Video en ons brein

Video en ons brein

Een goede uitlegvideo zorgt er vaak voor dat je kijkers actie ondernemen. Of het nu is dat ze zich inschrijven voor een nieuwsbrief, een contactformulier invullen, een product bestellen of om advies vragen. Om dit te bereiken, moet je eerst het vertrouwen van je publiek winnen. Maar hoe doe je dat? En wie kijken voornamelijk video’s?

Aandacht is all you need
Voordat je het vertrouwen van je publiek kunt winnen, moet je de aandacht van je publiek grijpen. Volgens psychologe Susan Weinschenk, zijn we sinds de tijd van de jagers en verzamelaars getraind om aandacht te besteden aan beweging en geluid. Wanneer zowel ons gehoor als onze visuele zintuigen geprikkeld worden, zoals bij het kijken van een video, wordt onze aandacht dus gegrepen. Daarbij letten we extra op de personen in de video, omdat we erop ingesteld zijn om te zoeken naar gezichten. In die zin is ons brein nog erg primitief. Kijk maar eens wat het internet je brein eigenlijk aandoet:

Goed, dat terzijde. Forbes Insights onderzocht dat 60% van de internetbezoekers liever naar een video kijkt, dan een tekst leest. Zelfs 80% van de “senior executives” kijkt nu meer video dan een jaar geleden en ongeveer 65% onderneemt na het kijken ook een actie, zoals het bezoeken van een bijbehorende website.

Show, don’t tell!
Waarom zijn video’s makkelijker te begrijpen dan tekst? Het menselijk brein kan uit beeldmateriaal op hetzelfde moment verschillende soorten informatie halen. We verwerken informatie uit afbeeldingen of video’s 60.000 keer sneller dan geschreven informatie. Niet alleen verwerken we de informatie sneller, we begrijpen nuances als humor en sarcasme ook beter. Doordat we in een video gebaren zien en intonatie horen, raken we sociaal en emotioneel betrokken bij het verhaal en begrijpen we het verhaal beter. Doordat we het verhaal beter begrijpen, wordt (onder andere) ons koopgedrag positief beïnvloed. Uit een onderzoek van Animoto is gebleken dat meer dan 80% van de consumenten eerder geneigd is om een product of dienst af te nemen na het zien van een video. Dat zijn veelbelovende cijfers, of niet?

Vertrouwen
Buiten het feit dat video’s effectief en informatief zijn, hebben video’s ook bewezen een positieve indruk en een gevoel van vertrouwen achter te laten bij de bezoekers. Het onderzoek van Animoto liet zien dat 71% van de ondervraagden aangaven dat het kijken van een video zorgt voor een positieve indruk. 58% van de bezoekers gaf aan dat een animatie vertrouwen opwekt.

Toch blijft het meten van zaken als vertrouwen, gevoel of nadenken over een video vaak lastig. Pas wanneer men dingen doet (zoals klikken op een button) kan je pas echt met zekerheid de actie aan de video toeschrijven. Om je hierbij te helpen heeft Google recentelijk het See-Think-Do model gepubliceerd dat haarfijn uitlegt in welke fase van een koopproces video een rol speelt. Meer weten? Check hier een korte uitleg van het model.

Tags: