Dit is wat jij moet weten over een whiteboard animatie video

Het is bijna onmogelijk, met dank aan onze goede vriend het internet, dat je nog nooit een whiteboard animatie hebt gezien. Onbewust kom je ze vaker tegen dan verwacht. Alleen wat is het precies en waarom zou je deze soort animatie laten maken? Dat vertellen wij je in deze blog!

Wat is een whiteboard animatie?

In een whiteboard animatie zie je hoe een verhaal of storyboard uitgetekend wordt op een whiteboard, of iets wat daarvan wegheeft. In feite is het een videoanimatie die zichzelf uittekent. Het doel erachter is dat de kijker stap voor stap de handelingen van de animator volgt. Zo wordt hij meegenomen in het verloop van het verhaal.

Whiteboard animatie wat is het

Hoe wordt het gemaakt?

Technieken als stop-motion en timelapse worden veel gebruikt voor het monteren en maken van een whiteboard animatie. Vóór de montage wordt op basis van het script geanimeerd. Dit kan op 2 manieren worden gedaan: handgeschreven en digitaal.

1. Handgeschreven animatie

Een whiteboard animatie geheel uittekenen klinkt als een taak dat veel werk én tijd in beslag neemt. Toch wordt dit tot op heden nog steeds veel gedaan. Dit resulteert in indrukwekkende, en bovenal satisfying video’s! Illustrators tekenen hierbij ‘live’ de beelden uit.

2. Digitale animatie

Heb je minder tijd en valt je tekentalent te betwisten? No worries. We leven in een digitaal tijdperk waarin technologie verder gaat dan dat we ons ooit konden voorstellen. Oftewel, genoeg verschillende software waarmee je een whiteboard presentatievideo creëert. De animator tekent in dit geval in een digitaal programma, zoals Videoscribe, de illustraties uit. Je kan ook kiezen voor software op een tablet zoals CorelDRAW.  Het voordeel hiervan is dat tussentijdse feedback makkelijker te verwerken is en het een hoop productietijd bespaart. Zie hieronder een voorbeeld van Videoscribe.

Waarom een whiteboard animatie laten maken?

Buiten dat het er heel cool uitziet, is de vraag: waarom zou je nou precies voor deze animatiestijl kiezen? Een whiteboard animatie laten maken doe je om de volgende redenen:

  • Het is duidelijk: whiteboard animatie is een van de meeste duidelijke vormen van uitlegvideo. Ja, iedere goede uitlegvideo is natuurlijk duidelijk. Met een whiteboard animatie kun je echter vrijwel nooit per ongeluk het zó ingewikkeld maken dat men compleet het overzicht verliest. Kenmerkend voor deze stijl is dat het vaak bedoeld is om een specifieke boodschap over te brengen. Whiteboard animaties zijn zeer gericht. Daarbij wordt alles geïllustreerd met één middel: de pen. Ook digitaal.
  • Het is universeel: een whiteboard animatie kun je gebruiken voor vrijwel alles. Commercials, shortfilms, onderwijsmateriaal, promovideo’s, noem maar op! Het voordeel is dat je voor ieder publiek te allen tijde een duidelijk verhaal kunt creëren. Of je nu Chinees, Hongaars of een Eskimo’s bent.
  • Het is goedkoop in productie: niet voor niets is whiteboard animatie een erg populaire stijl onder bedrijven met een laag (video) marketingbudget. Het blijft in vergelijking met andere animatiestijlen relatief goedkoop. De productie ervan vereist namelijk minder specifieke details.
  • Het is bevorderend voor je marketing: video’s met een hoog creativiteitsgehalte, zijn een enorm effectief communicatiemiddel. Whiteboard animaties wakkeren vaak emoties aan en zijn fascinerend om naar te kijken. Dit triggert kijkers om je video te delen binnen hun social medianetwerk. Whiteboard animaties verspreiden zich dus vaak zelf!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan