5 video seo trends - blog header

5 Video SEO trends voor 2022

Zoals elk jaar, helpen wij je een handje met de voorbereiding op komend jaar. Wel zo handig, want wat kun je verwachten op het gebied video? Nou, vooral veel SEO kansen! Daar duiken we wat dieper in. Voor video zijn er namelijk belangrijke ontwikkelen om je organische zoekresultaten naar een hoger niveau te tillen. En je raadt het al; die ontwikkelingen ga je in 2022 hoe dan ook tegenkomen. Daarom nemen we je alvast mee in de 5 belangrijkste video SEO trends.

Snap hoe Google video’s indexeert

Zolang je in de kern begrijpt hoe Google (een robot) een pagina, afbeelding of video leest, behaal je al veel winst met kleine aanpassingen. Denk aan het optimaliseren van je titel, het toevoegen van meta data, belangrijke zoekwoorden gebruiken in je tekst, enzovoorts. Alleen gaat het natuurlijk ook verder dan dat.

Google organiseert de informatie die wij erop verspreiden. Op basis van de manier waarop je informatie geeft aan Google, bepaalt het algoritme de relevantie van je webpagina’s of video’s. Door de relevantie van deze content te beoordelen, helpt Google gebruikers om efficiënter het antwoord op hun zoekvraag te vinden.  Daarom is het onder andere van belang om te weten hoe Google video’s indexeert om de relevantie te bepalen. In dit geval kijkt Google naar de video en de info die het bevat, zoals ondertiteling, beschrijving, metadata, bestandsnaam, etc. Staat je video op een webpagina dan ‘crawlt’ – scannend lezen in mensentaal – Google deze pagina en gaat op zoek naar informatie om te beoordelen. Denk aan keywords, titels, tekstuele content, code of alt-teksten bij afbeeldingen.

5 video seo trends - structured data

1.    Google Key Moments

In onze ogen is de grootste trend Google Key Moments. Een feature van Google die relatief nieuw lijkt, maar stiekem al sinds 2019 bestaat. Key moments lijkt nu een opmars te maken. Je bent het hoe dan ook weleens tegenkomen tijdens het googelen, maar wat is het precies?

Key moments zorgen ervoor dat je tijdens het zoeken in Google direct bij het juiste fragment van een video terechtkomt die overeenkomt met jouw zoekopdracht. Door het toevoegen van Clip Structured Data, kun je belangrijke momenten in je video highlighten voor Key Moments (daarover later meer). Even voor je beeldvorming: je googelt ‘What are Key Moments?’. In de zoekresultaten popt een video van Google op met een timestamp waarop je ziet dat vanaf 1:01 jouw zoekopdracht wordt behandeld in de video.

Even terug naar Structured Data. Structured data is HTML-code die je toevoegt aan je website of video (bijvoorbeeld via Google Tag Manager) om zoekmachines duidelijk te maken wat er de pagina of video vertelt. Als je zo’n code toevoegt aan een oranje contactbutton die wij mensen dus zien als knop, zien robots zoals Google deze dus in code. Dit maakt visuele site-elementen leesbaar voor ze. Als het niet leesbaar is, ziet Google de relevantie van het element niet. Vervolgens wordt dit element niet meegenomen in je SEO-score. Daarom is werken Key Moments alleen als je structured data toepast. Geef in de code belangrijke momenten uit de video weer met timestamps (01:01: What are Key Moments?) en Google kan het lezen! Dit noemen ze ook wel een clip video markup.

2.    Voice Search SEO met ondertitelingen

Met 4.2 miljard Voice Search assistents, kunnen we stellen dat Voice Search steeds vaker wordt gebruikt. Denk aan Siri, maar ook de ‘Hey, Google!’-apparaatjes die mensen thuis hebben staan. Door het vele smartphoneverkeer stijgen de zoekopdrachten die via Voice Search binnen komen elk jaar weer. Tijd om hier dus op in te spelen.

Hoe doe je dat? Nou, de uiteindelijke ondertiteling van je video’s speet hierbij een grote rol. Wanneer je een video uploadt op YouTube, is het belangrijk om altijd zelf ondertiteling toe te voegen. Niet alleen vanwege SEO, maar ook omdat de automatische synchronisatie van YouTube lang niet altijd accuraat is. Maar goed, terug naar dat Voice Search stuk. Ondertiteling die je zelf toevoegt heeft invloed op Voice Search opdrachten. Wanneer je belangrijke keywords verwerkt in de ondertiteling waar men vaak op ‘voice searcht’, linkt Google jouw zoekopdracht met die van gesproken taal in een video. Hoe leest een robot als Google gesproken taal in een video? Juist! Via code of tekst, oftewel: ondertitelingen.

3.    Video HTML tags

Deze tags zijn stukjes (zijn we weer) HTML-code die je toevoegt aan je video. Op deze manier kun je ze bijvoorbeeld op je website embedden, zonder de hulp van Vimeo of YouTube. Je kunt met zo’n HTML tag bijvoorbeeld het formaat waarin je video wordt weergegeven instellen. Dat vindt Google fijn om te indexeren en daarom werken ze dus goed voor SEO. Toch is dit ook vrij complex. Het is vooral interessant als jij, een collega of partner goed overweg kan met HTML-code en de Google Tag Manager. Met de tag manager kun je bepaalde gebeurtenissen toevoegen aan je video tags. Bijvoorbeeld wanneer iemand alleen de helft van je video heeft bekeken.

4.    Video landingspagina’s

Een best practice van Google zelf: wijd een volledige pagina aan één video. Google ziet dit als belangrijke pagina en indexeert het daarom ook als relevanter dan wanneer video slechts een element is. Zaken eromheen, zoals tekst en links zullen er ook voor zorgen dat je ranking hoger wordt. Plus, je creëert daarmee mooie plekken om keywords en beschrijvingen toe te voegen. Geeft je pagina meer vulling en is natuurlijk handig voor je bezoekers!

5.    Video sitemaps

Een sitemap is eigenlijk een soort plattegrond of legenda van je website. Hierop kun je alle pagina’s als een soort legenda onder elkaar vinden. Een video sitemap vertelt zoekmachines de landingspagina waarop de video het beste bekeken kan worden. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je video op meerdere pagina’s is embedded. De sitemap geeft dan aan op welke pagina de video geïndexeerd moet worden. Daarnaast biedt een sitemap aanvullende informatie (metadata) over de video.

 

Hulp nodig met video SEO, YouTube of andere onderwerpen op het gebied van video marketing? Onze experts helpen je graag! Vraag naar de mogelijkheden voor trainingen, strategiesessies, campagnebeheer en -optimalisatie of andere videomarketing efforts en haal meer uit je video’s!

Tags: