Digitaal toegankelijke communicatie

blog digi toegankelijk - header

We doen er in Nederland van alles aan om plekken zoals openbare ruimtes toegankelijk te maken voor iedereen. Denk aan rolstoelvriendelijke in- en uitgangen, brailleschrift en gidslijntegels voor mensen met een visuele beperking. Maar hoe doen we dat online? Online is toegankelijkheid en drempelvrije communicatie net zo belangrijk. Wat is digitale toegankelijkheid en hoe werkt drempelvrije communicatie? In deze blog duiken we in de kern van digitale toegankelijkheid en drempelvrije communicatie, waarom het belangrijk is en hoe wij jou kunnen helpen dit toe te passen.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitaal toegankelijke communicatie verwijst naar het ontwerpen van digitale content, zoals websites, apps en documenten, op een manier die toegankelijk is voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking. De digitale toegankelijkheid wordt vaak bepaald door richtlijnen zoals de WCAG-richtlijnen, de Web Content Accessibility Guidelines. Digitaal toegankelijke websites houden rekening met blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met motorische of cognitieve beperkingen.

Stichting Drempelvrij zet zich in voor digitale toegankelijkheid. Met het waarmerk drempelvrij (afbeelding rechts van deze tekst) laat je zien dat je website voor iedereen toegankelijk is. Het doel van Stichting Drempelvrij is het bevorderen van de onbelemmerde toegang tot het internet voor alle gebruikers. Dit doen ze door websites te inspecteren aan de hand van de WCAG-richtlijnen. Als een website voldoet aan de eisen ontvangt het een inspectiecertificaat en mag het groene waarmerk van het niveau waarop is geinspecteerd op de website worden geplaatst.

Stichting Dremeplvrij - waarmerk

Wat is drempelvrije communicatie?

Drempelvrije communicatie gaat over het wegnemen van verschillende obstakels in de communicatie. Het kan hierbij gaan over begrijpelijk taalgebruik, cultureel inclusieve communicatie en het toegankelijk maken van informatie voor mensen met laaggeletterheid of voor mensen die de taal nog niet goed beheersen. Om taal begrijpelijk te maken voor iedereen is het belangrijk om gebruik te maken van B1 Nederlands. Dit staat voor eenvoudig Nederlands en bestaat uit korte eenvoudige zinnen en makkelijke woorden die iedereen begrijpt en gebruikt.

blog image - icoon handen
blog image - icoon hersenen
blog image - icoon oog
blog image - icoon oor

Het belang van digitaal toegankelijke en drempelvrije communicatie

Mensen zonder beperking, die goed kunnen zien en horen, staan er niet vaak bij stil dat de online wereld heel anders wordt ervaren door mensen die wél een beperking hebben en bijvoorbeeld slechthorend en/of slechtziend zijn. Voor deze mensen is het belangrijk om websites, apps en andere online kanalen toegankelijk en drempelvrij te maken, zodat zij ze ook kunnen gebruiken.

Zo’n 15 tot 25 procent van de bevolking heeft een beperking. Een groot deel daarvan is doof, slechthorend, blind of slechtziend. Als je je communicatie niet drempelvrij maakt voor deze groep is er een grote kans dat je ze niet bereikt.

Iedereen heeft recht om mee te doen in de samenleving en dit betekent ook dat je mee kunt doen in de digitale wereld. Daarom is het voor onder andere de overheid en andere overheidsinstellingen belangrijk dat websites, apps en andere vormen van informatievoorziening toegankelijk zijn voor iedereen. Zo zorg je er voor dat iedereen ze kan gebruiken en bereiken.

Drempelvrije communicatie is belangrijk omdat het inclusiviteit, gelijkheid en effectiviteit bevordert. Dit zijn nog een aantal redenen waarom het zo belangrijk is:

  1. Inclusie voor iedereen
    Drempelvrije en digitaal toegankelijke communicatie zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht achtergrond, taalniveau, beperking of handicap toegang heeft tot informatie. Toegankelijke websites en communicatie dragen bij aan een inclusieve samenleving waaraan iedereen kan deelnemen. Het laat zien dat je de belangen van alle groepen in de samenleving serieus neemt en niemand uitsluit.
  1. Betere gebruikerservaring
    Toegankelijke en drempelvrije communicatie is niet alleen fijn voor mensen met een beperking, maar het verbetert ook de gebruikerservaring van alle andere gebruikers. Duidelijke taal, ondertiteling en audiodescriptie maken het leven makkelijker.
  1. Wettelijke verplichtingen
    Voor alle websites en apps van Nederlandse overheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen is toegankelijkheid wettelijk verplicht. Sinds juli 2023 is dit besluit onderdeel geworden van de Wet digitale overheid. Voor overheidsorganisaties zijn zowel de A als de AA-eisen van de WCAG-richtlijn verplicht.

Voordelen van digitale toegankelijkheid

Door digitaal toegankelijk te zijn bereik je meer mensen. In die 15 tot 25 procent van de bevolking die leeft met een beperking, kunnen ook potentiële klanten zitten die je door digitaal toegankelijk te zijn, wél bereikt.

Daarnaast zorgt een goede gebruikerservaring van je website voor een betere beoordeling door zoekmachines, zoals Google of Bing. Het digitaal toegankelijk maken van je website en rekening houden met drempelvrije communicatie draagt dus bij aan je online vindbaarheid. Google rankt webpagina’s onder andere door te kijken naar leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoe beter de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, hoe hoger je website rankt in de zoekresultaten. Door je te houden aan de vier principes van de WCAG-richtlijnen maak je je website automatisch gebruiksvriendelijk.

SEO tips voor een drempelvrije website

Hier zijn een aantal tips die je kunt gebruiken voor een drempelvrije website én voor je SEO:

  1. Maak een duidelijke, beschrijvende en unieke titel voor iedere pagina.
  2. Voorzie afbeeldingen van alternatieve teksten (alt-teksten).
  3. Voeg ondertiteling en beschrijvende tekst toe aan video’s.

Met deze tips maak je je website niet alleen digitaal toegankelijk, maar verhoog je ook de zichtbaarheid en vindbaarheid van de website en bereik je veel meer mensen.

Wat zijn de WCAG richtlijnen?

Sinds 1999 zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid. WCAG is een lijst met diverse eisen voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites en apps. Ze helpen ontwikkelaars en ontwerpers om websites en apps toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen.

De WCAG-richtlijnen zijn door de jaren heen verder ontwikkeld. WCAG 2.0 komt uit 2008 en hierin staan de basisrichtlijnen met succescriteria voor de vier principes die later in deze blog verder worden besproken. WCAG 2.1 komt uit 2018 en breidt de WCAG 2.0 uit met extra criteria voor mobiele toegankelijkheid en cognitieve en visuele beperkingen. WCAG 2.2 komt uit 2023 en hierin zijn nieuwe succescriteria voor gebruiksvriendelijkheid, toetsenbordnavigatie en begrijpelijkheid toegevoegd.

De WCAG-richtlijnen zijn opgebouwd uit 3 lagen A, AA en AAA, waarbij elke laag eigen richtlijnen heeft waar je aan moet voldoen. Voor overheidsinstanties, zorginstellingen en gemeentes is het belangrijk dat informatie voor iedereen toegankelijk is. Zij zijn dan ook verplicht om de WCAG-richtlijnen te implementeren.

De vier principes van WCAG uitgelegd

De WCAG-richtlijnen zijn gebaseerd op vier principes:

WCAG-principe 1: Waarneembaar

Alle informatie, teksten en visuele elementen die op je website staan moeten voor iedereen waarneembaar zijn. Iemand met een visuele beperking moet video’s aan de hand van een audiobeschrijving kunnen waarnemen en iemand met kleurenblindheid moet de kleurinstellingen van een webpagina kunnen aanpassen, zodat hij of zij deze kan waarnemen. Er zijn meer dingen die je website waarneembaar maken:

  • Gebruik tekstalternatieven voor alle niet-tekstuele content;
  • Visuele presentatie moet duidelijk zijn, bijvoorbeeld door voldoende contrast tussen tekst en achtergrond;
  • Maak content die op verschillende manieren getoond kan worden, zodat het aanpasbaar wordt voor de gebruiker;
  • Voeg ondertitels en beschrijvingen toe aan onder andere video content, zo kunnen doven en slechthorenden je video’s ook waarnemen.

WCAG-principe 2: Bedienbaar

Iedereen die op jouw website komt moet deze makkelijk kunnen bedienen. Veel mensen gebruiken een muis, maar iemand met een motorische beperking kan dit misschien niet. Daarom moet het navigatiemenu op je site niet alleen met een muis, maar ook met een toetsenbord te bereiken zijn en moet de gebruiker zo door de website kunnen navigeren.

WCAG-principe 3: Begrijpelijk

Je website of app moet voor zowel software als mensen te begrijpen zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in de code aangeeft welke taal een pagina gebruikt. Dit helpt hulpmiddelen als schermlezers om de tekst correct voor te lezen in de juiste taal. Ook voor gebruikers moet je website of app eenvoudig te begrijpen zijn. Daarnaast moeten tekst en uitleg duidelijk zijn. Vermijd complexe taal zoveel mogelijk en maak gebruik van B1 Nederlands.

WCAG-principe 4: Robuust

Je website of app moet door verschillende apparaten en technologieën gebruikt kunnen worden, het moet robuust genoeg zijn om correct te functioneren met een breed scala aan huidige en toekomstige technologieën. Een belangrijk aspect hiervan is dat je voor de elementen op je webpagina of in je app duidelijk maakt wat hun naam, rol en waarde zijn.

Icoon - Software en apps

Hoe maak je je website digitaal toegankelijk?

Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om je eigen website digitaal toegankelijk te maken:

  1. Voeg ondertiteling of gebarentaal toe aan je video’s;
  2. Voeg audiodescriptie toe;
  3. Maak gebruik van B1 Nederlands bij het schrijven van teksten;
  4. Zorg ervoor dat, naast de muis, ook het toetsenbord gebruikt kan worden om te navigeren op je website

Hoe maak je een digitaal toegankelijke video?

We zijn bij Cooler Media expert in het maken van video’s, films en animaties. Maar hoe kan je deze digitaal toegankelijk maken? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om video toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van ondertiteling of transcriptie voor slechthorenden of audiodescriptie voor slechtzienden. Maar ook het gebruiken van het juiste kleurcontrast zorgt ervoor dat je video digitaal toegankelijker wordt. Het is belangrijk dat de webpagina waar de video op te zien is óok digitaal toegankelijk is.

Digitale toegankelijkheid bij Cooler Media

Bij Cooler Media besteden we aandacht aan het drempelvrij maken van onze content, onze designs zijn niet standaard digitaal toegankelijk, maar we bieden wel de mogelijkheid om producten digitaal toegankelijk te maken. Denk aan drempelvrije infographics, interactieve infographics, praatplaten, pdf’s, websites én video’s. Om kwaliteit te garanderen werken we samen met gespecialiseerde, onafhankelijke partijen voor advies en training van ons creatieve team.

Zo hebben we voor de Reclassering Nederland een volledig drempelvrije reeks uitleganimaties en infographic gemaakt. Meer weten over hoe we dit gedaan hebben? Lees dan de case study over drempelvrije communicatie voor Reclassering Nederland.

Heb je hulp nodig bij het creëren van visuele en toegankelijke informatie of zoek je advies over een inclusieve huisstijl? Wat je vraag ook is, wij staan klaar om je te helpen bij het verbeteren van je digitale toegankelijkheid. Ook voor het ontwikkelen van een drempelvrije website kun je bij ons terecht. Neem contact op met een van onze uitlegexperts om je wensen, de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende kosten te bespreken.

Helen Berger
Creative Producer

Cooler Media _ Lars Weijers - rond

Lars Weijers
Accountmanager

Julie van Rooij
Online Marketer

Cooler Media - Daniel Visscher

Daniël Visscher
Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan