video marketing in de praktijk

Video Marketing in de praktijk

Dit artikel verscheen eerder op marketingfacts.nl

Video marketing draagt bij aan naamsbekendheid, verhoogt de tijd die bezoekers op een website besteden en leidt direct en indirect tot hogere conversie. Video content draagt ook steeds meer bij aan de totale (SEO) waarde van websites. Toch blijven veel bedrijven terughoudend met investeren in video en video marketing. In deze blog geef ik aan de hand van een eigen case een voorbeeld van video marketing in de praktijk en hoop zo deze bezwaren weg te nemen.

Een aantal belangrijke kenmerken van online video op een rij:

 • Bijna alle grote Amerikaanse bedrijven gaven begin vorig jaar al aan dat ze hun investeringen in communicatie via video drastisch gingen verhogen, aldus The Social Media Examiner. De markt groeit explosief.
 • Uit onderzoek blijkt dat sites met veel video content na de Google Panda update hogere posities kregen toebedeeld. Door Video Sitemaps toe te voegen aan de website wordt je site meer waard en verhoog je de vindbaarheid.
 • In 2009 gaf Forrester al aan dat video’s 50 keer meer kans hebben om in de top ranking van Google te verschijnen dan gewone websites. Met de update van Google Panda zien we ook dat websites met veel video content steeds hoger scoren.
 • Uit verschillende heat maps blijkt dat video’s die verschijnen in zoekresultaten van Google nagenoeg alle traffic naar zich toe trekken
 • YouTube blijft de 2e grootste zoekmachine op het web en heeft daarmee de potentie een enorm publiek te bereiken. De komst van een verbeterde YouTube Analytics geeft ook aan dat Google video steeds belangrijker gaat vinden.
 • Video SEO is een onderdeel van SEO en verhoogt daarmee de gehele waarde van een website. Video SEO is in mijn ogen dan ook een toevoeging op website SEO en geen vervanging zoals de titel van een eerdere blog Vergeet website SEO en start met video SEO (van Wie?)  suggereert.
 • Video is persoonlijk en geeft inzicht in de menselijke kant van een bedrijf.
 • Video word het snelst gedeeld binnen social media en is dé manier om een gesprek te starten.

Niet alleen bedrijven met een leuk product hebben iets aan video marketing. Juist voor bedrijven die een product of dienst leveren dat niet leuk is in de ogen van de consument, biedt video een uitweg. Door op een humoristische, ludieke of sympathieke manier informatie over te brengen laat je zien dat je investeert in je klanten.

Verzekeruzelf.nl was in 2002 het eerste verzekeringsbedrijf in Nederland, dat volledig geautomatiseerd online verzekeringen aanbiedt. Destijds een kleine speler die het opnam tegen de grote partijen in de markt. En met succes. Inmiddels is de concurrentie op zoekwoorden als “autoverzekering” of “online verzekeren” enorm sterk toegenomen. Enkel de grote partijen kunnen het zich veroorloven om top 10 posities te behalen en effectief te adverteren op SEA gebied. Of toch niet?

Net als bij website SEO zijn de resultaten van VSEO veel beter wanneer je steeds een specifiek onderwerp behandelt. Daarom heeft Verzekeruzelf.nl ervoor gekozen om meer dan dertig korte filmpjes te laten maken. Elk filmpje behandelt slechts één product.

Naast het optimaliseren van de titel, beschrijving, labels en ondertitels, is het van belang dat je gebruik maakt van YouTube playlists en kanalen. Zoals je ziet zijn de suggesties van YouTube door middel van VSEO sterk te beïnvloeden en dit bevordert het aantal filmpjes dat een gebruiker bekijkt. Zoekvolume blijft altijd het aantal views bepalen, maar posities kunnen we op deze manier ook beïnvloeden. Het aantal views en de posities zijn sterk met elkaar verbonden. Daarom adverteert Verzekeruzelf.nl op haar video’s. Daarnaast is er één promotiefilmpje gemaakt dat de gehele campagne samenvat.

De campagne is ingezet om op de eerste plaats de klanten van Verzekeruzelf te voorzien van informatie die wel van belang, is maar die de meeste mensen niet willen lezen. Dit is gedaan door op elke productpagina een filmpje te integreren. Zie hier een voorbeeld: https://verzekeruzelf.nl/autoverzekering
Als extra waarde is de campagne in YouTube opgezet:https://www.youtube.com/user/VerzekeruzelfTube/featured
In de paar maanden tijd dat alles online staat, zijn de volgende resultaten behaald:

 • Stijging in conversie van 0.37% op het afsluiten van een verzekering
 • Nummer 1 posities in YouTube op onder andere: bonus malus, online verzekeren, verzekeren, pleziervaartuig, overlijdensrisicoverzekering en nog vele andere
 • Organisch verkeer vanuit Google is toegenomen met 9,4%
 • Bezoeksduur op de site is gemiddeld met 13 seconden toegenomen
 • Vier tot vijfduizend views per maand. Meer dan twee derde van deze views is organisch behaald. Ook zien we een duidelijk stijgende lijn in het aantal views per maand.
 • Een bovengemiddelde (relatieve) kijkersloyaliteit op nagenoeg alle video’s. Dit betekent dat onze kijkers tot het eind geboeid blijven en we er dus in slagen om verzekeringstechnische (lees saaie) informatie op een boeiende manier over te brengen
 • 92% van de stemmen waren voor “leuk”
 • Bezoekers vanuit YouTube bleven twee keer zo lang op de website  als vóór het plaatsen van de video’s
 • Het bounce percentage van bezoekers afkomstig van YouTube, is met 10% gedaald

Deze video’s zullen zich terugbetalen op de lange termijn. Alles op het internet blijft op het internet en deze video’s zullen dus over een periode van jaren views en traffic blijven genereren. Naar schatting ongeveer 50.000 per jaar. Iets wat een peperdure TV commercial niet voor elkaar krijgt. De hoofdpersoon van onze video’s en zijn familie zijn een herkenbaar icoon geworden voor het merk. Ook Facebook en Twitter worden bij de campagne betrokken. Bestaande klanten wordt om hun mening gevraagd en zo wordt hier een dialoog gestart. Ook zijn er polls over welke video of welk karakter favoriet is. Van daar uit bouw je verder en hou je de interactie met je bezoekers gaande. Feedback van klanten over duidelijkheid, stijl, Funability enzovoorts wordt direct verwerkt in de content kalender van Verzekeruzelf.nl. Op deze manier vorm je een diepere band met klanten, creëer je nieuwe inzichten, verspreid je je merknaam en groei je als bedrijf.

Afsluitend kijk ik naar de toekomst van video marketing. Remco Bron geeft in zijn Top 10 online video trends van 2011 een goede samenvatting van het afgelopen jaar. Als toevoeging op zijn blog zie ik de volgende ontwikkelingen voor 2012:

 • Video zal steeds meer gebruikt gaan worden door websites (met name webshops) om bezoekers langer op de site te houden en van informatie te voorzien. Denk hierbij aan productdemonstraties en vooral differentiatie van de concurrentie.
 • Video zal interactiever worden. Er zijn verschillende partijen bezig met de ontwikkeling van touchable videoplayers die het mogelijk maken om binnen een video verschillende elementen aan te klikken en te navigeren naar specifiekere video’s. Ook zal er met de komst van zulke players makkelijker kunnen worden doorgelinkt naar specifieke (product) pagina’s.
 • Displays worden steeds goedkoper en er is steeds vaker sprake van “disposable displays”. In de (nabije) toekomst zullen we dus steeds vaker kleine schermpjes als onderdeel van verpakkingen gaan zien.

Heb jij nog meer succesvolle voorbeelden van video marketing of mis je iets in dit artikel? Laat het weten!

Tags: