haal het maximale uit je youtube advertentie

Haal het maximale uit je YouTube advertentie

Dat YouTube een interessant platform is om te adverteren met video weet je waarschijnlijk al. Met dagelijks ruim 122 miljoen bezoekers is YouTube, na moederbedrijf Google, de meest bezochte website op het web. Maar liefst 92,5% van alle Nederlanders maakt gebruik van YouTube. Net als bij tv-reclames ben je in staat om een groot publiek te bereiken. Maar anders dan bij tv is het mogelijk om een YouTube advertentie specifiek te ’targeten’ op een bepaalde doelgroep en hun interesses. Ook zijn de resultaten van je videocampagne beter meetbaar dan via kijkcijfers. YouTube kent 10 verschillende type advertenties. Elk met haar eigen voor- en nadelen. In deze blog leggen we de focus op de volgende YouTube advertenties: TrueView InStream (links op de afbeelding) en TrueView Display (rechts op de afbeelding).

video advertentie

De TrueView InStream advertentie verschijnt voor, tijdens of na een YouTube video. Je kunt als adverteerder kiezen voor een InStream advertentie die kan worden overgeslagen of een advertentie die niet kan worden overgeslagen door de kijker. Het voordeel van een advertentie die wel kan worden overgeslagen is dat je als adverteerder pas betaalt als de kijker de advertentie helemaal heeft afgekeken of langer dan 30 seconden naar je advertentie heeft gekeken.

Een TrueView In-Display advertentie wordt weergegeven als de kijker naar een bepaalde video zoekt. Als adverteerder betaal je alleen voor je advertentie als de kijker ook daadwerkelijk op je advertentie klikt.

Een voorbeeld van een bedrijf dat gebruik maakt van TrueView advertenties op YouTube is Procter & Gamble. Met hun advertentie voor de Gilette BODY bereikten zij een enorm succes. Namelijk 500.000 klikken op de button ‘nu kopen’, 211% meer zoekopdrachten en een 4x zo hoge verkoop dan verwacht.

Weergaveratio

Wil je de betrokkenheid van de kijker bij jouw content verhogen? Verhoog dan je weergaveratio, ofwel weergavepercentage. Je weergaveratio is de verhouding tussen het aantal betaalde weergaven van een videoadvertentie en het aantal vertoningen. YouTube meet een vertoning als ten minste 50% van de thumbnail voor minimaal 1 seconde zichtbaar is. Een weergave wordt pas geregistreerd als er op de play button wordt geklikt. Een hoger weergaveratio van een YouTube advertentie, verlaagt de kosten per weergave. Hoe kun je het weergaveratio optimaliseren?

  • Tip 1: Zorg voor korte advertenties. Kun je je boodschap in 15 seconden vertellen in plaats van 30 seconden? Doe dit dan! Dit vergroot de kans dat kijkers de video helemaal af kijken.
  • Tip 2: Gebruik binnen eenzelfde campagne verschillende advertenties. Kleine verschillen in tekst en video kunnen een grote impact hebben op het kijkgedrag van mensen. Op deze manier kan je testen welke tekst en/of video het meest effectief is om zo je campagne verder optimaliseren voor maximaal rendement.
  • Tip 3: Als je weergaveratio aan de lage kant is, probeer dan het gedrag van je kijker te veranderen. Heb je bijvoorbeeld een call-to-action overlay toegevoegd? Test een video zonder call-to-action overlay. Probeer uit te vinden wat jouw kijker aantrekt en pas dit toe in je advertentie.
  • Tip 4: Mensen krijgen tegenwoordig een overvloed aan advertenties te zien. Door deze overlading aan reclame neemt de kijker je boodschap niet direct in zich op. Probeer daarom te rouleren met advertenties. En denk goed na over de inhoud van je advertentie. Humor of juist een zeer oprechte boodschap valt vaak beter op. Zo voorkom je advertentiemoeheid en blijf je relevant voor je kijker.
  • Tip 5: Zorg dat je de juiste doelgroep target. Zoek uit wie het beste op je advertentie reageert en pas hier je targetingmethode op aan. Zo zorg je ervoor dat je advertentie minder vaak wordt overgeslagen. Dit heeft weer een positief effect op je weergaveratio.

Klikfrequentie

Wil je vooral meer publiek naar je website trekken? Verhoog dan de klikfrequentie van je advertenties. Dat doe je door een optimale aansluiting te creëren tussen de interesses van de doelgroep en jouw boodschap.

  • Tip 6: Voeg een overlay met een duidelijke call-to-action aan je video toe. Deze overlays zijn gekoppeld aan de video in plaats van aan een advertentie en worden daarom altijd weergegeven, ongeacht of de video via een advertentie of organische weergave is gegenereerd. Wanneer een kijker op de overlay klikt, wordt hij naar je website gelinkt.
  • Tip 7: Verwijder de slecht presterende plaatsingen. Dit zijn locaties waar een advertentie kan worden weergegeven zoals bijvoorbeeld op www.nu.nl. De klikfrequentie wordt berekend aan de hand van alle klikken op de advertentie. Door slecht presterende plaatsingen te verwijderen, verhoog je je klikfrequentie eenvoudig. Bekijk welke plaatsingen goed scoren en vraag je af waarom. Aan de hand hiervan kun je op zoek gaan naar nieuwe plaatsingen voor je advertentie.

Pas bovenstaande tips toe en haal het maximale uit jouw YouTube advertentie! Hulp nodig? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over adverteren met video op YouTube.

Tags: