Waarom je polls en vragen nodig hebt op je social media kanalen

Hou jij van polls? En zet je ze wel eens in? Wij zijn er dol op! Op social media vindt tweerichtingsverkeer plaats. Interactieve content is een van de krachtigste tools die jij als marketeer in je social media campagne kunt gebruiken. Niets brengt zoveel interactie op gang als polls en vragen. Wij leggen je in deze blog verder uit waarom je polls en vragen nodig hebt en geven je enkele tips en ideeën.

1. Polls verhogen je engagement

Polls en vragen zijn geweldig voor engagement. Ze vragen een minimale inspanning van je publiek, waardoor de kans op een reactie groter is. Met één klik op de knop, kost het slechts één seconde om een poll te beantwoorden. Dit maakt een poll op social media zowel aantrekkelijk als effectief.

2. Polls helpen leads te genereren

Online polls openen nieuwe deuren naar het generen van leads, zonder dat het publiek op zijn hoede is. De leuke ervaring van een social peiling creëert waarde voor zowel jou als je publiek. En wanneer je waarde creëert, voelen mensen zich meer op hun gemak om informatie met je te delen. Sterker nog, door het koppelen van een leadformulier aan het verzenden van resultaten of speciale aanbiedingen, kan een interactie nog prettiger aanvoelen.

Wil je strategisch een leadformulier inzetten? Begin dan met een ‘Zou je liever …’ vraag. Door open te zijn naar je publiek, kun je er zeker van zijn dat degene die het invullen echt geïnteresseerd zijn. En dus relevante leads zijn.

contactformulier invullen cta

3. Je hebt direct sociaal bewijs

Hoewel we het ons zelf niet altijd realiseren of toegeven, zoeken we naar acceptatie van anderen. Dit wordt ook wel ‘sociaal bewijs’ genoemd. Polls en vragen gaan niet alleen maar over het vragen van informatie. Dit zijn tools die meningen, gedrag en beslissingen kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat 49% van de consumenten vertrouwt op aanbevelingen van influencers op social media om aankoopbeslissingen te maken.

Volgens experts krijgen we een kick van oxytocine, ook wel het gelukshormoon. Dit gelukshormoon voel je bijvoorbeeld ook wanneer je een lekker stuk chocolade eet, of die heerlijke pizza. Maar ook wanneer we ons betrokken voelen of deel uitmaken van de menigte. Dit in combinatie met de beïnvloedingskracht van polls, kan helpen om merkfans te creëren.

4. Gratis productfeedback & marktonderzoek

Bedrijven hebben tegenwoordig veel geld over voor productfeedback en marktonderzoek. Ze gebruiken ook social listening tools om hun merkperceptie en -vraag te onderzoeken. Waarom vraag je het niet rechtstreeks (gratis) aan je klanten? Gebruik je social media platforms om in contact te komen om pure, eerlijke feedback te krijgen. De meesten zullen het maar al te graag gratis geven. Directe inzichten van je publiek kunnen een fantastische kans zijn om problemen herkennen en je productaanbod of campagnes te verbeteren. Win-win!

5. Merkpositionering en awareness

Welk merk of bedrijf zou niet willen dat klanten positieve woorden verspreiden over je product of dienst? Online polls hebben een unieke manier om klanten het gevoel te geven dat ze een stakeholder zijn van een merk. Het vragen naar input van klanten laat niet alleen zien dat communicatie geen eenrichtingsverkeer is, maar het laat ook zien dat je luistert. Het onthullen van poll resultaten laat je publiek ook zien waar zij staan in tegenstelling tot de populaire meningen.

poll op social media

6. Betere leadsegmentatie en scoren

Ongeveer 54% van de mensen die op sociale media surfen, gebruiken sociale platforms om producten te vinden. Deze sociale zoekers vragen om gepersonaliseerde productaanbevelingen. Als je meerdere producten of diensten verkoopt, kunnen sociale media polls een uitstekend hulpmiddel zijn om je leads te segmenteren. Je kunt een eenvoudige segmentatietrechter maken door je leads te vragen welk product ze het liefst willen. Richt je vervolgens op segmenten met aanbiedingen voor het product dat zij het leukst vinden.

Ideeën voor polss en vragen

Overtuigd, maar niet zeker hoe je social media polls maakt die aantrekken? De volgende vraag ideeën voor polls zullen zeker je engagement op social media stimuleren!

  • ‘’Zou je liever’ vragen: zou je liever je toekomst kunnen zien of anderen hun gedachten kunnen lezen?
  • ‘’Wat is je favoriet’’ vragen: wat is je favoriete vakantie? Zonvakantie of wintersport?
  • Grappige poll vragen: als je een houd zou zijn, welke zou je dan willen zijn? Een labrador of een poedel?
  • ‘’Dit of dat’’ vragen: koffie of thee?
  • ‘’Slechts één ding’’ vragen: als je voor één week lang één soort maaltijd mag kiezen, wat zou je dan kiezen?

Als het goed is ben je nu helemaal klaar om te gaan pollen! Polls zijn super eenvoudig en gemakkelijk te maken, maar je mag ze niet onderschatten! Het kiezen van de juiste social media poll designs en ideeën kan je helpen om je publiek in elke fase van de buyer’s journey te bereiken. Van bewustwording en overweging tot het besluitvormingsproces, polls hebben de kracht om relevante leads te betrekken en in jouw sales funnel te brengen.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan