Blog - Jouw videomarketingcampagne van A tot Z

Een videomarketingcampagne in 5 simpele stappen

Wist je dat er een manier is om jouw video aan een nog groter publiek te tonen? Door je video te verspreiden binnen je eigen netwerk en online kanalen bereik je voornamelijk mensen die jou al kennen. Met onderstaande tools en tips verspreid je jouw video gemakkelijk onder een nieuw publiek. Voor een succesvolle videomarketingcampagne, doorloop je de 5 volgende stappen:

Stap 1. Content ontwikkelen

Start met een basisvideo. Dit kan zowel een uitleganimatie als een uitlegfilm zijn. Deze video zal uiteindelijk fungeren als basis van jouw videomarketingcampagne. Zodra de basis staat, kun je verder naar stap 2.

Stap 2. Verspreid je animatie of film onder je netwerk

Zet de video op een hostingplatform zoals YouTube of Vimeo. Stuur vervolgens een mailing naar je klanten en post de video op alle sociale kanalen die je gebruikt. Hiermee bereik je de eerste doelgroep, dit zijn vaak mensen die jou al kennen. Wat ons brengt bij de volgende stap.

Stap 3. Ga buiten je netwerk met YouTube en banners

Je wilt natuurlijk dat de juiste doelgroep jouw video te zien krijgt. Dit kun je doen door video marketing toe te passen en te adverteren met jouw video. Zo kun je adverteren binnen YouTube met bumper- en TrueView-advertenties maar ook op topwebsites, zoals nu.nl, binnen het Google Display Netwerk. Wanneer je de targeting instelt, is het verstandig goed te kijken naar je eigen klantenkring; wie werden er eerder klant en wie zijn de look-a-likes die je nu wilt targeten. Hierdoor vergroot je je bereik naar mensen die lijken op jouw netwerk, maar nog niet bekend zijn met jouw dienst of product. Je gebruikt de advertentieruimte van websites, bijvoorbeeld nu.nl, en laat daar jouw (geanimeerde) banner zien. Wat deze type advertenties stuk voor stuk inhouden lees je hieronder.

Bumperadvertenties

Bumperadvertenties waren al het onderwerp van een eerdere blog en zijn een zeer kostenefficiënte manier om van je basisvideo korte advertenties te maken. Een bumperadvertentie is een YouTube advertentie van zes seconden die zich afspeelt voordat een andere YouTube video begint.
Maar waarom zijn bumperadvertenties zo handig?

 • Bumperadvertenties zijn ideaal voor remarketing campagnes, omdat ze je weer kort herinneren aan het bedrijf of merk. Hierdoor stijgt de brand awareness.
 • Door de inzet van bumperadvertenties wek je nieuwsgierigheid op. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je vaker geneigd bent de TrueView-advertentie af te kijken. Wat ons op het volgende punt brengt:

TrueView-advertenties

Waar bumperadvertenties kort en krachtig zijn, zijn TrueView-advertenties langer en inhoudelijker. Een TrueView- advertentie duurt maximaal 30 seconden en kan worden weergegeven voor het begin van de YouTube video of als suggestie voor het kijken van een nieuwe video. Maar waarom zou je kiezen voor de inzet van TrueView-advertenties?

 • Ter vergelijking van een TV commercial is een TrueView-advertentie kostenefficiënt aangezien je alleen betaalt wanneer de eerste 30 seconden worden afgekeken of als er een interactie plaatsvindt.
 • TrueView-advertenties kun je specifiek targeten op je doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld op basis van demografische gegevens aangegeven wie de advertentie te zien krijgen. Denk hierbij aan mensen uit een bepaalde regio of binnen een bepaalde leeftijdscategorie.
 • Je kunt een TrueView-advertentie gebruiken om te verwijzen naar een andere YouTube video. Zorg ervoor dat de advertentie spannend en interessant genoeg is om door te willen klikken naar de volledige video.

Banners

Jouw videomarketingcampagne - Banners

Bewegende banners worden HTML5 banners genoemd. Wanneer je deze laat ontwikkelen is het aan te raden het design van je HTML5 banners overeen te laten komen met je YouTube advertenties en basisvideo. Zo creëer je herkenning en zullen meer mensen de naam van jouw bedrijf of product herinneren. Een aantal kenmerken van HTML5 banners:

 • HTML5 banners verhogen je engagement
  Statistieken laten zien dat marketeers hogere engagement percentages kunnen verwachten bij het gebruik van HTML5 banners.
 • Verbeterde CTR en Ad Viewability
  AdRoll toonde aan dat de click through rate bij HTML5 banners 267% hoger is dan bij statische banners.
 • Bereik je doelgroep via verschillende websites
  Doordat je je HTML5 banner inzet binnen het Google Display Netwerk zal jouw banner vertoont worden op verschillende websites. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelgroep vaker en bereikt. Om advertentiemoeheid te voorkomen kun je instellen hoe vaak jouw doelgroep de advertentie per dag te zien zal krijgen.
 • Voorkom Banner Blindness
  Dit begrip is geïntroduceerd door Jan Panero Banway in 1997. Dit is het verschijnsel dat bezoekers van een website de advertenties negeren en dus niet waarnemen. De inzet van HTML5 banners is een goede manier om deze banner blindness te omzeilen aangezien je met de bewegende beelden de aandacht trekt van de bezoeker. HMTL5 banners zijn vernieuwend en worden daarom vaak als interessanter ervaren.
 • Beter bijhouden van data
  Uit HTML5 banners kun je veel meer informatie verzamelen dan uit statische banners. Je kunt precies zien, wanneer je banner is bekeken, hoe lang er naar gekeken is en hoe hoog het CTR percentage is. Daarnaast kun je ook meerdere interactieve elementen toevoegen. Zo kun je als marketeer precies zien in welke informatie je doelgroep geïnteresseerd is. Vergeet niet dat je ook goed kunt A/B testen met HMTL5 banners waardoor je steeds nieuwe versies uitprobeert.

Nu weet je alles over de effectiviteit van deze verschillende type advertenties. Met een combinatie van deze advertenties haal je het maximale uit je video. Maar, we zijn er nog niet…

Stap 4. Remarketing

Mensen maken een aankoopbeslissing meestal niet in één keer. Daarom kan het zijn dat ze jouw website bezoeken, maar nog niet tot aankoop of aanschaf door gaan. Door een speciale remarketing code voeg je deze mensen toe aan een zogenaamde remarketinglijst. Vervolgens kun je verschillende advertenties (video’s) targeten op deze mensen. Een bumperadvertentie of banner leent zich hier uitstekend voor. Zo komen mensen namelijk nog een keer in aanraking met jou, waardoor je herkenning creëert en ze misschien wel overhaalt tot aankoop.

Stap 5. Optimaliseren

Door jouw advertenties te A/B testen optimaliseer je je campagne. Door bijvoorbeeld drie versies te maken en een verschillende boodschap op elke banner te zetten, ontdek je welke boodschap het beste werkt. Hetzelfde geldt voor animaties. Je basisvideo kan je blijven verbeteren op basis van je metingen en conversieresultaten, wat uiteindelijk de beste video voor jouw kijkers zal creëren.

Een campagne instellen in Google Adwords wordt steeds gemakkelijker. Wanneer je bovenstaande stappen doorloopt, zullen de views door het dak gaan! Heb jij het al geprobeerd? We horen graag je ervaringen, laat het weten aan onze video marketing consultants!

Tags: