Stop-motion | Inspiration

Iedereen kent Buurman en Buurman of Shaun the Sheep. Maar weet je ook wat dit is en hoe het wordt gemaakt? Dat zijn stop-motion animaties. Deze week duiken we verder in de wereld van de stop-motion. We delen hieronder een aantal goede voorbeelden met je.

Een stop-motion animatie is een animatie die frame voor frame wordt gemaakt, dit zijn bijna altijd foto’s. De frames per seconde ratio is meestal 24 frames per seconde. Steekt bijvoorbeeld het karakter zijn hand op dan moet dit waarschijnlijk in tientallen shots. Zie hier het bekende voorbeeld ‘Wallace and Gromit’.

Edmond

Deze Nederlandse speelfilm van 8 minuten kwam voor het eerst onder de aandacht op het IFFR in 2016. Door een slimme combinatie van stop-motion en 2d animatie weet deze regisseur een geheel eigen stijl neer te zetten. De (studenten)film is met vele prijzen overladen. Zoals Grand Prix Best Student Film, Best Short 2016 en Best Animated short 2015.

Food

Stop-motion komt in vele soorten. Deze animatie maakt gebruik van paper-craft en laat een op hele ingenieuze wijze zien dat subtiele animatie ook heel goed werkt met papier! Moet je nagaan, deze video is dus papiertje voor papiertje gemaakt. Dat wil zeggen dat alles wordt verschoven na mate de beweging verandert. Deze video is door Vimeo ‘Staff Pick’ gekozen.

Western Spaghetti

In deze korte animatie wordt er een gerecht gemaakt van alledaagse voorwerpen, zoals post-its, rubiks kubussen en bankbiljetten. Dit laat heel goed de kracht van stop-motion zien om levenloze dingen tot leven te wekken. Ook het sounddesign helpt hier goed bij. Naast de bijna 100 miljoen views heeft deze video ook meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Marilyn Myller

Deze animatie van Mikey Please is een erg mooie stop-motion, geheel gesculpteerd uit een soort piepschuin. Geheel handgemaakt wat de film tastbaar maakt. Er is gebruik gemaakt van long exposure light en het vreemde sounddesign en de muziek zorgen voor een ietwat rare ervaring.

Яндекс/Yandex stop-motion

Stop-motion kan ook gebruikt worden om een commercial te maken. Teertottertam heeft deze animatie gemaakt voor Yandex auto, een Russische site waar je auto’s kunt zoeken om te kopen, eigenlijk een online dealer. In de stop-motion is ook een animatie gemaakt met de zoektermen.

Wil je meer informatie over Stop-motion? Neem even contact met ons op!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan