Blog image - zo maak je videos nog cooler

Maak je video’s nog cooler: 7 tips!

Steeds meer bedrijven houden zich bezig met het zelf produceren van (vaak korte) films. Bijvoorbeeld om producten van een review te voorzien of klanten aan het woord te laten. Wij vinden dit een goede ontwikkeling, want film en animatie maken de wereld een stuk leuker en duidelijker. Veel bedrijven weten alleen niet altijd hoe ze een (semi) professionele video moeten maken. Daar helpen we je dan ook graag bij. Om je video’s nog Cooler te maken, geven we je 7 magische filmtips waarmee je de grootste fouten voorkomt.

Tip 1: Het licht is belangrijker dan de camera
Begin je net met filmen? Gebruik dan gewoon je smartphone. De kwaliteit van smartphones is vaak al goed genoeg om mee te beginnen. Daarbij gaat het uiteindelijk ook niet om het aantal megapixels maar om de juiste belichting. Zorg dat het licht van voren komt en dat je met het licht mee filmt. Met een relatief simpele driepuntsbelichting maak je elk shot al veel beter en komt jouw acteur veel beter tot z`n recht!

licht plan filmen

Tip 2: Houd je smartphone op de juiste manier vast
Film je met je smartphone? Zorg er dan voor dat hij staat ingesteld op landscape-mode. Wanneer je filmt in portrait-mode zal het er niet goed uit zien op een beeldscherm van bijvoorbeeld een breedbeeldtelevisie. Zorg voor een stabiele positie of gebruik zelfs een statief. Schokkerige beelden zijn zeer storend voor je kijker.

Tip 3: Rules of thirds
Zorg er voor dat hetgene je op de voorgrond wilt hebben ter hoogte van één derde vanaf de bovenkant van het beeldscherm te zien is. Verdeel het beeldscherm (in je hoofd) door middel van lijnen horizontaal in drie delen. Kies wanneer je bijvoorbeeld iemand interviewt voor de ogen als ijkpunt en zorg ervoor dat deze ongeveer gelijk vallen met de bovenste lijn. Geef je acteur genoeg ruimte boven z`n hoofd en let op dat hij niet tegen het kader van het beeld kijkt maar juist meer ruimte voor dan achter zich heeft.

film tips

Tip 4: Kies een interessante achtergrond
Iemand filmen voor een kale muur is saai. Kies een achtergrond die interessant is maar niet te veel afleid door bijvoorbeeld rommel. Zorg ervoor dat je achtergrond je voorgrond interessanter maakt. Pas op voor planten of andere objecten die dichterbij lijken dan dat ze zijn. Voor je het weet groeit er een plant uit je acteur z`n schouder! Een achtergrond met diepte, gefilmd vanaf een hoek geeft al snel een veel dynamischer beeld. Denk bijvoorbeeld aan een rij zuilen of bomen.

Tip 5: Denk aan je audio
Bij het maken van een video wordt er vaak gedacht aan een goede beeldkwaliteit, maar wordt er minder aandacht besteed aan de audio. Dit terwijl een goede of slechte audio je video juist kan maken of breken. Zorg ervoor dat je geen last hebt van ‘ruis’ op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld bouwgeluiden, snelwegen of een echo. De persoon die aan het woord is moet goed te verstaan zijn. Gebruik daarvoor altijd een externe microfoon. Bij smartphones zijn deze wat lastiger aan te sluiten dus zorg sowieso altijd dat je dichtbij genoeg staat. Zoomen is eigenlijk verboden!

Tip 6: Stel de juiste vragen
Wanneer je iemand interviewt, is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt. Stel open vragen en laat de geïnterviewde je vraag herhalen. Wanneer jij bijvoorbeeld vraagt: ‘Waarom houd jij van knutselen?’, zorg dat de geïnterviewde jouw vraag beantwoordt met: “ik hou van knutselen omdat…’. Zo kun je je eigen vragen uit de montage knippen en weet de kijker toch waar het over gaat.

Tip 7: Durf te falen
Het kan spannend zijn om een eerste eigen video te maken. Maar de enige manier om met een Cool(er) resultaat te komen is om het gewoon te doen. Heb geduld en blijf je shot opnieuw proberen tot je helemaal tevreden bent. Je kijker is genadeloos!

Tags: