Hoe artificial intelligence (AI) de toekomst voor video vormt

Steeds meer mensenwerk wordt geautomatiseerd en overgenomen door machines. Maar niet alles kan over genomen worden, toch? Think again! Ontwikkelingen zoals Robotica en Artificial Intelligence (AI) brengen deze werkelijkheid steeds dichterbij. Je ziet het vaker dan je denkt: chatbots, zelfrijdende Tesla’s, Face ID op je telefoon en zelfs de gepersonaliseerde aanbevelingen van Netflix. AI verandert veel en dus ook de toekomst van video. Wij leggen je uit hoe.

Wat is AI?

De term Artificial Intelligence, ofwel kunstmatige intelligente, wordt gebruikt als verzamelnaam voor alle systemen die complexe taken uitvoeren waar vroeger de input van mensen voor nodig was. De intelligentie van de mens is als het ware vertaald naar een machine. Die machine is ook nog eens in staat om zelf te leren.

Hoewel je het zelf misschien niet doorhebt, kom je de hele dag door in aanraking met AI. Denk bijvoorbeeld aan chatbots op je favoriete website. Artificial Intelligence maakt met behulp van machine learning keuzes op basis van persoonlijk gedrag. Dit versimpeld het beslissingsproces voor ons mensen. Dit zie je bijvoorbeeld terug als Netflix je films en series aanraadt op basis van wat je eerder hebt gekeken. Of wanneer Spotify je suggesties voor nieuwe muziek geeft. Ook je mailbox ontkomt niet aan de techniek van Artificial Intelligence. AI zorgt er namelijk voor dat de verkeerde mails in jouw spambox belanden.

Wat is AI-marketing?

De inzet van AI-technologieën voor marketing doeleinden wordt AI-marketing genoemd. Op basis van gegevens over de doelgroep of trends binnen de branche kunnen er geautomatiseerde beslissingen worden genomen.

Stel je voor: je bent de beheerder van een webshop. Je kijkt naar het online winkelgedrag van jouw webshopbezoekers. Je ziet dat een deel van de bezoekers wel producten aan het winkelmandje toevoegt, maar vervolgens geen aankoop doet. Dit wordt remarketing genoemd. Dit is slechts een van de vele marketingtoepassingen die met AI gerealiseerd kan worden. Andere voorbeelden zijn het aanbevelen van producten op basis van koopgedrag, of zelfs het genereren van verschillende titels voor een artikel op basis van klikgedrag.

artificial intelligence AI video

Hoe verandert AI videomarketing?

AI betekent ook veranderingen voor video marketing. Een van die veranderingen is hyper personalization. Oftewel, iedere ervaring met video wordt nóg persoonlijker. In een interview geeft Steven van Belleghem, expert in digital customer experience, aan dat we in de toekomst nog meer data-driven gepersonaliseerde video content kunnen verwachten. Met behulp van data over kijk- en zoekgedrag, kunnen video advertenties volledig aangepast worden op basis van het online gedrag van de kijker. Zo introduceerde Google in 2019 Key Moments. Wanneer iemand een vraag zoekt op Google, bijvoorbeeld ‘Wat is er schadelijk aan GMO’s?’, komt onze AnyStory over Genetically Modified Organisms naar voren en geeft de zoekmachine het exacte tijdframe waarop de gestelde vraag beantwoord wordt. Zo hoeft de kijker niet de hele video te kijken, maar heeft diegene direct antwoord op de vraag.

Het gebruik van AI voor video staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen zijn in volle gang. Op dit moment  wordt dit al volop gebruikt bij het maken van trailers voor film en series. Ook worden er testen gedaan met het aanpassen van product placement in een film op basis van consumenten data. Is jouw favoriete drankje CocaCola? Dan drinkt de hoofdpersoon in de film die jij kijkt ook CocaCola. Drinkt je buurman het liefst Fanta? Dan zal hij de hoofdpersoon met een blikje Fanta zien wanneer hij de film kijkt.

Een trailer maken met AI

Hoewel Artificial Intelligence in principe niet in staat is om creatief na te denken, kan het wel leren van de creaties die mensen (mét creatieve gedachten) in het verleden gemaakt hebben. De technologie leert om mensen, gebeurtenissen en geluiden in een film te herkennen. Op basis van de gevonden informatie bepaalt het welke stukken bijvoorbeeld heel spannend of emotioneel zijn en daardoor geschikt zijn voor een trailer. AI maakt het hierdoor mogelijk om veel tijd te besparen in het productieproces van een trailer; een computer is immers minder tijd kwijt met het uitzoeken van beelden dan een mens. Daarnaast maakt data het mogelijk om verschillende trailers te creëren voor verschillende doelgroepen.

Al sinds 2016 experimenteren productiehuizen met Artificial Intelligence voor de productie van trailers. De trailer hieronder is gemaakt door IBM in opdracht van 20th Century Studios en was de allereerste waarvoor de beelden zijn uitgekozen door Artificial Intelligence. Zou een mens het beter gedaan hebben?

Een AI-filmscript

Een tweede onderdeel waar veel mee geëxperimenteerd wordt, is de inzet van Artificial Intelligence voor het schrijven van een script.  Het lukt de machines om een script te schrijven, maar de verhalen zijn erg onsamenhangend en niet logisch. Een grappig voorbeeld is het experiment van Netflix. Het streamingsplatform wilde kijken of ze met behulp van AI de ultieme kerstfilm konden maken. De input: tientallen scripts van de meest populaire kerstfilms. Het resultaat: ‘Carol’s Christmas Carol for Carol, a woman named Carol’. Check de film hieronder en wees stiekem nog maar dankbaar voor professionele, menselijke scripschrijvers.

AI en animatie

Ook de animatie-industrie wordt beïnvloed door AI. Momenteel wordt Artificial Intelligence vooral gebruikt om het animatieproces gemakkelijker en sneller te maken. Zo introduceerde Adobe Animate eind 2019 de Auto Lip-Sync functie. Deze functie maakt het mogelijk om de mond van een geanimeerd karakter geautomatiseerd mee te laten bewegen met een voice-over.

De problemen van AI

Net als bij veel andere grote technologische ontwikkelingen zitten er aan AI ook enkele nadelen.

  • Matige foutenfilter: Artificial Intelligence leert van de data die in het programma gestopt wordt. Daarom worden ook de fouten uit de data meegenomen. Deze fouten worden door een mens er eerder uitgefilterd dan met machine learning. Sterker nog, AI versterkt deze fouten juist. Dit is ook wat er gebeurde met de titel van Netflix’ ultieme kerstfilm. Doordat veel populaire kerstfilms het woord ‘Carol’ in de titel hebben, ging het programma er waarschijnlijk van uit dat overmatig gebruik van dit woord tot succes zou leiden. Hoewel dit een onschuldig voorbeeld is, kan AI in real-life echte problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer data bevooroordeeld is tegenover een bepaalde groep mensen. Een voorbeeld uit het bedrijfsleven laat zien dat de inzet van AI bij een selectieproces op de lange termijn zorgt voor discriminatie en uitsluiting van de bevooroordeelde groep mensen.
  • Het is té intelligent: sommige technieken te goed zijn, waardoor echt en nep niet meer van elkaar zijn te onderscheiden. Dit kan leiden tot fake news. Een voorbeeld van zo’n techniek is de face-swap. Hiermee kunnen mensen een gezicht van een ander over hun eigen gezicht heen plaatsen en daardoor uitspraken doen vanuit een ander persona. Leuk wanneer je dit met vrienden doet, maar het heeft in het verleden voor serieuze problemen gezorgd toen mensen uitspraken deden vanuit het gezicht van een politicus.

De toekomst van video

Het is tot nu toe nog niet gelukt om met AI een kwalitatief goede video te animeren, dus onze filmmakers en designers zijn voorlopig nog safe! Maar wie weet wat de toekomst met zich meebrengt…

Wat we precies doen houden we nog even geheim. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe projecten en ontwikkelingen binnen Cooler Media? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!👇

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan