Veranderingen in de wereld van video marketing

Dat video marketing in 2021 veel nieuws brengt, staat vast. Maar wat is er de afgelopen jaren allemaal veranderd? In zo’n snel veranderende wereld, schieten de nieuwste tools en ontwikkelingen uit de grond. Welke zijn er allemaal bijgekomen? En wat voor uitdagingen brachten zij met zich mee?

Waarom is video zo populair?

Of nu om het verkopen van een product gaat of het behouden van klanten, elke fase waarin een bedrijf of doelgroep zit kan je bereiken met video marketing. Mensen houden van video, omdat het lekker wegkijkt en informatie eenvoudig wordt opgeslagen. De combinatie van beeld, geluid en stem werkt eigenlijk als één grote aandachtsmagneet. Een kort en krachtige video valt dus meer op en is ook effectiever.

Ook is door de komst van Corona video het afgelopen jaar steeds belangrijker geworden. Het is een manier geworden om met elkaar in verbinding te blijven. Denk hierbij aan vergaderingen en sollicitatiegesprekken via Zoom, maar ook livestreams van fysieke evenementen.

De veranderingen van video marketing

Nu je weet waarom video zo populair is, kunnen we door naar de 5 trends en ontwikkelingen van video marketing die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

1. Muziekindustrie

We zijn nog niet zo heel lang bewust bezig met het inzetten van video marketing. Onbewust werd video marketing tientallen jaren geleden al ingezet. Zo maakte de muziekindustrie daar al goed gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan de clips van artiesten die op YouTube verschenen. Het was niet meer dan een promotiemiddel om het liedje te verkopen.

2. Het oude MTV

Nog lang voordat YouTube en het internet in opkomst waren, was MTV hét platform voor video marketing. Dagelijks werden er continue video’s gepromoot door maken van leuke clips. Destijds werd het geen video marketing maar een promovideo of promo(clip) genoemd. De eerste clip op MTV was Video Killed the Radio Star en als snel volgde popicoon Michael Jackson met Thriller.

3. Dé toekomst van content

Zo’n 5 jaar geleden werd online video nog de toekomst van het internet genoemd. Het was duidelijk dat er iets met video marketing gedaan moest worden. Hoewel tegenwoordig video niet meer weg te denken is, deden enorm veel bedrijven 5 jaar geleden nog niks met video. Video is momenteel niet meer de toekomst van het internet, maar dé toekomst van content. De mogelijkheden van video zijn eindeloos. Zo claimt marktonderzoeker Nielsen dat 64% van de marketeers verwacht dat video in de nabije toekomst een overheersende rol zal spelen in video marketing strategieën.

4. Toegankelijkheid

Volgens de Wyzowl State of Video Marketing Survey gebruikt 81% van de bedrijven video als marketingtool. Door de groei en de populariteit van video is het voor marketeers toegankelijker geworden om kwalitatief een goede video te maken. Waar je voor MTV een groot budget nodig had, hoef je nu geen grote budgetten meer apart te leggen om het uit te zenden op TV of sociale media. Ook de komst van basis hulpmiddelen en tools dragen hieraan bij. Hierdoor ontstaat er wel steeds meer concurrentie binnen de video marketing. Zorg er daarom voor dat je video’s geschikt zijn voor mobiele telefoons. Zo is gebleken dat meer dan 75% van de personen die video’s bekijken, dit voornamelijk op telefoons doen.

5. Personalisatie

Waar jaren geleden bedrijven hun boodschappen aan de doelgroep enkel konden overbrengen via TV of radio, is daar de afgelopen jaren veel verandering in gekomen. Met de opkomst van sociale media is er naast eenrichtingsverkeer ook de mogelijkheid tot tweerichtingsverkeer. Zowel het bedrijf als een gebruiker kunnen direct contact met elkaar opnemen. Hierdoor krijg je als bedrijf inzichten in de wensen en behoeften van je doelgroep. Let wel op want de keerzijde van tweerichtingsverkeer is dat de gebruiker ook negatieve content kan plaatsen.

Tip: wil je opvallen met video én betere videoprestaties leveren? Maak een gepersonaliseerde video waarin persoonlijke onderdelen zijn toegevoegd. Zo kan je bijvoorbeeld een (potentiële) klant bij naam aanspreken.

 

People

Het enige wat je vandaag de dag nodig hebt voor video marketing is tijd. Ook moet je consistent zijn met de inzet van je content. Wil jij graag video strategie inzetten, maar heb je hier niet voldoende tijd voor of heb jij hier hulp bij nodig? Wij helpen je graag verder!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan