De ins & outs van 3D animatie maken

Indrukwekkende, gedenkwaardige video’s is wat jouw publiek wilt zien! Tussen het enorme aanbod aan video content moet jouw video er tussenuit springen. Animatie is daar perfect voor! De fantasierijke, identificeerbare en prachtige animatiefilmpjes zijn niet alleen enorm vermakelijk en mooi om naar te kijken, maar associëren we ook met onze jeugd. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden met animatie, zoals 3D animatie. We vertellen daarom met alle liefde over de ins en outs van 3D animatie.

Animatie is razend populair, maar waarom?

Volgens Hubspot bestaat 1/3 van het internet uit video. Dat is erg veel. Daarbij te bedenken dat dit aantal volgens diverse voorspellingen nog fors toeneemt de komende jaren. Mede door deze supersnelle stijging worden animatievideo’s erg populair.

Animatie staat bekend om fantasierijke verhalen die tot leven worden gewekt, met de meest schattige, humoristische en geweldige karakters. Het is een enorm krachtige manier van visuele storytelling en het overbrengen van je boodschap. Ook willen wij mensen graag vermaakt worden. Als een video makkelijk en lekker wegkijkt, stelt het ons al helemaal tevreden. Met een animatie kun je dit bereiken. Een (3D) animatie inzetten voor je bedrijf kent daarbij volgende voordelen:

  • De aandacht van klanten wordt snel getrokken.
  • Belangrijke informatie blijft beter hangen bij de klanten.
  • De visie en missie van je bedrijf wordt duidelijker gecommuniceerd.

3D animatie vs. 2D animatie

Animatie kent verschillende stijlen. De twee bekendste zijn 2D animatie en 3D animatie. Beide heel populaire stijlen die je veel ziet op tv, in films en op het internet. Hieronder lichten we ze voor je toe:

2D animatie

De 2D animatie is de traditionele vorm van animatie. In de laatste jaren is dit type animatie een veel gebruikte stijl in video’s. Ook op tv zie je het enorm veel. Denk aan populaire series als Family Guy en South Park. Bij 2D animatie zit er geen diepte in de animatie. De animatie bestaat dus simpelweg uit platte tekeningen. Tientallen jaren geleden, toen animatie tot leven kwam, werden de beelden getekend. Hoewel dit nog steeds voorkomt, worden de meeste animaties digitaal gecreëerd door de ontwikkeling van technologie.

Zelf maken wij elke maand een uitleganimatie over een tof onderwerp. Wij noemen ze de AnyStories en worden allemaal in 2d gemaakt. Zie hier de Anystory over Lucid Dreaming.

3D animatie

3D staat ook wel voor driedimensionaal. Dit houdt in dat er diepte wordt gebruikt in de animatie. Een 3D animatie wordt niet getekend, maar gemaakt met digitale hulpmiddelen en programma’s. 3D biedt veel mogelijkheden om objecten op dynamische wijze tot leven te wekken. Vaak creëer je hiermee meer dimensie dan met een 2D animatie. Een 3D animatie maken kost over het algemeen wel meer tijd dan een 2D animatie maken. Dit komt omdat er meer technische kennis en tools voor nodig zijn en het meer detailwerk is.

Veel disney films zijn 3D gemaakt. Zo ook de film Vaiana.

Welke typen 3D animatie zijn er?

Een 3D animatie maken, brengt je misschien bij de volgende struggle: de keuze voor de vorm. Er zijn talloze soorten animatievideo’s die elk bij een ander doel behoren. We geven je enkele voorbeelden van veel voorkomende animaties:

Instructie-/uitleganimatie

Stel je voor: je hebt tótaal geen verstand van fietsbanden plakken. Je band is lek, je staat er helemaal alleen voor en je hebt toch echt je fiets nodig. HELP! Tegenwoordig hoef je alleen maar in YouTube ‘hoe moet je een fietsband plakken’ in te tikken en voilà: er verschijnen meer dan 100 instructievideo’s die jou precies laten zien wat je moet doen.

Als bedrijf kun jij een uitleganimatie perfect in zetten om jouw klanten te ondersteunen bij het gebruik van jouw product, maar door jouw bedrijfsverhaal uit te leggen. Vooral leuk bij complexe, niet zo alledaagse diensten en DIY-producten.

Voor Benu-direct hebben we zo’n uitleganimatie gemaakt. Deze legt precies uit hoe de klanten van benu-direct zich kunnen aanmelden in hun systeem.

Vacatureanimatie

Het werven van de juiste werknemers? Een vacatureanimatie is daar perfect voor. Met behulp van 3D animatie laat je op een opvallende manier weten dat er openstaande vacatures zijn. Benoem hierin:

  • Over welke functie het gaat
  • Naar welke competenties je opzoek bent
  • De visie van het bedrijf
  • Wat de nieuwe medewerker te wachten staat

Avans Plus wilde ook graag een vacaturevideo. Wij maakte daarom een toffe animatie om nieuwe deelnemers voor de opleiding Accountancy te werven. Check hem hieronder:

 

Let op: wil je een 3D animatie maken als vacature? Geef dan niet te veel weg! Maak je potentiële kandidaten nieuwsgierig, zodat ze daadwerkelijk overgaan tot actie: het reageren op de vacature.

Interne animatie

Niet alleen om je klanten te bereiken en nieuwe talent te werven is een 3D animatie een slimme optie, ook voor interne zaken is het goed inzetbaar! Zo kan een interne animatie ingezet worden om (nieuwe) medewerkers op te leiden, veranderingen aan te kondigen, je interne communicatie verbeteren en nieuw talent kennis te laten maken met jouw bedrijf. Met een 3D animatie wordt essentiële informatie in een korte visuele weergave overgebracht. Zo hoeven je medewerkers geen ellenlange (maar toch echt belangrijke) saaie teksten te lezen en zijn ze snel op de hoogte. Ook is het altijd beschikbaar om terug te kijken en te hergebruiken.

Buas (Breda university of applied sciences) wilde graag haar studenten en werknemers op de hoogte stellen van haar verhuizing. Dit doormiddel van een heldere uitleganimatie.

 

3D animatie maken? Let’s go!

Nu de basics van 2D en 3D animatie maken wat duidelijker zijn, kun je natuurlijk niet wachten om zelf aan de slag te gaan. Wij staan voor je klaar om te helpen met jouw animatie. Neem daarom vandaag nog contact met ons op en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan