Psychologie van video adverteren

De psychologie achter video adverteren

Marketeers van grote bedrijven slingeren niet zomaar video advertenties online. Daar wordt over nagedacht. Met kennis van mediapsychologie spelen ze in op het denken en doen van hun publiek. In deze blog vertellen we je meer over de psychologie achter video adverteren.

De theorie

Video is een krachtig middel om het gedrag van je doelgroep te sturen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de psychologie achter video adverteren. Het Elaboration Likelihood Model of Attitude Change (ELM-model) geeft schematisch weer hoe het denk- en gedragsproces van mensen verloopt. Kennis van dit proces biedt kansen om het te beïnvloeden met communicatie. Het denk- en gedragproces van mensen wordt gekenmerkt door twee ‘routes’:

De centrale route

Deze route vereist een grote mate van aandacht en wordt gebruikt voor consumenten die doordacht aankoopbeslissingen maken. Concumenten die deze route volgen baseren hun mening vaak op feiten en logica; een cognitieve verwerking. Hierbij is overtuiging soms nog nodig, maar argumenten worden kritisch gebeoordeeld.

De perifere route

Deze route wordt gebruikt voor consumenten die minder bewust nadenken over de aankoopbeslissing. Vaak doen zij een aankoop op basis van oppervlakkige stimuli. Denk hierbij aan kleuren, muziek of verhalen. Ook minder sterke argumenten als “experts zullen wel gelijk hebben” kunnen genoeg zijn om iemand te overtuigen.

De psychologie van video adverteren - ELM model

Welke route er ook wordt gevolgd, het einddoel blijft hetzelfde: het overbrengen van jouw boodschap.

Inspelen op de psychologie van video adverteren

In tegenstelling tot veel andere middelen, kun je je doelgroep met video advertenties door beide routes leiden. Je leidt een potentiële klant nooit door twee routes tegelijkertijd. Een video kan wel bij de ene consument de centrale route activeren en bij de ander de perifere route.

Bij de meeste advertentievormen focus je óf op de centrale óf de perifere route. Het activeren van beide routes vraagt om expertise en is niet altijd mogelijk. Zeker niet als je weet dat de spanningsboog van een mens maar 8 seconden duurt. Ga je de uitdaging aan om een video advertentie te creëren die beide routes kan activeren? Houd dan rekening met de volgende eigenschappen voor succes.

Eigenschappen voor succes bij de centrale route:

  • Bevat sterke argumenten en redenen;
  • Overtuiging is nodig;
  • De boodschap moet begrijpelijk zijn. Mensen besteden tijd aan het verwerken van je boodschap en spannen zich hiervoor in.

Eigenschappen voor succes bij de perifere route:

  • Speel in op stereotypen en emoties;
  • Zorg voor positieve en snelle overtuiging. Denk aan exclusieve kortingen of acties;
  • Zorg dat je informatie deelt die snel en makkelijk wordt onthouden.

De psychologie achter video adverteren

Leer van virale video’s

Met inzicht in de psychologie van video adverteren kun je ook relevante tactieken uit virale video’s halen. Er wordt vaak gedacht dat virale video’s dé ultieme succesverhalen zijn, maar er zijn meer video’s die jouw doelgroep kunnen beïnvloeden. Als je video advertenties worden gezien door de juiste mensen, zorgt dit zelfs voor een groter succes voor jouw bedrijf!

Virale video’s hebben veel interessante eigenschappen. Met inzicht in de psychologie achter video adverteren kun je relevante tactieken in dit soort video’s herkennen en toepassen op jouw eigen advertenties. Zo kun je de doelgroep nog beter beïnvloeden. Denk aan het volgende:

  • Emoties die worden opgeroepen;
  • Een herkenbaar of bekend persoon. We vertrouwen een beroemdheid met veel fans vaak sneller dan een onbekend persoon;
  • Kies voor een veelbesproken actueel onderwerp of laat iets innovaties zien.

Veel video’s gaan viral doordat ze een bepaalde emotie triggeren. Een voorbeeld hiervan is onderstaande video van de bekende ‘pratende’ hond.

Aan de slag met video adverteren

Haal alles uit de psychologie van video adverteren! Wij helpen je graag aan toffe video content die jou helpt je doelen te bereiken. Neem vrijblijvend contact met ons op of ontdek meer over video adverteren.

Tags: