Video statistics 2021

Online video consumptie stijgt in 2021 pan uit en dat is mede te danken (of te wijten) aan het vele thuiszitten met als gevolg de aanzienlijke groei in social media gebruik. Dat biedt kansen voor jouw video marketing. Maar goed, video is altijd al effectief geweest. Dat kunnen we blijven herhalen, maar hé. Cijfers liegen niet! Daarom zetten wij de belangrijkste video statistics van 2021 voor je op een rijtje.

Fun facts

Dat er verschillen zijn in het consumeren van video, staat vast. Waar jij misschien video content bekijkt op je smartphone, bekijkt je oma content op haar tablet of TV. Ondanks de verschillen leven we in een wereld waarin de invloed van video gigantisch is. Om op te warmen beginnen met wat video marketing fun facts!

  1. 55% van alle internetgebruikers kijkt dagelijks naar video’s. Een gemiste kans als je als marketeer hier geen gebruik van maakt!
  2. 1 minuut video is gelijk aan 1,8 miljoen woorden.
  3. Grappig feitje! Het kost jou in je eentje meer dan 5 miljoen jaar om alle video content te bekijken, die in 2021 iedere maand alle IP-netwerken ter wereld passeert.
  4. 33% van de kijkers stopt na 30 seconden met het kijken naar een video, 45% na één minuut en 60% na twee minuten.
  5. De gemiddelde persoon besteedt zo’n 100 minuten per dag aan het bekijken van videomarketing in 2021.

video statistics 2021

Online video op social media

Maar liefst 93% van de merken krijgt nieuwe klanten door video’s op social media te plaatsen. Voor de succesvolle verspreiding van je video’s begin je met het opstellen van een strategie. Start met onderzoek doen naar je doelgroep. Op welk kanaal zijn jouw kijkers actief en waar zijn ze naar op zoek? Wie zijn je concurrenten en wat doen zij wat jij ook kunt of zelfs beter kunt? Met deze inzichten stel je specifieke doelen op, waardoor iedere video op social media de beste resultaten oplevert. Om te bepalen welke social media kanalen je kunt inzetten om jouw video’s tot een succes te maken, hebben wij de 5 belangrijkste kanalen met een aantal cijfers en statistieken voor jou op een rijtje gezet.

Video op Facebook

Facebook is het #1 platform waar marketeers het komende jaar in gaan investeren, en dat is niet zo gek. Facebook is het platform waarop de meeste tijd wordt doorgebracht. Ruim 10 miljoen Nederlanders hebben een account op Facebook en 70% maakt ook dagelijks gebruik van het platform.

Video op Instagram

Video marketing via Instagram is laagdrempelig en kost relatief weinig tijd. Het is voornamelijk interessant als je een jong publiek wilt bereiken. Instagram video marketing kun je op verschillende manieren inzetten:

  • Instagram bericht: je plaatst een video als een reguliere post. Dit kan met video’s van 3 tot 60 seconden. Ideaal voor bijvoorbeeld een aftermovie!
  • Instagram Live: volgers kijken live naar jouw streaming. De video blijft na het einde van de stream nog 24 uur beschikbaar.
  • Instagram Stories: Instagram Stories zijn een soort van videodagboek waarin je voor 24 uur een video kunt delen.
  • Instagram Advertising: tegen betaling kun je korte videoadvertenties plaatsen. Wil je meer klikken naar je ladingspagina krijgen? Dan is advertising de beste manier.
  • IGTV: Instagram TV is nog redelijk nieuw. Je kunt een video van max. 10 minuten uploaden. Geverifieerde accounts zelfs video’s van 60 minuten. In tegenstelling tot Instagram Stories kun je beter uitgedachte video’s publiceren.
  • Instagram Reels: dé nieuwste functie van Instagram sinds augustus 2020. Voordat je een video online plaatst, kun je een video editen en leuke effecten toevoegen. De video duurt max.15 seconden en heeft veel weg van een TikTok.

Video op YouTube

De YouTube stats laten zien dat gebruikers dagelijks meer dan 1 miljard uur video per dag kijken. En wist je dat video’s onder de 2 minuten het meeste engagement hebben? Hoewel Facebook het #1 platform is waar marketeers het komende jaar in gaan investeren, is YouTube het #1 platform dat consumentengedrag beïnvloedt. 83% van de consumenten wereldwijd geeft dan ook de voorkeur aan YouTube om video content te bekijken.

Video op LinkedIn

LinkedIn is een specifiek platform: het draait om professionele netwerken. Video marketing op LinkedIn is dé manier om jezelf als professional te promoten: je kunt je kennis, expertise en vaardigheden met jouw netwerk delen. Hoewel maar 1% van video op LinkedIn wordt bekeken, stijgt het hard in gebruikersaantallen. Het is daarom ook belangrijk dat LinkedIn goed in de gaten gehouden wordt.

Video op Twitter

Twitter is ontworpen als een micbroblog waarin je berichten met een limiet van 280 tekens kunt plaatsen. Het zal dan vast ook niet in je opkomen om via Twitter video marketing in te zetten. Misschien komt Twitter daarom niet meteen vooraan in het inspiratielijstje voor video marketing mogelijkheden bij de meeste adverteerders. Maar het is dus wel degelijk mogelijk om een video in een tweet te verwerken. Gebruikers kunnen naast GIF’s en afbeeldingen, ook video’s delen. Omdat Twitter een groot aantal gebruikers heeft – 2.9 miljoen in Nederland – en video redelijk nieuw is op dit platform, kun je met video content opvallen. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Gepromote video: een eerder geplaatste video op je Twitter-account, kun je promoten, De video verschijnt dan automatisch op de tijdlijn van personen.
  • Video website kaarten: na het bekijken van een video wil je kijkers over laten gaan tot actie. Met een video website kaart, stuur je mobiele lezers door naar bijvoorbeeld je website.
  • In-stream video ads: jouw video wordt afgespeeld aan het begin van een video die gepubliceerd is door een van Twitters 200+ content partners.

Scoren met video op Google

Een goede vindbaarheid in Google kun je gratis realiseren met SEO. Maar hoe werkt dit met video’s? En hoe zorg je ervoor dat je video kunt inzetten als aanvullend middel voor een betere vindbaarheid?

SEO staat voor Search Engine Optimalisation. SEO omvat een aantal technieken voor het verbeteren en optimaliseren van je website, zodat je beter vindbaar wordt in de Google zoekresultaten. Net zoals Google heeft YouTube een algoritme waarmee de volgorde van de zoekresultaten wordt bepaald. Hier wat tips om jouw video’s te optimaliseren:

  • Content is koning: de kijkduur van een video wordt meegenomen in de ranking. Ook het aantal reacties, abonnees en duimpjes worden meegenomen. Zorg ervoor dat video’s daarom waardevol zijn voor jouw doelgroep.
  • Titel: de titel is waar je op gevonden wilt worden, en is daarom erg belangrijk. Zorg ervoor dat je titel bij je video past en verwerk hier de belangrijkste zoekwoorden in.
  • Beschrijving: in de beschrijving bij YouTube kun je met maar liefst 5000 (!) tekens belangrijke informatie verwerken. Zorg er ook hiervoor dat de juiste zoekwoorden erin staan.
  • Tags: om een video te omschrijven, kun je tags gebruiken. Zorg ervoor dat dit de zoekwoorden zijn waarop jij gevonden wilt worden. Let er ook hierop dat het wel relevant is voor je video.
  • Ondertiteling: door je video te ondertitelen help je zowel Google voor een betere vindbaarheid, maar ook slechthorende kijkers.
  • Thumbnail: dit is een afbeelding die je te zien krijgt als je zoekt naar een video via Google. Zorg ervoor dat deze aantrekkelijk en relevant is.
Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij
Online Marketer

Lars Weijers - Cooler Media

Lars Weijers
Accountmanager

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger
Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher
Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan