Social Media video? The basics per platform

Video’s + Social Media = Maar je video succesvol via Social Media kanalen verspreiden: hoe doe je dit en via welk kanaal? Na YouTube, Facebook en Instagram introduceerde ook LinkedIn afgelopen maand de mogelijkheid om te adverteren met video. Haal het maximale uit je campagne, lees de blog!

Video Strategie

Er zijn verschillende strategieën waarmee je jouw video de sterrenstatus kan geven die hij verdient. Zo kun je je video verspreiden via Social Media kanalen als Facebook, LinkedIn of Instagram of binnen het YouTube platform zelf. Zoals we hierboven al even aangaven is ook het promoten – met advertising budget –  van jouw video een effectieve manier om je video aan een groter publiek te kunnen tonen. Of jouw organisatie nu b2b of b2c georiënteerd is, voor je de juiste strategie kunt kiezen is het belangrijk dat je weet waarvoor je de video wilt inzetten.  Bij Cooler Media werken we met het  SEE – THINK – DO model van Google. Iedere fase heeft haar eigen kenmerken. Afhankelijk van het doel van jouw video bepaal je in welke fase je jouw doelgroep gaat benaderen.:

  • SEE: In deze fase is het genereren van brand awareness enorm belangrijk. Bijvoorbeeld voor het promoten van een nieuw product of dienst.
  • THINK: De klanten zijn al bekend met je dienst of product maar je wil ze bijvoorbeeld voorzien van meer informatie over je product.
  • DO: In deze fase is het doel om de klanten aan te sporen tot een bepaalde actie, bijvoorbeeld het kopen van een product.

In welke fase jouw doelgroep zich ook bevindt, het is altijd belangrijk om je doelgroep via het juiste kanaal te bereiken.

Viral Video

Je staat misschien niet direct te springen bij het idee om advertentiebudget in te zetten voor jouw video. Echter is het een van de meest effectieve manieren om precies jouw doelgroep te bereiken. Mits je de campagne natuurlijk op de juiste manier inzet, analyseert en optimaliseert.  De tijd dat video’s organisch, dit betekent zonder een advertising budget, viral gaan op het internet is vrijwel voorbij. Hieronder bespreken we de mogelijkheden van Video Advertising via LinkedIn, YouTube, Facebook en Instagram.

Verspreiding via LinkedIn

Waar het bij YouTube, Facebook en Instagram al langer mogelijk was om video’s te promoten, is dat nu ook mogelijk via LinkedIn. Afgelopen maand introduceerde het bedrijf namelijk deze optie.  Shrivastava, directielid van LinkedIn Marketing Solutions, noemt de advertenties een manier om “beeld, geluid en beweging naar zakelijke marketeers te brengen”. Het idee is dat de advertenties vooral ontworpen zijn om niet alleen brand awareness te creëren, maar om het hele marketingpakket te doorlopen. Dit kan namelijk met het retargeten van websitebezoekers. Daarnaast worden de advertenties automatisch afgespeeld in je feed. In eerste instantie zonder geluid, wanneer je er op klikt kun je ook het geluid aanzetten. Maar er zijn nog meer voordelen van de video advertenties van LinkedIn:

  1. Zakelijke doelgroep: wanneer jouw targetgroep bestaat uit mensen in de b2b-sector, dan is er geen beter kanaal dan LinkedIn. Het kanaal heeft maandelijks 4,4 miljoen maandelijkse gebruikers in Nederland. Het kanaal claimt zelfs dat 4 van de 5 gebruikers bedrijfsbeslissingen neemt. Hierdoor kan het voordelig zijn om via dit kanaal te adverteren.
  2. Targeting mogelijkheden: waar je bij Facebook en Instagram al specifieker kunt targeten dan bij YouTube, is dit bij LinkedIn nóg specifieker. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar mensen binnen een bepaalde functie? Dan kun je precies hierop targeten! Ook is het mogelijk om mensen met een bepaalde studierichting uit te sluiten of juist te targeten als zij een bepaalde cursus hebben behaald. Het is dus mogelijk om de advertenties te targeten o.b.v. alle informatie die je op je profiel staat.
  3. Matched Audiences: naast de standaard targeting mogelijkheden is het ook mogelijk advertenties te targeten o.b.v Matched Audiences. Met deze optie kun je websitebezoekers retargeten en bijvoorbeeld de contacten uit je klantenbestand en marketingplatformen bereiken.
  4. A/B testen: daarnaast is het net als bij andere kanalen mogelijk de advertenties te A/B testen. Dit betekent dat je kunt testen welke video het beste werkt. Deze informatie kan nuttig zijn, wanneer je in de toekomst nog vaker wilt adverteren via LinkedIn.

Waar je wel rekening mee dient te houden is het hogere budget van LinkedIn. Waar je bij YouTube, Facebook en Instagram vrij goedkoop kunt adverteren met video is dit bij LinkedIn iets duurder. Wanneer je ervoor kiest op te betalen per kijker (CPV) dien je minimaal 10 euro per dag uit te geven. Wanneer je betaalt per duizend weergaven is het minimale budget €24.19 en het minimumbod zelfs €7.75. Echter, zet je je de advertentie goed in en bereik je precies jouw doelgroep dan is dit effectief advertentiebudget.

Verspreiding via YouTube

YouTube is misschien wel ons favoriete platform voor het  verspreiden van online video. Zoals we je in de blog van vorige maand al vertelden, is YouTube de twee na grootste zoekmachine van de wereld. Op nummer 1 staat Google, de grote broer van YouTube. In de Verenigde Staten verkiest zelfs 84 procent van de bevolking YouTube boven Facebook voor het kijken van online video’s.

Wat maakt YouTube zo’n effectief platform voor het verspreiden van video?

  1. Nauwkeurige targeting: aangezien Youtube het zusje is van Google, bevat YouTube dezelfde targeting mogelijkheden als Google.
  2. Ruim publiek: doordat YouTube de twee na grootste zoekmachine van de wereld is, is er voor ieder bedrijf wel een geschikte doelgroep actief is op het platform. Of je nu een B2B, B2C of NP organisatie bent.
  3. Lage CPV (cost per view): adverteren met YouTube is nog vrij goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld zoekwoordencampagnes.
  4. Advertentievormen: Met YouTube is het mogelijk verschillende advertentievormen in te zetten. Dit lees je in deze blog.

Verspreiding via Facebook

Arjen Lubach startte deze maand een anti-Facebook actie. Hij riep zijn kijkers op om definitief afscheid te nemen van het platform. Lubach is niet de enige die Facebook niet meer ziet zitten. Er zijn steeds meer geruchten die beweren dat Facebook op zijn einde loopt. Desondanks heeft Facebook nog steeds een enorm bereik. Zo maken meer dan 2 miljard mensen gebruik van het netwerk. Facebook is dus zonder twijfel een platform om rekening mee te houden. Met de nieuwste strategie ‘video-first’, die je waarschijnlijk wel herkent in je feed,  groeit de potentie van het Facebook’s reputatie voor video aanzienlijk.  Dit zijn de voordelen van het verspreiden van je video via Facebook:

  1. Segmentatie: waar Google mensen categoriseert op hun zoekgeschiedenis, segmenteert Facebook mensen op basis van hun data. Deze data maakt het mogelijk om precies de juiste doelgroep te benaderen. Probeer het maar eens uit bij het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe vacature.
  2. Facebook pixel: Herken je dat? Je bent van plan om een paar zwarte schoenen te bestellen en vervolgens verschijnen deze schoenen ineens op je Facebook tijdlijn. Dit komt door de Facebook pixel. Deze pixel geeft je de mogelijkheid om je websitebezoekers nog eens te kunnen bereiken via een advertentie op Facebook.
  3. Concurrenten: via Facebook is het mogelijk om jouw advertenties te richten op de mensen die de berichten van jouw concurrent liken of delen. Op deze manier weet je dat ze geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Daarbij kun je ze jouw bedrijf als optie geven in plaats van het bedrijf van je concurrent.

Verspreiding via Instagram

Waar de geruchten gaan dat Facebook op haar retour is, gaat Instagram sky high. Daarom zie je dat steeds meer bedrijven hun product of dienst via Instagram gaan promoten. En gelukkig, dit kan ook met video advertenties!

Dit zijn de voordelen van het verspreiden van je video via Instagram:

  1. Facebook koppeling: Instagram en Facebook zijn aan elkaar gekoppeld. Dit maakt het nog makkelijker om je doelgroep te bereiken via meerdere kanalen. Daarnaast kun je dankzij deze koppeling je advertenties via Facebook én Instagram onder het zelfde account managen.
  2. Hoge engagement rate:Door het toevoegen van hashtags en geotags, komt jouw video bij de juiste doelgroep terecht. Dit verhoogd je engagement.
  3. Awareness: Kanalen als Facebook en YouTube bepalen het succes van een campagne op basis van het aantal likes, views en commentaar. Instagram beoordeelt dit alleen op de awareness van de video. Dit wil zeggen, het aantal mensen dat daadwerkelijk de video voorbij heeft zien zien komen in hun feed.

Wil je meer weten over de strategische inzet van jouw video’s? Of kun je wel wat tips gebruien? Neem contact op met één van onze Video Marketing Consultants.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan