blog header leadgeneratie met video

5 tips voor leadgeneratie met video

Video Marketing kan vele doelen hebben, waaronder leadgeneratie. De juiste video op het juiste moment geeft de kijker in korte tijd precies die informatie die nodig is om de volgende stap te nemen. In dit artikel behandelen we de mogelijkeden van leadgeneratie met video op jouw website. Naast overtuigen en aanzetten tot actie, verbetert video ook je online vindbaarheid (lees hier de vele SEO-mogelijkheden én wekt het vertrouwen bij kijkers. Niet voor niets kijken de meeste mensen meerder uren per dag naar film of video.

Of het nou gaat om van een onbekende bezoeker een (potentiële) klant te maken of van een bestaande klant een trouwere fan, de boodschap en het moment waarop je die onder de aandacht brengt bepaalt je succes. Om mensen te binden heb je meerdere videocontactmomenten nodig binnen jouw marketingfunnel.

Hoe wil jij je eitje morgen?

Een goede garantie tot afgewezen worden in de kroeg is om te openen met ‘Hey, hoe wil jij je eitje morgen?’ Logisch, want je slaat een paar stappen over, dat snapt (bijna) iedereen, maar toch doen we dit online vaak wel. Een oriënterende bezoeker landt op je website en wordt meteen om de oren geslagen met kreten als ‘KOOP NU’ of ‘GRATIS OFFERTE’. Te vroeg dus, want deze bezoeker is nog niet zo ver. Voor het genereren van leads ga je dus ook niet op wildvreemden af met de vraag: ‘Wil je mijn product kopen?’.

Start dus met een kennismaking. Laat zien waarom jouw dienst of product bestaat en ga in op de vraag van jouw potentiële klant: ‘Hoe zou dit mijn probleem kunnen oplossen?’ Denk bij het ontwerp van deze marketingfunnel aan deze stappen:

 1. Wie spreek je aan? Wat zijn hun problemen die jij kan oplossen?
 2. Introduceer je zelf, waarom ben jij een goede kandidaat?
 3. Vergroot de ‘pijn’ en hint op jouw oplossingen
 4. Probeer een zachte conversie (nieuwsbrief, meer informatie, etc.)
 5. Aansturen op actie en conversie (demo, afspraak of aankoop)
 6. Nazorg

Deze stappen zijn ook bekend onder de noemer touch, tell, sell of See, Think, Do, Care. Hoe jouw funnel er precies uitziet, bepaal je zelf. Zolang je maar rekening houdt met een unieke en nieuwe video in elke stap van jouw online leadgeneratie.

De 5 tips voor video als leadgeneratie machine.

Tijdens de overwegingsfase komt het werk aan te pas: leadgeneratie. Dit is het moment waarop iemand geen onbekende meer is, maar een mogelijke klant die interesse heeft getoond in wat je aanbiedt. Dit kan een websitebezoeker zijn die verschillende productpagina’s heeft bekeken, iemand die een gratis demo heeft aangevraagd of een lezer van een van je whitepapers die hij onlangs heeft gedownload. Om ervoor te zorgen dat deze acties ook plaatsvinden en je van onbekenden leads maakt, biedt video content meerdere uitwegen. Dus de hamvraag van vandaag; hoe gebruik ik video als lead capture tool?

1.    Gebruik een duidelijke CALL TO ACTION.

Ah, zo voor de hand liggend, maar zó belangrijk… Een call to action toevoegen. Stiekem worden ze nog wel eens vergeten of niet goed ingezet. Denk aan de voice-over die de CTA in een video benoemd, maar waar er geen link of button te vinden is. Vergeet niet dat maar liefst 85% van de kijkers video’s zonder geluid bekijkt. Maak dus gebruik van audio, video en duidelijke interactieve mogelijkheden.

Calls to action zijn letterlijk dé stukjes tekst die aansporen tot actie. ‘Bestel direct’, ‘klik voor meer info’ of wat meer verkapte CTA’s, zoals:

 

Steun ons door je te abonneren op ons YouTube kanaal en ‘draag bij aan een wereld waarin we elkaar steeds beter begrijpen.’

 

Zonder deze lead lokroepen sta je al 1-0 achter. Houdt er wel rekening mee dat in elke fase een andere CTA van toepassing is. In het begin is het vaak beter om af te sluiten met een simpel statement. We geven een voorbeeld met ons eigen bedrijf:

 • SEE Video 1 CTA ‘Cooler Media, the Explanation Company’
 • THINK Video 2 CTA ‘Meer weten? Bekijk vergelijkbare Klantcases’
 • DO Video 3 CTA ‘Wat zou jij willen uitleggen? Laat het weten’
 • CARE Video 4 CTA ‘Start vandaag met Video Marketing: 5 tips’

Zo beweeg je stap voor stap richting een conversie en daarna een cross-sell. Over de hele linie kun je aanhouden dat een bezoeker ongeveer zeven keer in contact moet komen met verschillende uitingen van je bedrijf, voordat deze persoon een lead kan worden.

2.    Gebruik gated video content.

Video’s inzetten als gated content is een makkelijke en snelle manier voor leadgeneratie die nog vaak over het hoofd wordt gezien. Vooral als je net start met video markeing. Gated content is content die verscholen gaat achter een formulier. Dit formulier dient als ‘gate’, wat de content erachter exclusief maakt. Geïnteresseerde kijkers moeten vaak een naam en e-mailadres achterlaten om de content te kunnen bekijken. Ieder ingevuld formulier is een lead erbij. Let wel op dat de content die je biedt ook écht uniek en alleen beschikbaar is voor mensen die het formulier invullen. Denk aan het toesturen van een mooie, uitgebreide en praktische whitepaper over effectief communiceren met video, om maar eens wat te noemen.

whitepaper video marketing

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET VIDEO.

Leer hoe video de sleutel is tot effectievere communicatie en hoe je het gericht inzet binnen je strategie.

Je kunt op 2 manieren gebruik maken van dit fenomeen in combinatie met video:

 1. De video is de gated content. Gebruik bijvoorbeeld een formulier in een blog of webpagina waarin je aanvullende informatie biedt in videovorm. Maar wel pas nadat men zijn e-mailadres heeft gegeven. Niks is natuurlijk écht gratis, al denken we graag van wel. 😉
 2. De video leidt naar gated content. Zo’n formulier kun je ook makkelijk toevoegen aan je video content zelf. Veel hosting platforms, zoals Vimeo, hebben zo’n functie geïntegreerd in de video settings. Video marketing wordt toch steeds makkelijker zo, vind je niet?

3.    Remarketing 💘 leadgeneratie met video.

Door bezoekers van je website later opnieuw te benaderen met video, bijvoorbeeld op YouTube, bereik je het publiek dat al eens kennis met je heeft gemaakt opnieuw. Dit draagt bij aan het streven om minimaal 7 contactmomenten te hebben. Ook is de kans groter dat je ze treft bij de volgende fase van jouw funnel. Remarketing is de sleutel tot het benaderen van je geïnteresseerde doelgroep in de overwegingsfase en filtered automatisch de bezoekers die minder interessant zijn. YouTube biedt verschillende mogelijkheden om kijkers opnieuw te benaderen en via video retargeting bereik kijkers die:

 • Een video of video advertentie hebben bekeken op kanaal X
 • Specifieke video’s of video advertenties hebben bekeken
 • Zich hebben geabonneerd op een specifiek kanaal
 • De homepagina van een kanaal hebben bezocht
 • Een video heeft geliked of gedeeld via een kanaal
 • Een video via een kanaal heeft toegevoegd aan een afspeellijst

4.    Maak video landingspagina’s.

Een belangrijke SEO-trend die we de afgelopen jaren en komend jaar zien, is het gebruik van video landingspagina’s of video dedicated pages. Oftewel, volledige pagina’s gericht op één video. Dit biedt niet alleen mogelijkheden voor het verhogen van je page rank en de vindbaarheid van zo’n pagina, maar biedt ook kansen voor leadgeneratie. Je kunt op deze manier via de video player zelf lead gen forms toevoegen, als je bijvoorbeeld via Vimeo video’s op je website plaatst, maar ook een aansluitend formulier toevoegen aan de pagina zelf.

5.   Kaarten en eindschermen op YouTube.

Naar alle waarschijnlijkheid zet ook jij je video’s in op YouTube. YouTube maakt het je makkelijk met meerdere marketing opportunity’s waar je gebruik van kunt maken ten behoeve van SEO en leadgeneratie. Kaarten en eindschermen zijn settings die vooral voor het genereren van leads enorm bruikbaar (en gratis) zijn. Leid kijkers naar meer van je video’s, laat ze zich abonneren op je kanaal of geef ze gelijk meer gerelateerde informatie door naar een afspeellijst te verwijzen.

Wat is de juiste video voor jouw leadgeneratie?.

Het uitwerken van een funnel, bepalen van calls to actions en technische instellen van remarketing is helaas nog steeds geen garantie tot succes. Het bepalen van de juiste boodschap voor de juiste fase waarin je van een kijker een lead probeert te maken is cruciaal. Vaak is het moeilijk van zelf van buitenaf naar je dienst of product te kijken, zoals jouw bezoeker dat doet. Om je op weg te helpen krijg je van ons een kort overzichtje met video’s die je zelf kunt verdelen onder verschillende fases in jouw funnel.

 • Testimonials – laat klanten vertellen
 • Promotievideo’s – laat mensen weten dat jouw oplossingen bestaan
 • Uitlegvideo’s – meer informatie = snellere overgang to actie
 • FAQ video’s – geef al antwoord op de vraag waarvan je kijker nog niet wist dat hij het nodig had
 • Sales pitch video’s – zet aan tot actie en conversie

Wanneer je deze videotypen weet onder te verdelen over de verschillende fases van jouw leadgeneratie hoef je enkel nog de juiste boodschap te bepalen en ben je een heel eind op weg om video professioneel in te zetten.

Twijfel je? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Leg het voor voor aan onze experts en wij helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

Tags: