Video advertising: alle mogelijkheden per platform

Deze afbeelding is geplaatst als header bij een blog met de titel: "Video advertising: alle mogelijkheden per platform."


Video advertising is het inzetten van videoadvertenties voor marketingdoeleinden. Het is een dynamisch en effectief marketinginstrument dat bedrijven inzetten om hun doelgroep te bereiken, te betrekken en te beïnvloeden door middel van video content. Met video adverteren kan op verschillende kanalen en manieren. We zetten alle video advertising mogelijkheden voor je op een rij!

Online adverteren met video content

Voordat je begint met video advertising is het belangrijk om je campagnes af te stemmen op je marketing- of contentstrategie. Wat is je doel, wie is je doelgroep en welke boodschap ga je verspreiden? Zodra je antwoord op deze vragen duidelijk is ga je aan de slag met een video advertising campagne.

Wanneer iemand al al de overwegingsfase zit is diegene bijvoorbeeld op zoek naar andere informatie dan iemand die jouw merk of producten nog niet kent. Met het See-Think-Do-Care model van Google zorg je dat iedereen uit jouw doelgroep de juiste boodschap te horen krijgt op het juiste moment.

Het See-Think-Do-Care model in het kort:

  • See-fase: in deze fase focus je je op het vergroten van naamsbekendheid en zorg je ervoor dat jouw doelgroep voor het eerst in aanraking komt met je merk, product of dienst.

  • Think-fase: de doelgroep kent je naam, maar heeft verder nog weinig kennis over jouw aanbod. In deze fase deel je informatie en overtuig je de doelgroep van jouw merk, product of dienst.

  • Do-fase: tijd voor actie! Je doelgroep heeft verschillende mogelijkheden afgewogen en is klaar om tot actie over te gaan. Met een krachtige call-to-action geef jij het laatste zetje.

  • Care-fase: het krijgen van nieuwe klanten is belangrijk, maar bestaande klanten tevreden houden en terug laten komen is minstens net zo belangrijk. In deze laatste fase versterk je de klantrelatie door te focussen op het binden van klanten.

Wil je meer weten? Lees onze uitgebreide uitleg over het See-Think-Do-Care model hier!

See-Think-Do-Care Model gevisualiseerd

De voordelen van online video advertising

Met video adverteren kan verschillende voordelen opleveren. Of iets voor jouw bedrijf een voordeel is hangt natuurlijk af van je doelstellingen, maar we zijn er van overtuigd dat deze video advertising voordelen voor ieder bedrijf gelden! De belangrijkste voordelen van online advertising met video zijn:

  • Groter bereik: op online kanalen als YouTube, TikTok en Instagram én het Google video-partners platform kun je een heel groot publiek bereiken. Wist je dat videocontent in 2023 ongeveer 92% van alle online gebruikers bereikte?

  • Specifieke targeting: met de geavanceerde targeting opties die veel online video advertising platforms bieden, worden je advertenties alleen getoond aan de meest relevante doelgroep.

  • Hoge betrokkenheid: video’s trekken de aandacht en zorgen voor een hogere betrokkenheid dan advertenties met tekst of andere stilstaande content.

  • Mobielvriendelijk: met de toename van mobiel internetgebruik is video de voorkeursvorm van contentconsumptie geworden op smartphones en tablets. Daarnaast zijn er diverse advertentiemogelijkheden specifiek voor mobiele gebruikers.

  • Meetbare resultaten: online video advertising platformen bieden gedetailleerde rapporten waarin de resultaten met behulp van cijfers en grafieken gepresenteerd worden. Zo weet je zeker dat jouw video marketing inspanningen ook écht impact maken!

Video advertising op YouTube

Zoals je misschien wel weet is YouTube de op één na grootste zoekmachine van de wereld. Dit platform is onderdeel van Google kent diverse advertentiemogelijkheden die je in kunt stellen via Google Ads. Hierdoor worden je videoadvertenties niet alleen getoont op YouTube, maar ook op video-partner websites en apps van Google. Over adverteren met video video Google later meer, nu eerst de 5 online advertising mogelijkheden op YouTube!

Visuele weergave van de video advertentiemogelijkheden op YouTube

In-stream video advertenties

In-stream video advertenties worden afgespeeld voor (pre-roll), tijdens (mid-roll) of na (post-roll) een andere video. Naast de in-stream ad wordt er gedurende de hele YouTube video ook een passende banner van jouw video advertentie vertoond. YouTube biedt twee varianten: skippable en non-skippable in-stream ads.

Skippable in-stream ads

Een skippable in-stream ad kan na 5 seconden overgeslagen worden door de kijker. Hoewel de video zo lang mag zijn als je zelf wil, adviseert YouTube wel een maximum van 3 minuten. Dit type advertentie kun je inzetten voor verschillende doelstellingen in de See, Think en Do-fases. Zo is een skippable in-stream ad geschikt om leads te genereren, verkoop te stimuleren, naamsbekendheid te verhogen of websiteverkeer te verhogen. Afhankelijk van je doelstelling kies je een passende biedstrategie.

Non-skippable in-stream ads

In tegenstelling tot de skippable variant, kunnen kijkers de non-skippable in-stream ad niet overslaan. Deze video mag tussen de 15 en 30 seconden duren en is perfect als jij wil dat kijkers je hele boodschap zien, bijvoorbeeld voor remarketing in de Think-fase. Je betaalt als adverteerder voor iedere 1.000 keer dat je video wordt getoond (dCPM).

In-feed video ads

In-feed advertenties verschijnen in de YouTube feed op de homepagina, tussen de zoekresultaten of als kijksuggestie wanneer mensen een gerelateerde video bekijken. Dit type advertentie is geschikt in de Think-fase om product- en merkoverweging te stimuleren. Adverteerders betalen voor in-feed video’s per weergave (CPV), die worden gemeten op basis van een klik op de thumbnail.

Bumper ads

Een bumper advertentie is een 6 seconden durende advertentie die wordt afgespeeld voor, tijdens of na een andere video. Perfect voor het overbrengen van een korte, maar krachtige boodschap! Bumperadvertenties worden vaak gebruikt ter ondersteuning van andere advertentie vormen op YouTube. Met een bumperadvertentie stimuleer je een kijker in slechts een paar seconden:

  • Om kennis te maken met je product of dienst in de See-fase;

  • Om tot actie over te gaan met een effectieve call to action in de Do-fase.

YouTube & Google TV masthead

De masthead is de meest opvallende advertentievorm die YouTube aanbiedt. Deze video ad wordt helemaal bovenaan de YouTube home pagina vertoond, nog vóór de organische aanbevelingen. Perfect als een super groot bereik wil realiseren en naamsbekendheid wil vergroten! De Google TV masthead is nog niet overal ter wereld beschikbaar, maar in Nederland en veel andere Westerse landen wel.

Video advertising via Google Ads

Naast de mogelijkheden op YouTube, biedt de grootste zoekmachine Google nóg meer mogelijkheden om te adverteren met video, namelijk video banners en out stream video advertenties.

Video banners

Een video banner zet je in via een display campage in het Google Display Netwerk. Via dit netwerk kun je mensen bereiken op 35 miljoen verschillende websites en apps. Ideaal als je bijvoorbeeld zo veel mogelijk verschillende mensen wil bereiken in de See-fase. Daarnaast is video advertising met banners ook geschikt voor een remarketing campagne om mensen over te halen in de Think-fase of te activeren in de Do-fase.

Adverteren met video banners is niet alleen mogelijk via Google Ads, maar ook via veel andere websites. Afspraken hierover maak je vaak rechtstreeks met de websitebeheerders of met een videomarketing bureau.

Out stream video ads

Out stream video advertenties verschijnen alleen op mobiele apparaten en worden weergegeven op de websites en apps van Google-videopartners. Er zijn verschillende plaatsingen mogelijk, zoals een video banner op een mobiele website of een in-feed, native of zelfs fullscreen video in mobiele apps. Je gebruikt deze vorm van online video advertising als je een zo groot mogelijke groep mobiele gebruikers wil bereiken, bijvoorbeeld om het aantal app downloads te verhogen of in-app aankopen te stimuleren. Adverteerders betalen een vast bedrag per duizend weergaven van minimaal 2 seconden (vCPM).

Video advertising op social media

Ook social media kanalen bieden een uitkomst voor videomarketing. Hoewel ieder kanaal zijn eigen advertentiemogelijkheden biedt, gelden de volgende vuistregels voor ieder platform:

  • Optimaliseer de videocontent voor mobiel – Mensen gebruiken social media kanalen voornamelijk op hun mobiele telefoon;

  • Kies voor een begrijpelijke boodschap, ook zónder geluid – Meer dan de helft van de mensen bekijkt social media video’s namelijk zonder geluid;

  • Creëer korte video’s (short form video content) – Kijkers verliezen snel hun aandacht en weten binnen enkele seconden of zij wel of geen interesse hebben in jouw video.

In dit hoofdstuk delen we alle video advertising mogelijkheden voor Instagram, TikTok, Facebook en LinkedIn. De andere online marketing mogelijkheden die deze kanalen bieden laten we achterwege.

Video advertising op Instagram

Instagram telt in Nederland zo’n 8 miljoen gebruikers in alle leeftijdscategoriën die het platform voornamelijk gebruiken voor amusement en inspiratie. Dit maakt het een zeer geschikt platform om te adverteren voor B2C bedrijven in bijna iedere branche. Je stelt een Instagram-campagne in op basis van je advertentiedoelstellingen: merkbekendheid vergroten, websiteverkeer stimuleren, betrokkenheid verhogen, leads genereren, apps promoten of conversie behalen. Adverteren met video op Instagram kan via:

  • Instagram Stories als je een korte boodschap met pakkende CTA wil verspreiden, bijvoorbeeld in de See- en Do-fases van de customer journey als je het aantal impressies wil maximaliseren.

  • Instagram Feed (Instagram tijdlijn) als je een video van maximaal 60 seconden wil verspreiden, bijvoorbeeld om consumenten meer uitleg wil geven over je product of dienst in de Think-fase.

  • Instagram Reels voor video’s van maximaal 30 seconden. Een groot voordeel van adverteren via Reels is dat deze advertenties erg lijken op de ‘normale’ video’s en daardoor erg deelbaar zijn.

Video advertising op TikTok

TikTok is de afgelopen jaren het meest gegroeid van alle kanalen en liet een heel ander geluid horen dan andere platforms. User Generated Content (UGC) bleek super populair en content creators behaalden ongekend succes met ‘echte’, ongepolijste video’s die iedereen met een mobiele telefoon na zou kunnen maken. Adverteren op TikTok is geschikt als je een iets jongere doelgroep wil bereiken met een B2C boodschap. Je kunt op TikTok adverteren met:

  • In-feed video’s op de For You page (TikTok tijdlijn). Deze advertenties lijken het meeste op normale TikToks, maar bieden wel de mogelijkheid om door te klikken naar een andere website of app. Dit is de meest gebruikte en goedkoopste advertentiemogelijkheid op TikTok.

  • Tile experiences op de For You page. Deze advertenties lijken op de In-feed video’s, maar bieden de extra mogelijkheid om afbeeldingen (’tiles’) met extra productinformatie of een kortingscode toe te voegen.

  • Een brand takeover die een kijker niet over kan slaan. Dit is een hele korte video die direct wordt getoond wanneer een gebruiker de app opent. Het is een duurdere vorm van adverteren, maar je hebt 24 uur lang geen concurrentie doordat maar één merk per productcategorie de brand takeover kan doen.

  • een TopView video die als eerste wordt getoond in de For You page. Deze video advertenties mogen langer duren dan een brand takeover en lijken meer op ‘normale’ TikToks dan op een advertentie.

  • een hashtag challenge en branded stickers of filters als je jouw campagne naar een hoger niveau wil tillen en focust op het behalen van een zo hoog mogelijke interactie met de doelgroep.

Video advertising op Facebook

Hoewel het aantal gebruikers op Facebook in de laatste jaren steeds afnam, is dit aantal in 2024 juist met 3% gestegen. Van alle verschillende kanalen heeft Facebook vanuit de meeste advertentiemogelijkheden voor video. Of je nou verkoop wil stimuleren, app-downloads wil realiseren of je merkverhaal wil delen met een zo hoog mogelijk aantal kijkers, op dit platform kan het allemaal! Op Facebook kun je video advertenties plaatsen in de vorm van:

  • een In-stream video die wordt afgespeed voor (pre-roll), tijdens (mid-roll), of na (post-roll) een andere video in het Facebook nieuwsoverzicht. Dit is vergelijkbaar met een reclame op televisie, maar dan online.

  • een Diavoorstelling die wordt vertoond in het nieuwsoverzicht. Deze vorm is geschikt als je op een hele eenvoudige manier en tegen lage kosten wil adverteren.

  • Facebook Stories, vergelijkbaar met de Instagram Stories, die worden vertoond in het verhalenoverzicht. Geschikt voor een korte, krachtige boodschap met CTA.

  • Carousel ads waarbij je meerdere video’s in één keer kan delen, bijvoorbeeld om verschillende producten uit te lichten en kliks te stimuleren naar specifieke productpagina’s.

  • een Collectie waarbij je productvideo’s deelt en mensen kennis laat maken met je aanbod. Gebruik deze vorm als je productverkoop via een mobiele website of app wil stimuleren.

  • advertenties die doorklikken naar Messenger om een-op-een gesprekken met bijvoorbeeld potentiële klanten of medewerkers te realiseren.

  • Speelbare advertentie die speciaal zijn ontwikkeld om kijkers een voorproefje te geven van een app of game. Deze vorm is perfect als je het aantal app-doanloads wil verhogen.

  • Instant Experiences, deze zijn vergelijkbaar met de Carousel ads maar dan geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers. Deze advertentievorm is ontwikkeld om de aandacht van je doelgroep zo snel mogelijk vast te grijpen en heeft daardoor een extra snelle laadtijd.

Video advertising op LinkedIn

LinkedIn, hét social media platform voor business en B2B communicatie. Een zeer geschikt kanaal om met behulp van advertising nieuw personeel te werven, websiteverkeer te verhogen, whitepaper downloads te stimuleren, leads te genereren of conversie te realiseren. De video advertentiemogelijkheden op LinkedIn zijn:

  • Sponsored content waarbij je een ‘normaal’ uitziend bericht promotoot in de tijdlijn, bijvoorbeeld om je doelgroep naar een websitepagina te trekken.

  • Leadadvertenties die lijken op sponsored content, maar waarbij gebruikers hun gegevens achter kunnen laten. Bijvoorbeeld wanneer zij een whitepaper downloaden of een offerte aanvragen.

  • Video-views waarbij je een video deelt met het doel om zo veel mogelijk videoweergaven te realiseren, bijvoorbeeld om naamsbekendheid te vergroten, een vacaturevideo te verspreiden of om instructievideo’s te delen over jouw product of dienst.

Ontdek welk type video’s je kan delen en hoe je je video moet uploaden in onze andere blog over LinkedIn video advertenties.

Video advertising op social media
Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan