Live video content

Waarom live video een must is voor je communicatiestrategie

Vandaag de dag is live communicatie met behulp van video populairder dan ooit. Sinds een lockdownperiode in verschillende landen met als gevolg de hoge nood voor crisiscommunicatie vanuit politici, overheden en bedrijven, is het gebruik en aanzien van live video enorm gegroeid. Van Mark Rutte die een live Q&A op Instagram hostte tot onze eigen digitale Magic Meets. Dat live video tijdens een crisis zichzelf heeft bewezen, wordt voor steeds meer bedrijven duidelijk, maar waarom stoppen na een crisis? Live video wordt steeds vaker onderdeel van menig communicatiestrategie, zeker na Corona. Waarom? Dat lees je hier.

Het groeiend belang van live video stream

Live video streamen is er ondertussen al een tijdje. Facebook introduceerde zijn live-functie in 2016. Niet lang daarna volgde Instagram en in 2019 ging ook LinkedIn overstag. Facebook gaat nu nog een stapje verder en introduceerde een kleine twee weken geleden een live video chat functie in Messenger waarbij je met maar liefst 50 mensen kunt videobellen.

Live video als crisis response

In tijden van crisis staat het belang van duidelijke en goede communicatie voorop en gaan organisaties op zoek naar de juiste tool om hun informtatie over de crisis te verstrekken en volgers op de hoogte te stellen. Hierbij zie je aan de coronacrisis dat de inzet van live stream een enorme opmars maakt. Zo kun je persconferenties kijken via de live-functie van Facebook, beantwoordt onze Minister-President Mark Rutte vragen over het Coronavirus via een Instagram live, draaien bekende Dj’s massaal een set via live stream en schoot het gebruik van diensten zoals Zoom enorm de lucht in. Zo’n ‘100-miljoen-extra-gebruikers-in-drie-weken’ de lucht in. Maar waarom is live video zo’n populaire tool in tijden van crisis?

livesessie coronacrisis minpres

  • Authenticiteit: vaak zie je dat reacties op een crisis in de vorm van posts of artikelen de algemene reactie van een organisatie weergeven. Timothy Coombs onderscheidt hierbij drie soorten reacties: spijtbetuiging, medeleven of bezorgdheid. Vaak voelen deze ‘algemeen’ en grootschalig aan; om de hele bups maar gelijk van dezelfde boodschap te voorzien. Hoewel met een algehele boodschap een groot publiek aanspreken geen slecht idee is, kun je met live video net wat meer de diepte in gaan en direct reageren op vragen van kijkers. Dit maakt het dynamisch en onverwacht. Dit onverwachte aspect brengt soms wat onderbuikgevoelens met zich mee – je kunt een live stream immers niet van A tot Z vooraf realiseren, zoals bij een uitlegfilm. Daarom is een goede voorbereiding key. Schrijf een synopsis, zodat je duidelijk voor ogen hebt welke topics je zeker bespreekbaar wilt maken, oefen het praten voor de camera, zodat je er wat comfortabeler voor zit, doe research naar actuele informatie rondom je onderwerp om mogelijke vragen zien aan te komen, of schakel de hulp van video-experts in om jouw live video gegarandeerd succesvol te maken.

Ondanks dat je geen volledige controle hebt over het verloop van je live stream, creëer je wel unieke content doordat je kijkers en jijzelf sturing geven aan de conversatie. Op deze manier bied je een authentieke ervaring voor je kijker en ontneem je vragen bij het publiek waar jijzelf misschien niet over na hebt gedacht.

  • Controle: doordat je direct interactie hebt met je kijkers neem je onduidelijkheden en vragen weg. En aangezien 78% van de Facebook-gebruikers regelmatig live video’s kijkt, is het ook een hulpmiddel om een groot publiek te bereiken. Hoe meer live kijkers je hebt, hoe meer mensen de unieke conversatie meekrijgen. Op deze manier kun je toch een groot publiek bereiken en tegelijkertijd sturing geven aan je verhaal, zodat je het op de juiste manier over kunt brengen. Dit is een uniek voordeel van live video dat andere massamediamiddelen beperkt.
  • Tijd & geld: live video is relatief goedkoop en te allen tijde in te zetten, aangezien het live is en social media deze functie gratis aanbieden. Dus in feite hoeft je livestream niets te kosten. Je produceert je video immers ter plekke. Daarom is het in tijden van crisis ook een veel gekozen communicatiemiddel, omdat het een snelle en toegankelijke manier is om via video interactie aan te gaan met je doelgroep. Uiteraard kun je het zo gek maken als dat je zelf wilt. Gebruik je jouw eigen laptopcamera, of huur je een filmstudio af? Host je de uitzending zelf, of laat je dit over aan een professionele presentator? Houd je zelf de comments bij, of laat je dit door een redactie doen?

4x succesvol met live video

Ondanks dat live streamen voor bedrijven en politici niets nieuws is, was het voorheen wat minder vanzelfsprekend. Het werd nog vrij weinig ingezet en uitgeprobeerd door bedrijven ondanks de vele mogelijkheden en voordelen. In een eerder artikel gaven we al aan dat maar liefst 82% van de kijkers live video prefereert boven andere video’s. Maar misschien ligt de terughoudende houding van veel organisaties meer aan d vraag hoe je live video nu écht succesvol inzet dan aan de voordelen die het biedt. Dus hoe doe je dat nu precies?

  1. Afspelen op meerdere apparaten: zorg ervoor dat je livestream op ieder device te bekijken is. Hoewel de meeste livestreams via mobiel worden gevolgd, kun je PC’s en tablets niet uitsluiten. Daarmee vergroot je ook het bereik als je het toegankelijk maakt op verschillende manieren. Kijk hierbij naar de optie die gerelateerd is aan speelbaarheid op iedere bandbreedte en adaptieve bitratestreaming.
  2. De lengte van live stream: vaak hoor je ons zeggen: “Hoe korter de video hoe krachtiger. Laat het aan de verbeelding over!” Live stream is daarin een uitzondering. Hierbij zet je vooral de kracht van video in combinatie met real-time in om een conversatie te starten met je kijkers. Net zoals in het echte leven, moet een conversatie op gang komen. Dit duurt vaak even. De meeste live streams op Facebook gaan bijvoorbeeld pas pieken na 15 minuten. Vanaf dan blijft het aantal interacties stabiel. Daarom raden wij aan om een live video op social media tussen de 20 en 30 minuten te laten duren. Zo geef je kijkers tijd genoeg om vragen te stellen en om de conversatie op gang te laten komen.
  3. Meetbaarheid: in tegenstelling tot video, waarbij je na het publiceren ervan gemakkelijk de resultaten kunt monitoren, is dit tijdens het opnemen van je livestream even wat anders. De functies voor livestream op social media laten vaak het aantal kijkers zien, maar specifieke data zoals het punt waarop mensen afhaken of de werking van je livestream op een bepaald apparaat, is moeilijker te meten. Toch zijn er manieren om een live video analyse uit te voeren. Zo biedt YouTube een live stream dashboard, zodat je tijdens je livestream inzicht krijgt in bepaalde resultaten. Denk hierbij aan de af- of toename van het aantal chatberichten. Je live stream analyseren helpt je ook problemen te onderscheppen, zoals dat je livestream veel buffert bij de meeste kijkers of dat het zich niet goed afspeelt op een bepaald apparaat.
  4. On-demand beschikbaarheid: zorg ervoor dat je een platform kiest dat het mogelijk maakt om de livestream opnieuw te bekijken. Een livestream op Instagram kun je later toevoegen aan Instagram TV (IGTV). Het ‘live’ element is er wel af en directe interactie met laatkomende kijkers is niet meer mogelijk, maar het belangrijkste is, is dat de video altijd beschikbaar blijft. Dit is super relevant als je bijvoorbeeld een publiek wilt bereiken dat zich in meerdere tijdzones bevindt of niet altijd in de gelegenheid is om op een bepaald tijdstip te kijken.

groei video kijkers

Ondertussen blijft onze communicatie met klanten ook digitaal plaatsvinden, zoals live Magic Meets via Zoom, Skype of Slack. Zelf live video inzetten, maar hier hulp bij nodig? Of onderdeel maken van je huidige video strategie? Onze experts geven je nog altijd vrijblijvend advies van de kwaliteit die je van ons gewend bent om nog meer succes uit je video’s te halen!

Tags: