Video marketing & Ondernemerschap

Begin deze maand waren ik en mijn verhaal over videomarketing het enige dat tussen een groep bijna afgestudeerde studenten en “bier drinken in het park” stonden. Mijn vrees was dan ook dat er geen enkele aandacht zou zijn voor deze jonge ondernemer. Niets bleek minder waar! Zo`n stille groep studenten bij elkaar heb ik in mijn eigen studie nauwelijks meegemaakt. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, leest u nu!

Vanuit mijn hoedanigheid als blogger op Marketingfacts werd ik gevraagd de ins en outs van Gurilleamarketing uit te leggen. Nu weet ik daar eigenlijk weinig vanaf. Wat ik wel weet is hoe je met videocontent tegen kleine prijzen, grote dingen kan doen. Of in ieder geval een groot publiek kan bereiken. En dat is wat ik heb geprobeerd over te brengen.

Profiel Sven

Ik wilde de studenten inspireren, een beeld geven van de praktijk en dat doen aan de hand van een persoonlijk verhaal. Mijn verhaal. En dat begint bij een kleine eigenwijze snuiter die al van jongs af aan weet wat hij wil. Mijn eigenwijze karakter zie ik als een kracht in het land der ondernemers. Besluiteloosheid is de dood van een bedrijf, men heeft behoefte aan leiderschap. Daarnaast probeert bijna iedereen je troep te verkopen en moet je stevig in je schoenen staan tegen al dat geweld.

kernwaarden cooler media

 

In mijn leven heeft plezier altijd centraal gestaan. Het is belangrijk voor mij om te doen wat ik leuk vind. Uit passie komt goed werk, uit goed werk komt geld. Deze gedachtegang wordt onderstreept door Jim Collins, auteur van onder andere ”Good to Great”. Jim heeft uit een enorm onderzoek de succesfactoren van de meest succesvolle bedrijven gedestilleerd. Deze drie cirkels, zijn Hedgehog concept, spelen een zeer belangrijke rol in zijn verhaal. Maakt dus wat je zelf mooi vindt. Probeer er de beste in de wereld mee te worden en zorg dat het je economische motor met genoeg brandstof vult…

open studio

Na mijn HAVO wist ik dat mijn passie ligt in het vertellen van verhalen. Dus ik wilde filmmaker worden. Een afwijzing van de filmacademie en een jaartje Open Studio hebben mij doen inzien dat dat niets voor mij is. Wat ik wel heb geleerd bij Open Studio is dat wanneer je een verhaal vertelt, je het beter kort kan houden. Vertel eerst maar eens iets in een minuut, voordat je een hele speelfilm maakt. Op een heldere, bondige manier iets duidelijk maken in een korte film is bijzonder moeilijk.

open studio

En dat is ook precies de reden “that you have to kill your darlings”. De stukken die we het mooist vinden maar het verhaal niet dienen, moeten eruit. Alleen de essentie is van belang, elke seconde telt. Dit is voor een deel ook zo voor bedrijven. Mooie maar niet winstgevende projecten moeten op den duur toch echt van de baan. Een wijze les die ik later heb meegenomen naar de productie van uitleganimaties en de verspreiding daarvan.

NHTV marketing presentatie

En dus verhuisde ik terug uit het anonieme Amsterdam naar het gezellige Brabant. Aan de NHTV leerde ik de theorie achter marketing en het meetbaar maken van marketinginspanningen. Een mix tussen creativiteit en bedrijfsleven. Jammer genoeg verzonnen we geweldige concepten die niet levensvatbaar waren in de praktijk. En ik wilde m`n theoretische kennis toch echt toetsen.

Sven

En dus verhuisde ik weer. Naar San Francisco, USA. Na een maand feesten (en ook een beetje stage) in de supperclub realiseerde ik mij dat ik niet genoeg leerde. Eigenwijs als ik ben vertrok ik dus weer. Een moeilijke stap in die tijd. Maar eenmaal genomen, de beste zet. Met een gezonde dosis geluk vond ik een nieuwe uitdaging bij Evolution Bureau. Een advertising agency die in mijn ogen een van de beste is in Amerika.

evolution bureau

Les één was snel geleerd: verkoop je huid zo duur als je kan. Ik was blij een stageplek te hebben gevonden in een onbekend land, in crisistijd. Daarom vroeg ik weinig als vergoeding. Helaas word je als goedkoop gezien, wanneer je goedkoop bent. En voor ik het wist was mijn marketingpraktijk die van een kantoorslaafje.

evolution bureau
Mijn opdracht in de eerste maand was het opruimen van troep op zolder. En met troep bedoel ik 5 jaar aan verzamelde props, gadgets, kostuums, stoelen, kasten, ijzerwerk en pluche sloffen. Dat soort spul. Natuurlijk baalde ik. Maar de ondernemer in mij vond een weg. Samen met de HR manager organiseerde we een veiling die geld opbracht voor een goed doel. En als beloning voor het goede werk werd ik betrokken bij een erg gaaf project; een viral video…
evolution bureau
Het volgende project leerde me het belang van interactie. Door gebruikers te activeren, met in dit geval humor, creëer je loyaliteit. Mensen die deelnemen aan acties van je merk, omdat ze het gewoon leuk vinden, blijven fan. In de tijd dat ik er was groeide de Skittles fanbase van 3,5 miljoen naar meer dan 12 miljoen gebruikers.

yonego
Aan alles komt een eind, ook mijn buitenlandervaring. En ondanks dat ik op creatief vlak erg veel had geleerd bleef ik zoeken naar het meetbaar maken van creativiteit. En als ze ergens iets meetbaar weten te krijgen, is het wel in de online marketing wereld. Bij Yonego IM leerde ik hoe je op internet als kleine man toch grote merken kan verslaan. Met veel passie tilde ik samen met twee collega’s het linkbuilden naar een hoger niveau. En we leerde hoe je je werkzaamheden middels maandelijkse rapportages zichtbaar moet maken. Meten is weten!
yonego

Door marketing, SEO, advertising en creativiteit te combineren behaalden wij met onze viral ”Cheaptickets FAIL!” in een dag meer dan 140.000 views. De rol die GeenStijl.nl hierin speelde was groot. Realiseer je dus altijd dat wanneer je iets online verspreid, je een platform nodig hebt waar de doelgroep al aanwezig is.

Start van Cooler Media
Cooler Media is een logisch gevolg van alles wat ik hiervoor heb beschreven. De lessen uit het verleden brengen mij tot de bovenstaande propositie. Alle lessen uit het verleden heb ik weten te combineren in een product en dienst dat zichzelf terugbetaald!

verzekeruzelf case
Om te bewijzen dat het heeft gewerkt heb ik samen met Verzekeruzelf.nl een casestudy gedaan. De volledige case is binnenkort te vinden op https://www.coolermedia.nl/klanten/verzekeruzelf. De doelstelling was om te concurreren met grote merken tegen lagere tarieven. De beste manier was de productie van 30 animaties en een video marketing “master” aanpak. Deze domineren momenteel alle verzekering gerelateerde termen in YouTube, komen regelmatig terug in Google resultaten en hebben de websiteomzet drastisch verhoogd.

videomarketing

Later zal ik de vergelijking maken tussen de investering en ROI van een landelijke televisiecampagne tegenover de Cooler Media videomarketing aanpak. Betrouwbare cijfers over de televisiewereld vinden blijft lastig maar laten we zeggen dat de productie van slecht één goede TV commercial ongeveer net zoveel zal kosten als een jaar video marketing en de productie van meerdere animaties…

videomarketing

OVER VIDEO MARKETING

 • Houdt het simpel. 60 tot 75 seconden is vaak genoeg. Meer te vertellen? Gebruik meerdere video´s om je publiek geboeid te houden.
 • Gebruik een thumpnail die de aandacht trekt: kleur, close up, mooi/lelijk, humor, etc.
 • Entertain de kijker. Maak geen advertentie maar een mooi, schokkend, grappig, bizar of anderszins onderscheidende boodschap.
 • Gebruik pakkende kopteksten zoals “Dronken aap” om de aandacht te trekken. Maar vergeet je zoekwoorden niet.

videomarketing

Video SEO is de goedkoopste manier om branding te verzorgen binnen YouTube en wanneer je investeert in het begin pluk je daar later zeker de vruchten van. Paar tips:

 • Upload de juiste bestandsnaam & Thumpnail
 • Gebruik een pakkende titel met de belangrijkste keywords (geen keyword stuffing!)
 • Schrijf voor iedere video een beschrijving voorzien van url’s. Stop de url aan het begin, zodat mensen hem sowieso zien, ook als ze niet doorklikken op de beschrijving.
 • Probeer een transcript te maken van wat er in de video gezegd wordt (tekst is nu eenmaal interessant voor zoekmachines).
 • Tag je video’s met keywords uit titel, beschrijving en bestandsnaam. Relevant aan de video zelf. Max 20.
 • Zwengel de conversatie aan: maak het plaatsen van opmerkingen en embedden mogelijk. Reageer op tijd!

Gebruik  YouTube Analytics om te ontdekken wat voor content je kijkers leuk vinden. En gebruik dat bij de volgende productie. Als uit de statistieken blijkt dat kijkers snel afhaken, of op een bepaalt punt afhaken, analyseer dan waarom. Experimenteer zoveel mogelijk. Vergeet ook niet om verbanden te zoeken tussen bepaalde gegevens. Wat is de relatie tussen kijkersloyaliteit en advertenties? Hoe groot is het verschil in gemiddelde kijkersduur tussen organisch en ads? Enzovoorts.

En?

Doe je voordeel met de mogelijkheden die YouTube zelf geeft om meer info te geven over je video. Hoe meer je aan YouTube vertelt, hoe sneller je gaat ranken.

video marketing

Videoadvertenties zorgen voor een ander type kijker dan organische resultaten. Advertenties spelen een belangrijke rol in het begin van de engement funnel, waar men nog geen kennis heeft gemaakt met jouw merk of campagne. Campagnes bouwen voor YouTube is overigens niet zo ingewikkeld als voor Google. Toch is het erg van belang dat je rekening houdt met een aantal zaken. Zonder al te veel weg te geven zou ik rekening houden met het volgende:

 • Denk aan je publiek. Iedereen bereiken is goed voor je views maar let op de kijkersloyaliteit! Deze is belangrijker dan views.
 • Verspreid je kansen over verschillende zoekwoordgroepen. Meerdere ads voor meerdere video’s en verschillende doelgroepen hebben uiteraard het meeste kans van slagen.
 • Youtube advertising combineren met remarketing is een echte aanrader. Dit werkt twee kanten op. Bezoekers die je website hebben bezocht kan je opnieuw benaderen binnen Youtube. Binnen AdWords heb je ook een doelgroep met personen die de video’s hebben bekeken. Dit kan een interessante doelgroep zijn voor bijvoorbeeld bannering. In AdWords zelf kan er ook hoger op worden geboden via remarketing lists for search ads.

Mik op een 50/50 verdeling van ads en organisch. Uiteraard is een verhouding van minder ads kostenefficiënter. Wanneer advertenties je verkeersbronnen echt overheersen moet je terug naar de SEO tekentafel.

videomarketing

Viral seeding is wat de “Cheaptickets FAIL” viral voornamelijk succesvol maakte. En deze vorm van online marketing richt zich op het onder de aandacht brengen van videocontent op een organische manier. Dat wil zeggen, waardoor het lijkt alsof de video of animatie vanzelf bekend is geworden. Belangrijkste is dat je de juiste kanalen identificeert en vervolgens een plaatsing bemachtigt. Denk aan:

 • Blogs: Identificeer de meest invloedrijke bloggers voor uw doelgroep en haal hen over de video op hun site of blog te plaatsen.
 • Persberichten websites die gratis of tegen betaling je content plaatsen.
 • Forums: Start nieuwe conversaties op forums. U kunt zelfs overwegen om meerdere accounts aan te maken en met uw eigen personeel een gesprek te voeren. Dit kost veel tijd maar levert, bij de juiste forums, uiteindelijk veel resultaat op.
 • Social media: verspreidt de video zoveel mogelijk via uw sociale kanalen. Dit kunnen privé of zakelijke kanalen zijn. Ook je personeel kan hierbij helpen. Wie zijn de top-infuencers?
 • Gebruik je klantenbestand voor een mailing of koop gegevens in.

down the rabbit hole

Alle genoemde videomarketingactiviteiten garanderen nog geen succes. Het is het samenspel tussen deze verschillende onderdelen en de overkoepelende strategie die het geheel naar een hoger niveau brengt. Timing en momentum zijn van groot belang bij het succesvol verspreiden van videocontent.

kopje koffie

Kom eens langs voor een kopje van onze overheerlijke koffie en we bespreken geheel vrijblijvend de strategie die bij jou past!

Met vriendelijke groet,

Sven Cooler
www.coolermedia.nl

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.