Verdien ik mijn video wel terug? See-Think-Do-Care model uitgelegd

De vraag of je je video wel terug verdient, is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf stelt voor je er een laat maken. Als het direct of indirect minder oplevert dan je er aan uit hebt gegeven, is hij het niet waard. Of wel? Bij het beantwoorden van deze vraag stuiten we echter meteen op een probleem. De ROI, ofwel Return on Investment, verschilt enorm per video en per organisatie. Twee vergelijkbare video’s voor twee verschillende organisaties leveren waarschijnlijk allebei een heel ander resultaat op. De ROI hangt namelijk af van het product, de soort video en het publiek van een organisatie. Veel video’s zijn niet eens sales gedreven en dus niet gericht op een directe opbrengst.

Lees in deze blog hoe je effectief je video ROI meet met twee methodes

Neem bijvoorbeeld Adobe. Adobe deelt een enorme hoeveelheid aan video content op hun website, YouTube kanaal en social media. De video’s zijn erg handig, omdat ze het gebruik van de Adobe programma’s verduidelijken en daarmee de klant vertrouwd maken met het product. Deze how-to video’s creeëren affiniteit met het merk en zorgen ervoor dat klanten het meeste uit de software kunnen halen.

Stel je voor dat iemand bovenstaande video heeft bekeken zonder direct een product van Adobe aan te schaffen, heeft dit item dan wel of niet bijgedragen aan de ROI? Misschien niet direct, maar wel op de lange termijn. De kijker heeft de video onthouden, daarom lees jij er nu over! Het bovenstaande is een voorbeeld van waarom het resultaat vaak moeilijk te meten is. Waarom zou je een video maken als het zo moeilijk is om te meten wat het je precies oplevert? En waarom heeft het artikel dat je nu aan het lezen bent je nog niet verteld welk verwacht ROI percentage je kunt doorgeven aan je baas? De reden hiervan is, heel eerlijk gezegd, omdat we het je dus niet precies kúnnen vertellen.

Het probleem zit in het feit dat dat iemand vaak eerst een video kijkt en daarna door gaat met z’n leven zonder direct een actie uit te voeren. De video blijft hangen in het brein, maar de indruk die deze video heeft gemaakt is niet meetbaar. Later koopt dezelfde persoon misschien iets in je winkel vanwege die indruk, maar zal jij het meten als een directe conversie. Of misschien deelt de persoon zijn indrukken met anderen en doen zij wel een aankoop.

See-Think-Do-Care model

Zelfs Google heeft moeite dit inzichtelijk te maken, maar geeft al veel duidelijkheid met het See-Think-Do-Care model. Via dit customer journey model heeft Google de online reis van potentiële klanten inzichtelijk gemaakt. Iedere fase in het model heeft eigen doelen met bijbehorende KPI’s, een eigen boodschap én eigen content. Ook horen hier verschillende platformen bij waar de video op verspreid kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het delen van content op je socialmediakanalen, adverteren via Google Ads, plaatsen op je website of delen in in een nieuwsbrief.

See Think Do Care model Google

See-fase

Het doel van de See-fase is het vergoten van de naamsbekendheid. In deze fase komt een potentiële klant voor het eerst met jouw bedrijf in aanraking. Je richt je communicatie op iedereen die jouw product of dienst mogelijk interessant vindt, maar nog niet de intentie heeft om iets te kopen. Mensen in deze fase kun je onder andere bereiken via:

  • Organische zoekresultaten in zoekmachines
  • Berichten op social media
  • Google Search advertenties
  • YouTube Banner of Bumper advertenties

Think-fase

De potentiële klant heeft kennis gemaakt met jouw merk, product of dienst en gaat op zoek naar meer informatie. Deze persoon denkt erover na een aankoop te doen en zit in de overwegingsfase. Door content op de juiste manier in te zetten in de Think-fase kun jij de potentiële klant ervan overtuigen om over te gaan tot aankoop. Remarketing advertenties zijn hierbij van enorm belang. Mensen in de Think-fase zijn onder andere te bereiken via:

  • Advertenties op social media
  • Google Display of Video advertenties
  • YouTube InStream advertenties
  • Nieuwsbrieven per e-mail

Do-fase

De potentiële klant heeft kennis gemaakt met jouw bedrijf, de verschillende mogelijkheden overwogen en is nu klaar om over te gaan tot actie! Ook in deze fase is remarketing erg belangrijk; je weet nu immers wie er echt interesse heeft en wie niet. In deze fase verspreid je content om de potentiële klant het laatste zetje te geven om een aankoop te doen. Manieren om mensen in de Do-fase te bereiken zijn onder andere:

  • Organische zoekresultaten gericht op actie
  • Google advertenties
  • YouTube InStream advertenties
  • Remarketing via e-mail
  • Remarketing via social media

Care-fase

De klant heeft een aankoop gedaan, door naar de volgende! Veel bedrijven gaan hier iets te snel. Het is belangrijk om nieuwe klanten te krijgen, maar het is ook heel belangrijk om klanten te behouden. De laatste fase van het See-Think-Do-Care model gaat over het binden van klanten. Klantbinding versterkt de klantrelatie en klantloyaliteit over een langere termijn. Marketingmiddelen om in te zetten in de Care-fase zijn bijvoorbeeld:

  • Nieuwsbrieven per e-mail
  • Relatiegeschenken

Verdien ik mijn video wel terug?

Nu duidelijk is in welke fasen je video in kunt zetten, komen we terug op de vraag ‘Verdien ik mijn video wel terug?’. Als je video enkel inzet in de Do-fase is deze vraag vrij makkelijk te beantwoorden. Maar zo eenvoudig gaat het helaas niet; alle vier de fasen zijn op hun manier van belang in het totale proces. Ontwikkel daarom een video strategieplan voor de langere termijn zodat je de effecten van alle fasen kan meten. Met zicht op de verschillende mogelijkheden en effectieve advertentie campagnes verdien jij je video gegarandeerd terug!

Hulp nodig bij het ontwikkelen van een videomarketing strategie? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze video experst en ontvang vrijblijvend advies.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij
Online Marketer

Lars Weijers - Cooler Media

Lars Weijers
Accountmanager

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger
Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher
Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan