YouTube richt zich op engagement

Met de komst van de “YouTube design update – Cosmic Panda” update werd het al gauw duidelijk dat YouTube steeds meer de focus legt op sociale netwerken en haar aanbod wil toespitsen op individuele gebruikers. In deze blog volgen een paar korte voorbeelden die mij de laatste tijd zijn opgevallen en wat de gevolgen zijn voor video marketing.

Video suggesties van YouTube zijn van enorm belang wanneer je op organische wijze veel views wilt genereren. Het is essentieel dat wanneer een bezoeker één van jouw video’s bekijkt, je deze bezoeker zo lang mogelijk bezig of “engaged” houdt met jouw content. Hiervoor creëren wij video funnels waar een gebruiker steeds aan het einde van een video de keus krijgt om meerdere video’s aan te klikken. Hieronder zie je een voorbeeld van zo`n funnel. De laatste 20 seconden zie je dit scherm met een simpele overlay uit de YouTube annotatie editor.

Nadat een video is afgelopen suggereert YouTube negen video’s. Vooral hier is het van belang om deze suggesties te domineren. Want wanneer een lezer de content van één video helemaal heeft afgekeken is de kans groot dat hij of zij meer van jouw content wil bekijken. Wel is het van belang dat je deze stap zo klein mogelijk houdt. Ook is het van belang om de suggesties aan de zijkant te domineren, zoals hieronder weergegeven.

voorbeeld video 1

voorbeeld video 2

Het domineren van deze suggesties doe je op een aantal manieren:

  • Optimale beschrijvingen waarin minimaal één keer de naam van het bedrijf terug komt
  • Een geoptimaliseerd YouTube kanaal inrichten (beschrijvingen, afspeellijsten etc.)
  • Labels op de juiste manier instellen
  • Ondertitels toevoegen

Voor de veranderingen in het algoritme waren naast het bovenstaande het aantal views van groot belang. YouTube baseerde de populariteit van video’s op het aantal kliks (en dus vaak views) die een video kreeg. Echter was het probleem hiermee dat slimme video marketeers de thumbnails van video’s optimaliseerden en daarachter andere content zetten. Zo kon het dus lijken alsof je op een video van je favoriete artiest klikte, maar vervolgens een suf namaak filmpje te zien kreeg. Om dit probleem te tackelen heeft YouTube nu de kijkersloyaliteit van video’s als uitgangspunt genomen. Hoe langer een bezoeker naar een video kijkt, hoe waardevoller deze moet zijn en dus zal deze eerder worden getoond. Terugkijkend naar het gebruik van annotaties voor het creëren van de funnel constateer ik een probleem. De kijkers loyaliteit neemt drastisch af wanneer dit laatste scherm in beeld is. Weinig mensen kijken 20 seconden naar een scherm dat niet verandert, en klikken dan het filmpje weg, waardoor het niet wordt geteld als helemaal bekeken. Dit haalt de gemiddelde score van de video omlaag en heeft dus invloed op de suggesties door YouTube.

Iets anders dat mij is opgevallen, is dat de suggesties worden aangepast aan je jouw klikgedrag. Stel, je kijkt één video van Cooler Media en krijgt 9 suggesties. Daarvan zijn er 4 Cooler Media filmpjes en 5 van andere makers. Wanneer je dan klikt op een Cooler Media filmpje, zal je bij dat filmpje al meer Cooler Media suggesties krijgen. Klik je nogmaals op een Cooler Media filmpje nadat je er al twee hebt gezien, dan zul je nagenoeg alleen maar suggesties van Cooler Media krijgen.

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.