De animatie, design en video marketing trends van 2021

Wat wilden we 2020 toch graag achter ons laten. Dat is gelukt, maar de ellende ervan voelen we nog steeds. Er is wat hoop en licht aan het einde van de tunnel, maar eerst moeten we nog even door het stof.

Maar goed, het principe blijft: nieuw jaar, nieuwe kansen! En om je toch het gevoel te geven dat dit ook een jaar wordt waarin je wél controle hebt over wat komen gaat, nemen we je mee in de belangrijkste animatie, design en video marketing trends voor 2021. Zo ga jij voorbereid het nieuwe jaar in!

Video marketing trends 2021

1. Live Stream in Different Shapes

Met de lockdown en de avondklok op ons dak, lijken evenementen met nog ver weg. Maar… er is hoop. 1 juli is de streefdatum om festivals en andere events weer terug te laten keren. Of het zo gaat zijn, dat is nog lang niet zeker. Maar eerlijk is eerlijk: zon op het bolletje, biertje in de hand, loempia in de andere en de nachtelijke oorsuizen van de veel te harde muziek; daar zijn de meesten wel aan toe. Ondanks dat we zo erg toeleven naar het oude normaal, laat het nieuwe normaal nog wel wat sporen achter komend jaar. Waaronder live video. Helemaal niet erg voor je marketing natuurlijk! Sterker nog, het wordt gezien als een van de populairste video marketingtrends van 2021.

YouTube speelt hierop in nu o.a. de evenementenbranche en nieuwssites grijpen naar live video-mogelijkheden. Met Livestream in Different Shapes is er voor ieder wat wils. Dit kun je ermee:

  • YouTube Live: als creator kun je met deze functie eenvoudig communiceren met je kijkers tijdens het realtime afspelen van je video. Dit kan via webcam, mobiel of een coderingsprogramma.
  • YouTube Premières: creators kunnen hiermee een video-upload inplannen, zodat de video als het ware in ‘première gaat’. Meer weten over YouTube premières? Check dan deze blog.
  • Tools om live chat te beheren: wel zo handig om tijdens je stream te kunnen communiceren met je kijkers en zij met elkaar. Maar zo komen er soms ook verhitte discussies tot stand. Om de sfeer in de chat te positief te houden en intimidatie te voorkomen, kun je als creator met verschillende tools berichten eerst beoordelen voor ze openbaar worden gezet, een tijdslimietfunctie instellen of zelfs de live chat uitschakelen.

Tip: inkomsten genereren met je live stream op YouTube? Zorg dan dat je kanaal eerst deelneemt aan het YouTube-partnerprogramma.

2. TIKTOK

2020 was niet alleen het jaar van Corona, maar ook die van TikTok. Ken je het geflopte Vine nog van Twitter? Nou, dát omschrijft TikTok zo’n beetje, alleen flopt het niet. TikTok staat volledig in het teken van user-generated video, waarbij challenges, trends, imitaties en dance moves uren vermaak opleveren voor de kijkers. En TikTok blijft nog wel even hangen met zijn 1 miljard (!) actieve maandelijkse gebruikers.

Een goede om in de gaten te houden, want net als bij voorgangers Snapchat, Instagram en Facebook, kun je als video marketeer ook veel profijt halen uit TikTok. En daarbij, ben je écht een van de eerste. Er zijn drie manieren van ‘TikTok marketing’ (bij dezen is dit nu een woord):

  1. Organische content

Bijvoorbeeld door een hashtag challenge te starten. Gebruikers stimuleren om een hashtag te gebruiken in hun eigen content en jouw merk zo indirect te promoten.

  1. TikTok influencers

Jep, de trend waait over van Instagram naar TikTok. Veel BN’ers en influencers maken flink gebruik van het platform. Als marketeer kun je dus ook op TikTok een samenwerking aan gaan met influencers.

  1. Adverteren

Aah, de optie waarbij we als markteer net wat meer controle kunnen uitoefenen. Adverteren op TikTok wordt in 2021 vaker gesteeds bruikt. Tot nu toe biedt TikTok je de volgende advertentiemogelijkheden:

  • Branded hashtag: adverteren op hashtags om meer kliks, comments, likes, impressies en deelacties te genereren.
  • Brand takeover ads: dit zijn ads die zich meteen vertonen wanneer een gebruiker de TikTok-app opstart. Zit helaas wel een royaal prijskaartje aan voor een ad die maar 3-5 seconden wordt vertoond.
  • Brand lenses: net zoals bij Snapchat kun je bij TikTok eigen gezichtsfilters en lenzen ontwerpen. Indirect weer een goede manier om je merk te promoten.
  • In-feed native content: onder adverteerders is dit het meest gebruikt. Je advertenties worden vertoond in de feed van gebruikers. Je krijgt maximaal 15 seconden hiervoor, maar doordat ze in de feed staan, worden ze minder snel herkend als reclame. En worden ze dus sneller bekeken.

Let wel: de gemiddelde leeftijd van TikTokkers ligt voor de grootste groep tussen de 18 en 25 gevolgd door jongeren tussen de 13 en 17 jaar. Perfect voor je targeting op een jongere doelgroep, maar de promotie van een pensioenfonds of een Kukident-reclame, hoort er misschien niet thuis.

3. Cross Posting

Cross posting hoort dit jaar ook bij het rijtje video marketing trends. Snapchat, Instagram, TikTok, het zijn effectieve kanalen voor het verspreiden van video content, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: het is vaak tijdelijke en korte content. Video’s verdwijnen na 24 uur of zelfs na een aantal seconden, en mogen in het uiterste geval niet langer dan 30 seconden duren. Hoewel je natuurlijk verschillende mogelijkheden hebt om je video’s voor langere tijd op deze kanalen te delen, vindt het bouwen van een langetermijnstrategie voor je video’s meer zijn weg op YouTube en Vimeo. Platforms die ook long-form video (video content van langer dan 10 minuten) ondersteunen.

Daarom wordt cross posting steeds belangrijker. Dit ga je dan ook meer zien in 2021. Je deelt je long-form video op bijvoorbeeld YouTube, Vimeo of je website. Vervolgens deel je het op in korte ‘chunk video’s’ waarbij je slechts delen van de content verspreidt op social media. Het doel hiervan? De long-form video boost je SEO en de chunck video’s op social media vergroten je bekendheid, engagement en bereik bij het grote publiek.

video marketing 2021

 

Animatie en design trends

Als animatiestudio kunnen we niet anders, dan ook even kijkje nemen in de wereld van nieuwe animatie- en design trends. Want ook in 2021 kunnen we op dit gebied coole dingen verwachten:

4. Clay 3D & Low Poly 3D

3D is niets nieuws meer, maar het is nog altijd ongekend populair in veel industrieën. En ook binnen 3D zijn er door de jaren heen diverse stijlen ontstaan. Bijvoorbeeld:

  • Clay 3D: een klei-achtige animatie look. Jazeker. Perfect om wat komische Buurman-en-Buurman-taferelen te verwerken in dit soort uitleganimaties, maar gelukkig wel door te animeren in After Effects. En niet frame by frame met echte klei.
  • Low Poly 3D: een stijl voor échte die-hard animatoren die wel van een uitdaginkje houden. Bij Low Poly 3D bouw je 3D-objecten vanuit geometrische vormen (vierkant, zeshoek, etc.) bestaande uit rechte lijnen. Zo krijg je platte vormen (2D) die je aan elkaar plakt. Dit proces lijkt op dat van polygenen (samenwerkende genen) in organismen die zich aan elkaar vastklampen. Vandaar de naam voor deze stijl. Zodra deze platte vormen aan elkaar zitten, worden ze zo geanimeerd dat ze vanuit een soepele beweging een 3D-object vormen. Dit zie je goed bij het fruit hieronder:

5. Data-driven webdesign

Klinkt niet heel creatief; data-driven. Toch krijgt menig designer hier mee te maken. Vooral in webdesign staat data-driven komend jaar centraal. Het is eigenlijk een manier van webdesignen waarbij er meer oog is voor het totaalplaatje en succes van het design. Op basis van data worden er specifieke keuzes gemaakt in het ontwerp die uiteindelijk het meeste succes (bezoekers, conversies, etc.) op zullen leveren. Zo hebben alle bijdragers tijdens bouwen van een website het verbeteren van de gebruikerservaring als hoofddoel. Of je nu designer bent, of contentschrijver.

6. Design toegankelijk maken

Een belangrijke ontwikkeling is dat het design draait om inclusiviteit. Iedereen moet mee kunnen doen. Of het nu gaat om een interactieve infographic of een nieuwe website, oma Toos van 103 moet het net zo goed kunnen begrijpen als Dirk van 16. En ja, klinkt logisch? Zou je denken, maar nee. Dit was voorheen namelijk vooral een hoofddoel van (semi)overheden die communiceerden met visuele content. Dit jaar komt daar verandering in en wordt digitoegankelijk de nieuwe maatstaaf in bijna alle branches.

7. GIF-animaties

Nu hoor ik je denken: zijn GIFs eigenlijk ooit minder populair geworden? Nou, niet in je WhatsApp-gesprekjes misschien, maar wel als het gaat om professionele uitingen. GIF-animaties maken in 2021 een comeback. Net even wat extra’s op je website of in je mailing met wat dynamische GIFjes. Trekt ook zo lekker de aandacht.

 

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan