt: Een poortinstructievideo maakt instructies visueel begrijpelijk, waardoor de kans op verwarring, misverstanden en fouten kleiner wordt. Daarnaast bespaart een poortinstructievideo tijd doordat bezoekers voorafgaand aan hun bezoek alle regels al kennen. Bovendien kunnen ze de instructies zo vaak terugkijken als nodig is. Tenslotte krijgt iedereen dezelfde instructies te zien, waardoor iedereen zich aan dezelfde regels houdt en er zo geen verwarring ontstaat.

Bekijk hieronder het voorbeeld van een poortinstructievideo voor Waterschap Brabantse Delta. In deze video geven we duidelijke veiligheidsinstructies aan bezoekers.

Uitleganimatie

Uitleganimaties maken complexe veiligheidsinformatie toegankelijk en visueel aantrekkelijk. Of het nu gaat om het uitleggen van veiligheidsrisico’s in de zomer, het correct dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen of het introduceren van een nieuwe veiligheidsmaatregel, animatie helpt om de boodschap helder en begrijpelijk over te brengen. Omdat animaties losstaan van fysieke filmopnames, zijn ze flexibel inzetbaar, eenvoudig aanpasbaar en effectief voor verschillende doelgroepen, van nieuwe medewerkers tot internationale teams met taalbarrières.

Waarom het werkt: Mensen verwerken visuele informatie vele malen sneller dan tekst. Onderzoek toont aan dat video’s tot 95% beter worden onthouden dan tekst, waardoor een animatie een krachtig communicatiemiddel is. Door een combinatie van beeld, geluid en storytelling worden complexe veiligheidsprocessen niet alleen eenvoudiger te begrijpen, maar ook aantrekkelijker gepresenteerd. Dit maakt animatie dé manier om je veiligheidsboodschap effectief over te brengen, zonder dat medewerkers of bezoekers worden overspoeld met lange teksten.

Zo maakten we deze uitleganimatie over de veiligheidsregels bij Berghege Heerkens bouwgroep. Met veiligheidsmascotte Bram in de hoofdrol vertellen we alles over veilig werken in de bouw in een reeks animatievideo’s.

Veiligheidsfilms

Een veiligheidsfilmpje brengt veiligheid tot leven. Door echte situaties en collega’s in beeld te brengen, krijgen medewerkers en bezoekers een realistisch en herkenbaar beeld van veiligheidsvoorschriften en hoe ze deze in de praktijk toepassen. In plaats van droge protocollen of lange documenten, laat een veiligheidsfilm zien hoe veilig werken er in de praktijk uitziet. Dit kan variëren van algemene instructies tot gedragsregels op de werkvloer.

Veiligheidsfilms kunnen op maat worden gemaakt voor specifieke werkomgevingen, zoals bouwplaatsen, productiehallen of laboratoria. Door gebruik te maken van realistische scenario’s met collega’s of acteurs, voelen medewerkers zich direct aangesproken en wordt de boodschap sneller opgenomen. Dit helpt niet alleen bij het naleven van veiligheidsregels, maar versterkt ook het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie.

Waarom werkt het: Echte situaties en herkenbare gezichten maken de boodschap geloofwaardiger en makkelijker te onthouden. Door in te spelen op het gevoel van de kijker worden het veiligheidsbewustzijn en de eigen verantwoordelijkheid geprikkeld. Veilig werken doe je immers niet allen voor jezelf, maar ook voor je collega’s.

In onderstaande veiligheidsfilm voor Hollandia richtten we ons op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers. Veilig werken doe je immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s!

Cooler Media _ Lars Weijers - rond

Lars Weijers
Accountmanager

Vrijblijvend advies?

Neem contact op met Lars voor een vrijblijvend adviesgesprek op +31 (0)76 886 7790 of klik op de knop hieronder om direct een afspraak in te plannen.

Plan afspraak
Cooler Media _ Lars Weijers - rond

Lars Weijers
Accountmanager

Vrijblijvend advies?

Neem contact op met Lars voor een vrijblijvend adviesgesprek op +31 (0)76 886 7790 of klik op de knop hieronder om direct een afspraak in te plannen.

Plan afspraak

Instructievideo’s

Sommige veiligheidsprocedures zijn té belangrijk om enkel te bespreken in een handboek. Een duidelijke instructievideo over veilig werken helpt werknemers stap voor stap door een procedure heen. Hoe gebruik je een bepaald gereedschap? Hoe draag je veiligheidskleding op de juiste manier? En welke veiligheidsinstructies zijn er? Met een instructievideo maak je dit op een aantrekkelijke en snelle manier duidelijk.

Waarom instructievideo’s werken: Een belangrijk voordeel van instructievideo’s is dat medewerkers deze op elk moment kunnen terugkijken, zodat ze altijd toegang hebben tot de juiste werkwijze. Zo kan de kijker op zijn of haar eigen tempo leren en de video er zo vaak bij pakken als nodig is. Verder is een instructievideo waardevol omdat iedereen dezelfde instructies krijgt en deze kan volgen.

Met animatie maakten we deze instructievideo over de 9 Life Saving Rules van Ballast Nedam Industriebouw. Zo weet iedereen precies wat die moet doen om zich aan de belangrijkste veiligheidsregels te houden.

Toolbox filmpjes

Toolbox filmpjes worden gebruikt ter ondersteuning van een toolboxmeeting. Een toolboxmeeting is een korte, periodieke veiligheidsbijeenkomst over risico’s, veiligheidsprocedures en maatregelen. Deze meetings worden vaak gehouden in sectoren waarbij veiligheid heel belangrijk is zoals de bouw, industrie, logistiek en techniek. Bij een toolboxmeeting kunnen allerlei onderwerpen over veilig werken aan bod komen. Een kort toolboxfilmpje maakt een toolboxmeeting interactiever en zo wordt de informatie beter onthouden.

Waarom het werkt: Toolboxfilmpjes zijn een goede ondersteuning van de toolboxmeeting en zorgen ervoor dat de besproken onderwerpen worden gevisualiseerd waardoor ze beter worden begrepen en onthouden.

In onderstaand toolbox filmpje voor Ballast Nedam Industriebouw geven we uitleg over de veiligheidsrisico’s in de wintermaanden. De perfecte aanvulling op de toolbox meeting over dit overwerp én super handig om later nog eens raad te plegen.

Campagnevideo’s

Wil je veiligheid écht laten leven binnen je organisatie? Dan is een doorlopende veiligheidscampagne met pakkende content een sterke strategie. Door video’s, infographics, posters en andere visuele middelen in te zetten vertaal je je veiligheidsprogramma naar begrijpelijke communicatie voor iedereen binnen en buiten je bedrijf. Zo breng je veiligheid continu onder de aandacht.

Waarom het werkt: Door humor, herkenbaarheid of emotie blijven veiligheidsboodschappen beter hangen. Een veiligheidscampagne verhoogt de bewustwording van veiligheid op de werkvloer en maakt veiligheid toegankelijk en begrijpelijk. Door inspirerende en herkenbare campagnevideo’s blijven veiligheidsboodschappen top-of-mind en worden medewerkers gemotiveerd om actief bij te dragen aan een veilige werkomgeving.

Maak in onderstaande video kennis met Larry the Lime! Deze vrolijke veiligheidsmascotte van HelloFresh deelt gedurende de hele veiligheidscampagne álles over veilig werken in de logistiek.

Case study veiligheidscampagne HelloFresh

Download de HelloFresh case study

Ben je benieuwd naar het hele proces achter de veiligheidscampagne? Van stijlontwikkeling tot optimalisaties: wij leggen uit hoe we het doen! Laat je gegevens achter en ontvang de case study direct in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*

Hoe zorg je voor maximale betrokkenheid?

Door interactie toe te voegen aan je video of toolboxmeeting creëer je meer betrokkenheid. Je kunt dit doen door vragen te stellen in de vorm van een quiz of door scenario’s voor te leggen waar de kijker uit moet kiezen. Daarnaast helpt het om verhalen en herkenbare situaties uit de praktijk te bespreken met collega’s, stakeholders en klanten. De boodschap uit je video blijft het beste hangen als deze kort maar krachtig is. Hoe lang je video moet zijn hangt af van het doel en de doelgroep, maar over het algemeen geldt: kort, krachtig en to-the-point.

Wat is de juiste veiligheidsvideo voor mijn bedrijf?

Elke organisatie heeft haar eigen veiligheidsuitdagingen en de juiste video sluit daar naadloos op aan. Bij het kiezen van de juiste veiligheidsvideo moet je nadenken over je doelgroep en doelstelling: wil je bezoekers informeren, medewerkers bewust maken van specifieke risico’s of veiligheidsbewustwording vergroten? Houd rekening met de doelgroep en pas de inhoud van de video hier op aan. Houd rekening met taalbarrières door visuele animaties, eenvoudige taal en ondertiteling toe te passen. Zo blijft de boodschap helder voor alle medewerkers en bezoekers.

Door de juiste soort video te kiezen zorg je ervoor dat je boodschap wordt begrepen en ook blijft hangen. Gebruik deze samenvatting als richtlijn om te bepalen welk type veiligheidsvideo het beste aansluit bij jouw doelstellingen:

  • Kies voor een uitleganimatie als je een visuele uitleg wil geven over een onderwerp, regels of verandering;
  • Kies voor een instructievideo als je specifieke instructies wil geven voor een bepaalde werklocatie, werken met gereedschap of stappen die iemand moet volgen;
  • Kies voor een veiligheidsfilm als je in wil spelen op gevoel en de veiligheidscultuur wil verbeteren;
  • Kies voor een toolboxvideo als je informatie wil delen ter ondersteuning van of als aanvulling op een toolboxmeeting;
  • Kies voor een veiligheidscampagne als je veiligheid continue onder de aandacht wil brengen en het veiligheidsbewustzijn wil blijven verhogen.
Veilig werken - illustratie van een vrouw op een ladder

Hulp nodig of op zoek naar meer inspiratie? Plan een vrijblijvende kennismaking in met een van onze veiligheidsexperts!

Helen Berger
Creative Producer

Cooler Media _ Lars Weijers - rond

Lars Weijers
Accountmanager

Julie van Rooij
Online Marketer

Cooler Media - Daniel Visscher

Daniël Visscher
Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan