(Video) podcasts, wie kent ze niet? De kans is groot dat je er in het afgelopen jaar iets over gehoord hebt, of er zelf naar een hebt geluisterd of gekeken. De podcast is de afgelopen tijd namelijk enorm gegroeid in populariteit en hierdoor echt een trend om bij aan te haken. Want wat blijkt, video en podcast zijn een gouden combi en echt een toevoeging aan je online video marketing!
Een groeiend medium
Laten we beginnen bij het begin: wat is een podcast? Een podcast is een audiofragment dat over allerlei verschillende onderwerpen kan gaan. Je kunt het eigenlijk zien als een soort radioprogramma, maar dan niet live. Hierdoor heb je de mogelijkheid om het altijd en overal te beluisteren. Dit is dan ook wat het zo populair maakt.
Het concept podcasting bestaat al een aantal jaar. Toch is het in Nederland in 2016 pas echt bekend geworden. Uit onderzoek blijkt dat er in januari 2021 al ruim 43 miljoen podcast afleveringen beschikbaar zijn. Ter vergelijking, in 2018 waren dit er 18,5 miljoen. Het aantal gemaakte podcasts is dus enorm gegroeid de afgelopen jaren. Maar dat is niet het enige dat opvalt:
- De meeste podcast-luisteraars zijn hoogopgeleid
- Podcast-luisteraar zijn meestal tussen de 28 en 44 jaar oud.
- De gemiddelde podcast-luisteraar luistert 6,5 uur per week
- 79,8% van de podcast-luisteraars luistert terwijl ze onderweg zijn.
Video podcast versus audio podcast
Er zijn twee verschillende soorten podcasts, de ‘normale’ audio podcast en video podcast:
Audio podcast
Deze vorm van podcast is, zoals zojuist besproken, een audiofragment. Het is dus iets waar je enkel naar kunt luisteren. Dit soort podcasts worden vaak beluisterd op apps als Spotify, Apple Podcast, Overcast en Google Podcasts.
Video podcast
De video podcast, ook wel videocast, heeft naast audio ook nog beeld. Hierbij kun je denken dat het vergelijkbaar is met een vlog, toch is dit niet het geval. Een video podcast bespreekt vaak een specifiek onderwerp op een meer professionele manier. Het beeld wat je te zien krijgt naast de audio biedt hierbij een extra toevoeging. De meeste video podcasts worden vaak op YouTube gepost, een goed Nederlands voorbeeld hiervan is ‘De Zelfspodcast’, check het voorbeeld:
https://www.youtube.com/watch?v=m21i1TCEHM4
5 voordelen van een video podcast
Podcasts zijn enorm populair om lekker op de zondagmiddag naar te luisteren, maar ze kunnen ook voordelig werken voor je marketingstrategie. Dit zijn 5 voordelen van video podcasts:
1. Verbeter je SEO met video podcast
Video podcast zorgt voor een verhoogde SEO, vooral als je je videocast post op YouTube. Doordat YouTube van Google is worden video’s hoger gerankt in de zoekmachine en overtreffen ze andere bronnen.
Buiten dat staat YouTube op nummer twee van de meest gebruikte social media platforms wereldwijd met wel 2,3 miljard gebruikers!! Hierdoor is er veel potentie voor je podcast omdat je doelgroep zich hoogstwaarschijnlijk op YouTube bevindt.
2. Expertise delen
Video podcasts zijn een geweldige manier om je kennis en expertise te delen met je publiek. Door zowel audio als video podcasts te maken bereik je een breder publiek, en is er voor ieder wat wils.
3. Direct delen op social media
Wanneer je een audio podcast deelt op social media moeten je volgers vaak een aantal keer doorklikken voordat ze deze kunnen beluisteren op bijvoorbeeld Spotify of Overcast. Het voordeel van video podcasts is dat je deze gemakkelijk kunt delen op je socials. Je kunt namelijk direct binnen het platform een podcasts bekijken of beluisteren.
4. Persoonlijke touch
Door video podcasts geef je een persoonlijke touch aan je podcast. Mensen horen hierdoor namelijk niet alleen je stem, maar ze zien er ook een gezicht bij. Hierdoor krijgen kijkers gelijk een kijkje achter de schermen.
Tip: als je het idee hebt dat je podcast te lang is om in zijn geheel op YouTube te plaatsen, kun je er ook voor kiezen om enkel wat korte fragmenten te posten over specifieke onderwerpen. Hierdoor blijft de focus op je audio podcast, maar voeg je wel een persoonlijke touch toe.
5. Podcast als marketing tool
Hoewel podcasts ontzettend populair zijn, worden ze nog niet vaak ingezet als onderdeel van een online marketing strategie. Toch is dit wel een heel goed idee! Doordat nog weinig mensen dit doen, is het een manier om met weinig concurrentie toch veel bereik te genereren en je social media en SEO een boost te geven!
Julie van Rooij
Online Marketer
Lars Weijers
Accountmanager
Helen Berger
Creative Producer
Daniël Visscher
Art Director
Hoe kunnen wij jou helpen?
Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.
"*" geeft vereiste velden aan