video kosten terugverdienen

Verdien ik mijn video wel terug?

De vraag of je je video wel terug verdient, is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf stelt voor je er een laat maken. Als het direct of indirect minder oplevert dan je er aan uit hebt gegeven, is hij het niet waard. Of wel?

Bij het beantwoorden van deze vraag stuiten we echter meteen op een probleem. De ROI, of wel Return on Investment, verschilt enorm per video en per organisatie. Twee vergelijkbare video’s voor twee verschillende organisaties leveren waarschijnlijk allebei iets heel anders op. De ROI hangt namelijk ook af van het product, de soort video en het publiek van een organisatie. Veel video’s zijn niet eens sales gedreven en dus niet gericht op een directe opbrengst.

Neem Adobe. Adobe heeft een enorme hoeveelheid aan video content. Deze zijn zowel op hun Youtube-kanaal als op hun website te vinden. Ze zijn erg handig, omdat ze het gebruik van de producten verduidelijken en daarmee de klant vertrouwd maken met het product. Deze video’s creëren veel affiniteit met het bedrijf en zijn erg handig. Een voorbeeld:

Veel mensen hebben hun video’s bekeken en toch niet (direct) producten gekocht. Heeft dit item dan wel of niet bijgedragen aan de ROI? Misschien niet direct, maar wel op de lange termijn. De kijker heeft de video’s onthouden. Daarom lees jij er nu over… Het bovenstaande is een voorbeeld van waarom het resultaat vaak moeilijk te meten is. Waarom zou je een video maken als het zo moeilijk is om te meten wat het je precies oplevert? En waarom heeft het artikel dat je nu aan het lezen bent je potverdikkie nog niet verteld welk verwacht ROI percentage je kunt doorgeven aan je baas? De reden hiervan is, heel eerlijk gezegd, omdat we het je dus niet precies kúnnen vertellen.

Meetbaarheid

Het probleem zit ‘m er in dat iemand vaak eerst een video kijkt en daarna door gaat met z’n leven. De indruk die dat maakt is niet meetbaar maar blijft wel hangen in het brein. Later koopt dezelfde persoon misschien direct iets in je winkel vanwege die indruk maar zal jij het meten als een direct conversie. Zelfs Google heeft moeite dit inzichtelijk te maken maar geeft al veel duidelijkheid met het See-Think-Do model. Eigenlijk moet je online video net zo zien als TV-Commercials met veel meer mogelijkheden om statistieken bij te houden maar niet zoveel als een Adwords advertentie. Bijvoorbeeld zijn online views ten opzichte van kijkcijfers veel betrouwbaarder.

Op basis van het onderzoek van Singlegrain kunnen we je wel wat feiten geven die met 100 procent zekerheid vertellen welk effect video heeft. Het stimuleert betrokkenheid: de feiten – 60% van de websitebezoekers kijkt een video vóór ze een tekst te lezen; – 59% van de bestuursleden verkiest video boven geschreven tekst; – 88% van de bezoekers blijft langer en koopt meer via websites met video content; – 46% van de bezoekers zoekt naar meer informatie over een product na het bekijken van een video.

Video is het nieuwe superfood. Als je nu nog niet meedoet, loop je toch een beetje achter. Hier nog wat feitjes: – 76% van de B2B organisaties gebruikt video voor hun marketing; – 93% van de marketingspecialisten heeft wel eens video gebruikt voor online marketing. Het antwoord op de vraag ‘verdien ik mijn video wel terug?’ kun je nu zelf invullen, toch?

Tags: