Evergreen content video

Evergreen content: wat is het en waarom is het relevant?

Jaren na het delen van een stuk content nog steeds bezoekers naar je website trekken? Dat kan! Met evergreen content biedt jij jarenlang waardevolle informatie aan je websitebezoekers én versterkt je je SEO positie. In deze blog geven we antwoord op de vragen wat evergreen content is, wat de voordelen zijn, hoe het kan bijdragen aan je SEO-strategie en delen we 5 tips.

Wat is Evergreen content?

De term ‘evergreen’ slaat op de altijd groen blijvende evergreen bomen. Dit type boom staat erom bekend zijn bladeren te behouden gedurende alle seizoenen en staat daarom symbool voor het ‘eeuwige leven’. Evergreen content is, net als de bomen, tijdloos.

Evergreen content is content die voor altijd relevant blijft, zelfs maanden of jaren na productie. Het tijdloze karakter onderscheidt evergreen content van andere content. De content blijft dus inhoudelijk altijd relevant voor je websitebezoekers en (potentiële)klanten. We hebben een aantal voorbeelden van evergreen content voor je op een rijtje gezet:

 • Frequently Asked Questions: veelgestelde vragen doen het altijd goed. Deze maak je eenmalig en voorkomt dat je telkens dezelfde vragen krijgt.
 • Handleiding/how-to: hoe zet je een IKEA kastje in elkaar, hoe maak je dat ene lekkere gerecht of hoe edit je een video? Dat is how-to evergreen video content.
 • Woordenlijst: maak een woordenlijst met vaktermen. Ieder vakgebied heeft namelijk eigen termen die relevant zijn. Zo voorkom je dat potentiële klanten termen op Google gaan opzoeken, en blijven ze op jouw website.
 • Explainer: in een explainer wordt een duidelijke uitleg gegeven over een bepaald onderwerp. Dit kan in de vorm van tekst zijn, maar ook in een video of infographic. Een voorbeeld hiervan is onze AnyStory over Encryption. In de video wordt antwoord gegeven op een algemene vraag die over een paar jaar nog steeds relevant is.

Belangrijk om op te merken is dat evergreen content een onderdeel is van je contentmarketingplan.  Een content marketing bureau kan je hierbij helpen. Naast evergreen content is het ook verstandig om actuele en inspirerende content te plaatsen.

Wat zijn de voordelen van evergreen content?

Evergreen content moet je zien als duurzame content. Het blijft relevant én waardevol. Er wordt ook niet voor niks gezegd dat evergreen content de BTW factor heeft: Bruikbaar, Tijdloos en Waardevol. Dat de content waardevol is voor websitebezoekers is duidelijk, maar wat zijn de voordelen voor jou?

 • Het eerste voordeel is dat je de content maar één keer hoeft te produceren. Daarna is de content jarenlang inzetbaar.
 • Als de content eenmaal klaar is, hoef je (bijna) niets meer te wijzigingen aan de inhoud. Dat scheelt tijd, en tijd is geld.
 • Daarnaast is evergreen content goed voor je organische ranking in Google en andere zoekmachines. Google SEO let namelijk op relevantie en onderwerpen die weinig veranderen.
 • Zelfs jaren na het uploaden van goede tijdloze content levert het nog bezoekers naar je website op. Iedere nieuwe bezoeker is weer een potentiële klant!

Benieuwd hoe je de hoogste conversie uit je websitebezoekers kan halen? Check onze blog over Conversion Rate Optimization.

Evergreen content voor betere SEO

Zoals hierboven genoemd is evergreen content goed voor je organische ranking in zoekmachines, omdat zoekmachines houden van tijdloze en informatieve content. Bij het rangschikken van zoekopdrachten zet Google de meest relevante content bovenaan. Maar wist je dat het plaatsen van evergreen content ook waardevol is voor je lange termijn SEO-strategie!

 • Wanneer je voldoende evergreen content op je website hebt staan, zorgt dit voor een constante stroom aan organisch zoekverkeer. Zowel je nieuwe als oudere content trekken verkeer naar je website.
 • Daarnaast is het met evergreen content mogelijk om backlinks op te bouwen. Wanneer er op andere websites geschreven wordt over een onderwerp, wordt er gelinkt naar waardevolle content die met dat onderwerp te maken heeft. Als jij kwalitatief goede evergreen content aanbiedt over dat onderwerp, is de kan groot dat zij naar jouw pagina linken!
 • Een derde manier waarop evergreen content je SEO verbetert, is door het bouncepercentage te verlagen. Wanneer je website voldoende relevante en tijdloze content bevat, blijven bezoekers langer op je website en bekijken zij waarschijnlijk meerdere pagina’s en artikelen. Een lagere bouncerate vertelt zoekmachines dat het zoekresultaat waardevol was en aansloot bij de zoekopdracht.

Zelf aan de slag!

Wil je zelf aan de slag gaan met evergreen content voor je content marketing? Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

 1. Vermijd linken naar artikelen met datums: wanneer je linkt naar artikelen of pagina’s met een datum is het niet meer up to date. Probeer daarom het linken naar pagina’s waar datum wel een belangrijke rol speelt, te vermijden. Dit zorgt er ook meteen voor dat je je evergreen content niet bij hoeft te houden zodat het up to date is.
 2. Houd in gedachten voor wie je de content maakt: met name mensen die nog onbekend zijn met een bepaald onderwerp zijn op zoek naar FAQ’s en how to’s. Zorg er daarom voor dat je evergreen content gericht is op beginners. Vermijd moeilijke termen. Keep it simple! En anders heb je altijd nog een woordenlijst die geraadpleegd kan worden.
 3. Maak gebruik van verschillende kanalen: als het goed is weet jij waar je doelgroep te vinden is. Naast artikelen en blogs op de website kun je bijvoorbeeld ook denken aan explainer video’s, social media, infographic of zelfs een e-book.
 4. Plan je (evergreen) content in: voor zowel je ‘normale’- als evergreen content is het slim om een content kalender te gebruiken. Zo heb je overzichtelijk welke content je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks kunt laten terugkeren.
 5. Kies een zoekwoord dat trending en stabiel is: het doel van evergreen content is om jaren verkeer naar je website te leiden. Door een trending en tegelijkertijd een stabiel zoekwoord te kiezen is de kans groot dat jouw doelgroep je website bezoekt.

Ten slotte delen wij nog een succesverhaal uit eigen portfolio! In 2019 maakten wij een informatieve AnyStory over Genetically Modified Organisms (GMO’s). Deze plaatsten wij op ons YouTube kanaal en wordt nog steeds dagelijks bekeken. Daarnaast levert deze video ons nog iedere week nieuwe website bezoekers op via de link in de beschrijving onder de video. En fun fact: uit de reacties onder de video blijkt dat de video wordt aanbevolen door internationale docenten voor de vakken gezondheid en scheikunde. Als dat geen evergreen content is!

Tags: